ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤHΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η Πολιτιστική Εβδομάδα, ύστερα από απόφαση της συγκλήτου, θα λάβει χώρα στις 24 με 30 Μαΐου στην Μυτιλήνη. Ο φοιτητικός σύλλογος του ΤΜΣΠ&Σ, μέσω της Γενικής του Συνέλευσης, αποφάσισε την αποχή του από τη φετινή πολιτιστική εβδομάδα. Οι δύο βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής:

Σε μια περίοδο που στην παγκόσμια ατμόσφαιρα πλανάται ο τρόμος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης του καπιταλισμού, οι κυβερνήσεις βρίσκουν πάτημα να μειώσουν κάθε χρηματοδότηση για κοινωνικές παροχές, να αυξήσουν τη φορολογία και να δίνουν ότι έχουν και δεν έχουν στις τράπεζες. Έτσι και στην Ελλάδα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος των Πανεπιστημίων αποφάσισε και διέταξε να “κοπεί” μέρος των συμβασιούχων Π.Δ.407, γεγονός που δέχτηκε και εφάρμοσε η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παρ' όλα αυτά, δαπάνες πολυτέλειας, όπως είναι τα έξοδα διοργάνωσης της πολιτιστικής εβδομάδας, συνεδρίων, δεξιώσεων κτλ. δεν φαίνεται να περιορίζονται. Κοινωνιολογικά, πρέπει πρώτα να ικανοποιούνται οι ανάγκες επιβίωσης και ύστερα οποιεσδήποτε δευτερεύουσες ανάγκες ψυχαγωγίας ή και διασκέδασης.
Στην δικαιολογία ότι τα χρήματα είναι σε κωδικό για την διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για ποια αυτοτέλεια του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου γίνεται λόγος. Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να αξιολογήσει ώριμα την κατάσταση και τις ανάγκες της δεδομένης στιγμής και να ακυρώσει τη φετινή πολιτιστική εβδομάδα, διαθέτοντας ταυτόχρονα τα χρήματα αυτά για να καλυφθούν οι ανάγκες διδακτικού προσωπικού. Το παραπάνω δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα άλλα ένα ημίμετρο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα σπουδών των σχολών του Πανεπιστήμιου μας. Εν κατακλείδι προτείνουμε σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους και όλα τα συλλογικά όργανα να πάρουν ανάλογες αποφάσεις μιας και θεωρούμε ότι για όλους είναι υψηλότερη προτεραιότητα το να μην χάσει κάνεις εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο την δουλειά του ή το ακέραιο του μισθού του και κανένα τμήμα να μην στερηθεί τις πολύτιμες υπηρεσίες των καθηγητών του.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τη διαφωνία μας, την οποία έχουμε εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν, για τον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής της πολιτιστικής εβδομάδας. Θεωρητικά, πρόκειται για ένα θεσμό κατά τον οποίο θα έπρεπε να ενισχύονται η επικοινωνία και οι σχέσεις των φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα μέσω εκδηλώσεων που προάγουν τον πολιτισμό, να προβάλλεται το αντικείμενο κάθε σχολής στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στην πράξη όμως δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, αντίθετα πρόκειται για μια διαδικασία την οποία απροκάλυπτα εκμεταλλεύονται κάθε φορά συγκεκριμένα άτομα για προσωπικό τους συμφέρον. Ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση της διοίκησης του Πανεπιστημίου, η οποία δεν έχει δείξει καμία διάθεση όλα αυτά τα χρόνια να επέμβει και να αλλάξει αυτή την ντροπιαστική, για όλα τα μέλη του πανεπιστημίου, κατάσταση αποφασίσαμε την μη συμμετοχή μας. Τέλος, στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το παραπάνω αίτημα μας, για διαφορετική χρήση των χρημάτων της πολιτιστικής, απαιτούμε να μας χορηγηθεί το χρηματικό ποσό της πολιτιστικής που αναλογεί και δικαιούται ο σύλλογος μας, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε στη Σύρο αντίστοιχες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως έχουμε κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι οποίες κάνουν περήφανο το τμήμα μας και κατ' επέκταση όλο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Φ.Σ. Τ.Μ.Σ.Π.& Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου