Ως «ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση» - για τον ορισμό της ποινής – θα αντιμετωπίζεται πλέον η απόκρυψη των χαρακτηριστικών κατά την τέλεση αδικήματος που αφορά σε διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη ή βαριές φθορές. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση προέβη την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Έλληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του και δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, ιδίως όταν διαμαρτύρεται».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε σαφές ότι οι αντίστοιχες ποινές θα είναι πολύ «βαριές» και πως μερικά από τα προαναφερθέντα αδικήματα που θα διαπράττονται με καλυμμένο πρόσωπο θα μετατραπούν σε κακουργήματα! Στο πλαίσιο της σχετικής συνέντευξης Τύπου, διατυπώθηκε πληθώρα ερωτημάτων σε μορφή παραδείγματος, όπως «τι γίνεται στην περίπτωση που ένας διαδηλωτής, προκειμένου να προστατευτεί από τα δακρυγόνα, καλύπτει το πρόσωπό του με μαντήλι; Το πνεύμα των θέσεων που διατύπωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ότι εφόσον δεν διαπράττεται αδίκημα, δεν προκύπτει θέμα με την αλλοίωση των χαρακτηριστικών. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σημείωνε με έμφαση ότι ο ίδιος παρουσίαζε το γενικό πλαίσιο των προθέσεων της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις που κατά την κρίση της απαιτούνται, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο και το γεγονός ότι δεν προέβη σε αναλυτικές εξειδικεύσεις των μέτρων, τα οποία όπως είπε θα συζητηθούν στη Βουλή με τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής θα προβλέπεται η άσκηση αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης από εισαγγελέα στην περίπτωση εξύβρισης δημοσίου λειτουργού, περιλαμβανομένου φυσικά και του αστυνομικού στον οποίο, στοχεύει η ρύθμιση. Απαντώντας στην εύλογη ερώτηση, τι θα συμβαίνει όταν για παράδειγμα μία ομάδα διαδηλωτών - μαθητών φωνάξει ένα συμβολικό σύνθημα εναντίον των αστυνομικών, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι ο παριστάμενος εισαγγελέας - που αποτελεί και προϋπόθεση για την άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης – έχει, όπως είπε, επαρκή γνώση να κρίνει με ποιόν τρόπο οφείλει να πράττει σε κάθε περίπτωση... Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση στοχεύει στην προστασία της ελληνικής αστυνομίας, η οποία, όπως δήλωσε, αυτή την περίοδο έχει ανάγκη από στήριξη.
Είναι σαφές, κρίνοντας και από την κάθετη άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης περί απόλυτης ορθότητας των εξαγγελλόμενων μέτρων, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα: «μηδενική ανοχή» στις ομάδες πολιτών που προκαλούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και επιμένει ότι οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στοχοποιούν αποκλειστικά τις συγκεκριμένες ομάδες. Εξού και η δήλωση του κ. Δένδια ότι η κυβέρνηση διαφυλάσσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Περιορίζονται οι προφυλακίσεις
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων που αφορούν κυρίως στο σωφρονιστικό σύστημα. Ανάμεσα σε άλλα, επιγραμματικά ανέφερε:
-Περιορίζεται σε πολύ στενό πυρήνα αδικημάτων η προσωρινή κράτηση.
-Δεν θα συνυπάρχουν διάφορες κατηγορίες καταδίκων.
-Μετατρέπεται σε κακούργημα η συμμετοχή σωφρονιστικού υπαλλήλου σε απόδραση κρατούμενου.
-Μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα η χρήση κινητού τηλεφώνου από σωφρονιστικό υπάλληλο εντός συγκεκριμένων χώρων στις φυλακές.
-Προσφέρεται η δυνατότητα επιθεώρησης των φυλακών από την ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη.
-Μητέρες ανηλίκων κάτω των 5 ετών – εξαιρουμένων περιπτώσεων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια – θα εκτίουν την ποινή τους μέσω κοινωφελούς εργασίας.
-Στην περίπτωση που ένας πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει μία χρηματική ποινή, δεν θα τιμωρείται με κάθειρξη, υπό τον όρο ότι δεν θα υποπέσει σε αδίκημα τα τρία χρόