ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr
Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009

Κατερίνα Γκουλιώνη: Νεκρή... (και κανείς δεν μιλάει)

Η συγκλονιστική καταγγελία της Κατερίνας Γκουλιώνη προς τον Συνήγορο του Πολίτη, που κατατέθηκε λιγότερο από ένα μήνα πριν τον θάνατό της. Η Κατερίνα βρέθηκε νεκρή τα ξημερώματα της 18/3/2009, κατά τη διάρκεια εκδικητικής μεταγωγής της με πλοίο στην Κρήτη, από τις φυλακές Θηβών. Δεμένη πισθάγκωνα με χειροπέδες, σε μεγάλη απόσταση από τις άλλες συγκρατούμενές της, χτυπημένη στο πρόσωπο, γεμάτη αίματα. Καθαρή σύμπτωση, εννοείται.
Καταγγελία προς τον συνήγορο του πολίτη της κρατούμενης Γκουλιώνη Αικατερίνης Ελεώνας Θηβών (20-02-09)

Είμαι 41 ετών σήμερα, εξαρτημένη από την ηρωίνη από τα 17 μου. Τόσα χρόνια αρρώστια και εξάρτηση από μία ουσία που αν δεν την είχα δε θα μπορούσα να είμαι όρθια για να δύναμαι να εργαστών, για να μπορέσω να ζήσω...

Τον χειρότερο εφιάλτη, όμως, που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης, δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα τον ζήσω έτσι όπως τον ζω και όπως καθημερινώς απειλούμαι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστώ.

Αυτό το «αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης», λοιπόν, είναι η φυλάκιση η οποία, ουσιαστικά σημαίνει την αιχμαλωσία και την ομηρία μου από τους δεσμοφύλακες που ελέγχουν κι επεμβαίνουν ακόμη και στα γεννητικά μου όργανα και στ’ απόκρυφα σημεία του σώματός μου.

Όποτε μπαίνω στην φυλακή είτε γιατί εισάγομαι πρώτη φορά είτε γιατί επιστρέφω από δικαστήριο είτε γιατί πήγα νοσοκομείο δέχομαι την εξής επίθεση, η οποία ονομάζεται «έρευνα»:

Η δεσμοφύλακας με υποχρεώνει να βγάλω όλα μου τα ρούχα, με βάζει να σκύψω, ν’ ανοίξω τους γλουτούς, να βήξω και παρατηρεί τον πρωκτό μου. Πολλές φορές βρίσκει ευκαιρία να παρατηρήσει γυμνό σώμα και με κοιτάει καλά καλά, μου φέρεται προσβλητικά, ειρωνικά,
θρασύτατα, σα να’ μαι το τελευταίο σκουπίδι.

Μετά μου δίνουν άλλα ρούχα, από την αποθήκη τους, παράτερα και εξευτελιστικά, μου παίρνουν το σουτιέν γιατί, λέει, «απαγορεύεται» να το φοράω στην απομόνωση γιατί λέει, δήθεν μπορεί να…αυτοκτονήσω μ’ αυτό, μου δίνουν παπούτσια μεγαλύτερο μέγεθος απ’ το δικό μου και περπατάω σαν παλιάτσος και με οδηγούν στο φαρμακείο. Εκεί, με βάζουν να καθίσω σε γυναικολογική καρέκλα και η δεσμοφύλακας βάζει το δάχτυλό της στο αιδοίο μου μέσα στον κόλπο. Στην συνέχεια υποχρεούμαι να ουρήσω μπροστά στην δεσμοφύλακα για να κάνουν το ναρκωτέστ.

Μια φορά, στο χαρτί που ήταν τοποθετημένο στην γυναικολογική καρέκλα όπου μ’ έβαλαν να κάτσω είδα μία τρίχα από προηγούμενη ερευνηθείσα. Η αποστείρωση στα εργαλεία τους είναι κάτι που ενίοτε θυμούνται. Σε άλλες βάζουν διαστολείς και σκουριασμένους, πολλές φορές, τους βάζουν το δάχτυλό τους και συγχρόνως πιέζουν προς τον ορθό ή και από επάνω στη βουβωνική χώρα σε σημείο που η κρατούμενη να πονάει. Τα ειρωνικά σχόλια και τα σόκιν «αστειάκια» των δεσμοφυλάκων δεν λείπουν από το «ρεπερτόριό» τους…

Προσφάτως που αρνήθηκα την κολπική έρευνα και από τον γυναικολόγο, διότι ανεξαρτήτου μορφώσεως, ειδικεύσεως και μορφωτικού επιπέδου το να σου χώνει ο καθείς τα δάχτυλά του είναι τουλάχιστον «απρεπές», θα έλεγα, και ζητούσα υπερηχογράφημα, με απείλησαν ότι θα με δέσουν όλη νύχτα με τη χειροπέδα στο κάγκελο και αυτή την απειλή συγκεκριμένα την ξεστόμισε η δεσμοφύλακας που τελεί χρέη…νοσοκόμας στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.) Γκαβάνα Στέλα παρουσία της υπαρχιφύλακα Σαμπάνη Σωτηρίας, μου είπε πως αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να δεχτώ την κολπική κι αυτή που δεν είναι, είναι «άλλο πράμα». Εν ολίγοις αυτό που μου είπαν και λένε είναι ότι αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να μου κάνουν ότι θέλουν και να μην αντιδράω.

Με οδήγησαν στην υποδιευθύντρια Καφρίτσα Αγλαϊα, η οποία μου είπε πως αφού αρνούμαι την κολπική έρευνα ότι βρεθεί από ναρκωτικά στην φυλακή θα το χρεώσει σ’ εμένα και πως θα με κρατήσει πολλές ημέρες στην απομόνωση.
Όταν της ζήτησα να μου κάνει υπερηχογράφημα διότι δεν αντέχω άλλο αυτόν τον βιασμό της κολπικής μου είπε πως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Της απάντησα ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να πληρώνω εγώ τη δική τους ανεπάρκεια και με οδήγησαν στην απομόνωση όπου ούτως ή άλλως θα με οδηγούσαν, κάνοντας κολπική ή μη.

Στην απομόνωση με έκλεισαν σ’ εάν κελί όπου έπρεπε να χτυπάω το κουδούνι για να’ ρθει η δεσμοφύλακας να μου ανοίξει να πάω στην μία τουαλέτα που είναι κοινή για όλες τις κρατούμενες στον χώρο αυτόν και παρακολουθούμενη από κάμερα.

Την ώρα της αφόδευσης σε παρακολουθεί η δεσμοφύλακας από την κάμερα κι όταν δει τα περιττώματά σου τότε της ζητάς την άδεια να τραβήξεις καζανάκι.

Εκτός του ότι είμαι αναγκασμένη να κάνω την ανάγκη μου μπροστά σε δεσμοφύλακα είμαι υποχρεωμένη να κάνω 8 αφοδεύσεις για να με βγάλουν από την απομόνωση αλλά κι αυτό, πάλι, εξαρτάται από τις διαθέσεις τους.

Οι περισσότερες κρατούμενες αναγκάζονται να παίρνουν καθαρτικό για να επιτύχουν αυτές τις κενώσεις και αρκετές φορές είτε δεν έρχεται η δεσμοφύλακας να τους ανοίξει την πόρτα είτε είναι άλλη κρατούμενη στην τουαλέτα και στην κυριολεξία ενεργούνται επάνω τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες δεσμοφύλακες τις εξευτελίζουν γιατί ενεργήθηκαν επάνω τους ή τους λένε απειλητικά ότι «εδώ είναι Θήβα και το κουδούνι για να πας τουαλέτα θα το χτυπάς όταν έχεις μεγάλη ανάγκη», την οποιά «μεγάλη ανάγκη» την κρίνει η δεσμοφύλακας ή της λένε με δυσφορία «πάλι τουαλέτα θέλεις;» και άλαλ τέτοια με ανείπωτη απανθρωπιά και σαδισμό.

Μου έχει συμβεί να μη μου ανοίγει η δεσμοφύλακας την πόρτα του κελιού για να πάω στην τουαλέτα και ανγκαζόμουν να ουρώ σε πλαστικό μπουκάλι νερού και αργότερα να έχω πρόβλημα με το έντερό μου από την συγκράτηση των κοπράνων. Στο τέλος, έφτασα στο σημείο να κλωτσάω την πόρτα του κελιού για να μου ανοίξει, να μου φέρεται προκλητικά και υποτιμητικά και επειδή την αποκάλεσα «κότα» έγραψε μία ψευδή αναφορά (η κα Δανιηλίδου Χαρίκλεια ει΄ναι η εν λόγω δεσμοφύλακας) σε συνεργασία με τον αρχιφύλακα Γαλάνη Ιωάννη που ήταν υπηρεσία εκείνη την ημέρα και σε αυτόν αναφερόταν η κα Δανιηλίδου, με πέρασα πειθαρχικό κι ο υποτελής σε αυτούς, εισαγγελέας Πρασσάς Γεώργιος με τιμώρησε με πειθαρχική ποινή εγκλεισμού σε κελί της απομόνωσης για πέντε μέρες με, επιπροσθέτως παράνομη, στέρηση καφέ, τσιγάρου και τηλεφώνου.

Πειθαρχικό το οποίο παραγράφεται σε δυο χρόνια πράγμα που σημαίνει πως εκτός του μαρτυρίου που υπέστην δεν θα αποφυλακισθώ με υφ’ όρων απόλυση, δεν θα πάρω άδεια και οι άρρωστοι γονείς μου και η 21χρονη κόρη μου θα περιμένουν πολύ για να με δουν και να τους στηρίξω.

Όλα αυτά συνέβησαν στη γυναικεία φυλακή Κορυδαλλού, αλλά αυτοί οι κύριοι υπηρετούν σήμερα στη Θήβα όπως και ο αρχιφυλακεύων Κοράκης Παναγιώτης, ο οποίος στην εδώ απομόνωση της Θήβας μου είπε πως παρ’ όλες τις 8 κενώσεις κλπ δικαιούται «βάσει του εσωτερικού κανονισμού» να με κρατήσει έξι ημέρες στην απομόνωση. Ο εσωτερικός κανονισμός δεν γράφει κάτι τέτοιο, αντίθετα λέει πως η τριήμερη κράτηση στην απομόνωση γίνεται μ’ εντολή εισαγγελέα και παρατείνεται εφόσον έχουν βρεθεί απαγορευμένες ουσίες στο σώμα του κρατούμενου και δεν μπορούν να αφαιρεθούν…

Μπάνιο δεν μπορείς να κάνεις στην απομόνωση –ειδικό χώρο κράτησης τον ονομάζουν λες και αλλάζοντας όνομα σε κάτι παύει και η φρίκη- γιατί όταν τύχει να έχει ζεστό νερό δεν είναι εκεί η δεσμοφύλακας και όταν είναι εκεί μπορεί να σε βγάλει από το κελί για να κάνεις μπάνιο, το νερό να είναι κρύο και να επιμένει πως είναι ζεστό βγάζοντάς σε τρελή.

Όταν και αν κάνεις μπάνιο σε παρατηρεί. Έτσι, μένουμε χωρίς μπάνιο για 7 μέρες και άνω. Καφέ, νερό υποχρεούσαι να παραγγείλεις μόνο από το καφενείο της φυλακής το οποίο λειτουργεί για τους δεσμοφύλακες και δουλεύουν σε αυτό κρατούμενες. Την τελευταία φορά που κρατήθηκα στην απομόνωση πλήρωσα 20 ευρώ στο καφενείο. Με αυτά τα χρήματα μπορούσα να περάσω περίπου είκοσι μέρες αγοράζοντας καφέ, ζάχαρη κλπ ενώ τα πλήρωσα μέσα σε πέντε μέρες. Αλλά εδώ η διαχείριση των χρημάτων μας εξαρτάται από τις ορέξεις της υπηρεσίας του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.

Όταν λοιπόν, αποφασίσουν οι ασύδοτοι βασανιστές μας να μας βγάλουν από την απομόνωση πρέπει να περάσουμε το ίδιο μαρτύριο της σωματικής έρευνας και της κολπικής εισβολής. Αυτό το ίδιο μαρτύριοι της έρευνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να μου το κάνουν και στο θάλαμο, όπου μένω, όταν υπάρχει υπόνοια για ύπαρξη απαγορευμένων ουσιών. Μπαίνουν μέσα στο θάλαμο, μας ξυπνάνε, μας κάνουν σωματική και κολπική έρευνα, μας βγάζουν έξω από τον θάλαμο και ανακατεύουν όλα μας τα πράγματα πετώντας τα κάτω. Μετά χάνουμε πράγματα μας γιατί τα πετάνε ή τα παίρνουν και πρέπει να τακτοποιήσουμε ολόκληρο το θάλαμο για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε…

Κάποτε ήμουν άνθρωπος με όνειρα, με όρεξη για μάθηση, με κερδοφόρα επιχείρηση, με όρεξη για δημιουργία.
Σήμερα, όλος αυτός ο πόνος, η κακοποίηση, ο βιασμό του σώματος και της ψυχής που έχω υποστεί με κάνουν να ονειρεύομαι πως τους σκοτώνω όλους αυτούς που πληρώνονται για να βασανίζουν αδύναμους ανθρώπους.

Σφίγγοντας τα δόντια σιγοψιθυρίζω «και για το πείσμα σας, γουρούνια, θα αντέχω» ελπίζοντας να έρθει κάποια μέρα που θα σταμτήσουν να απλώνουν τα βρώμικα, διεστραμμένα χέρια τοςυ επάνω σε αδύναμους ανθρώπους. Το ξέρω πως ο κόσμος δεν αλλάζει, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ, όμως, φτάνει να μην αδιαφορούμε.

Ποτέ δεν πρόκειται να ξεπεράσω τα όσα υπέστην και υπόκειμαι μεσα στη φυλακή.

Γκουλιώνη Κατερίνα
(http://trainstorming.blogspot.com/2009/03/blog-post_6708.html)

4 σχόλια:

 1. Παράλληλα με το θάνατο της Κ. Γκουλιώνη, σημειώθηκε ακόμα ένα περιστατικό βίας στις ελληνικές φυλακές. Ο κρατούμενος Γιάννης Δημητράκης, ενώ βρισκόταν στα ντους σήμερα το πρωί, δάρθηκε άγρια από τρεις συγκρατούμενούς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός σε όλους Περίανδρος μαζί με άλλους δύο κρατούμενους (ένας εκ των οποίων είναι πρώην αστυνομικός) έκλεισαν την πόρτα στα ντους της φυλακής και έδειραν το Γ. Δημητράκη, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε για αρκετές ώρες.

  Σημειώνεται ότι ο Περίανδρος (Αντώνης Ανδρουτσόπουλος) καταδικάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε 12 χρόνια κάθειρξη, για την απόπειρα δολοφονίας του Δημήτρη Κουσουρή. Ο Περίανδρος ήταν ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

  http://www.tvxs.gr/v7641

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

  "Οι κρατούμενες αρνούνται να μπουν στα κελιά τους και έχουν βάλει φωτιές κα τα σπάνε όλα!Έξω από την φυλακή βρίσκονται 50-60 αλληλέγγυοι-ες οι οποίοι μετά από αψιμαχίες και κυνηγητό με τους μπάτσους κατάφεραν να προσεγγίσουν τον χώρο των φυλακών.θα παραμείνουν στο σημείο και ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΕΣΜΑ σε  όποιον μπορεί να πάει ΤΩΡΑ στην Θήβα.
  Και οι κρατούμενες μετακινούνται σε άλλη με εξαίρεση 10 που αρνούνται αν και κινδυνεύουν.Στο σημείο βρίσκονται πυροσβεστικά.Στην φυλακή επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και οργή για την δολοφονία της Κατερίνας ενώ βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με συντρόφισσες.
  Από ενημέρωση οι συγκεντρωμένοι περιμένουν κι άλλους αλληλέγγυους και αλληλέγγυες για να πάνε.Οι κρατούμενες εξεγέρθηκαν όταν έμαθαν ότι μετά και την δολοφονία της Κατερίνας δεν επέτρεψαν σε κόσμο να μπεί στην φυλακή και να μιλήσει μαζί τους.Έχουν απευθύυνει έκκληση στους συγκεντρωμένους να παραμείνουν στο χώρο για να αποτραπεί η βίαιη καταστολή της εξέγερσής τους
  Σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δένδια με το βουλευτή Π. Κοροβέση, ο υπουργός απέρριψε το αίτημα να επισκεφθεί αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων τις φυλακές της Θήβας. Υποστήριξε ότι η Πρωτοβουλία έπρεπε να τον έχει ενημερώσει από την Παρασκευή και δήλωσε ότι «δεν δέχεται απειλές», όπως αναφέρθηκε στο Ρ/Σ στο Κόκκινο. Καθ’ οδόν προς τις φυλακές της Θήβας βρίσκεται τώρα ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης.
  Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έσβησε η φωτιά στις φυλακές.
  Σήμερα η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των κρατουμένων είχε μηχανοκίνητη πορεία. Ζήτησαν να μπει μια επιτροπή για να μιλήσει με τις κρατούμενες και η φυλακή αρνήθηκε. Τότε οι κρατούμενες αντέδρασαν δυναμικά και οι αλληλέγγυοι είναι ακόμα απέξω φωνάζοντας συνθήματα.

  http://spyros-tagas.blogspot.com/2009/03/blog-post_1846.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αύριο έχει δίκη ο Β. Πάλλης & μεταφέρθηκε σήμερα από τις φυλακές της Χίου στη Λάρισσα

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1007619

  Ο Βαγγέλης Πάλλης είναι βαρυποινίτης "ποινικός" κρατούμενος, που αγωνίζεται μέσα από τις φυλακές για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των κρατουμένων, "ανταμοιβώμενος" με πειθαρχικές διώξεις και μεταγωγές από τις διευθύνσεις των φυλακών. Κρατείται στις φυλακές Διαβατών, μετά την εξέγερση των φυλακισμένων τον Μάιο, όπου βρισκόταν στις φυλακές Μαλανδρίνου, που ξεσηκώθηκαν πρώτες, με αφορμή το ξυλοδαρμό του αναρχικού Γιάννη Δημητράκη

  http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=705472

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ακόμη ένα “επεισόδιο της κρατικής αναλγησίας”, που δεν λυγίζει ούτε μπροστά στο θάνατο, γράφτηκε χθες στο Κοιμητήριο Κούκος στο Βόλο, όπου έπεσε η αυλαία για την 41χρονη Κατερίνα Γκουλιώνη από το Βόλο, που βρέθηκε νεκρή εν πλώ κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι αυτή τη στιγμή συνθήκες την ώρα της μεταγωγής της από τις Φυλακές του Ελαιώνα Θηβών στις Φυλακές Αλικαρνασσού στην Κρήτη.
  Συνοδεία πέντα δεσμοφυλάκων από τον Κορυδαλλό, με τις χειροπέδες στα χέρια, η Πολιτεία “επέτρεψε” στον αδερφό της άτυχης Κατερίνας να παραστεί στην κηδεία της αδερφής του, χωρίς έτσι να μπορεί να την αγκαλιάσει, αλλά και να την αποχαιρετίσει για τελευταία φορά, επιτείνοντας το δράμα της οικογένειας, που παραμένει με δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα για το θάνατο της 41χρονης.
  Ακόμη και οι λυγμοί της μάνας που εκλιπαρούσε να βγάλουν τις χειροπέδες για να αποχαιρετήσει ο αδερφός την αδερφή του, δεν πτόησαν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ώστε να υπερβούν για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, το “γράμμα του νόμου”.
  Αποσβολωμένοι συγγενείς και φίλοι, ακόμη και οι δύο ιερείς που τέλεσαν την εξόδιο ακολουθία, παρακολουθούσαν “τις διαπραγματεύσεις” με συναισθήματα οργής, αφού το όλο σκηνικό προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις σε όσους παραβρέθηκαν για το τελευταίο αντίο.
  Στον αδερφό της θανούσης δεν επετράπη να παραστεί στην ταφή, αφού άρον- άρον συνοδεία των δεσμοφυλάκων του αποχώρησε από το Κοιμητήριο εν μέσω αντιδράσεων, για να επιστρέψει στις Φυλακές Κορυδαλλού.

  Διαδηλώσεις έξω από τις Φυλακές
  Προχθές η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων οργάνωσε διαδήλωση για το θάνατο της Κατερίνας έξω από τις Φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, συμπαραστεκόμενη ταυτόχρονα σε όλες τις κρατούμενες που αρνούνται να υποστούν το βασανιστήριο του κολπικού ελέγχου, εισπράττοντας ως ποινή πολυήμερη απομόνωση.
  Στη διαδήλωση συμμετείχαν και το Ελληνικό τμήμα της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, το Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας και το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ.
  Τα πνεύματα στην διαδήλωση κάποια στιγμή οξύνθηκαν από την πεισματική άρνηση της διευθύντριας να δεχτεί αντιπροσωπεία των διαδηλωτριών και των διαδηλωτών, πράγμα που αρχικά οδήγησε τις κρατούμενες καταρχήν σε άρνηση να μπουν στα κελιά τους και λίγο αργότερα σε εξέγερση, σπάζοντας κάμερες και τηλεοράσεις.


  http://www.taxydromos.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001001&nodeId=2&articleId=15640

  ΑπάντησηΔιαγραφή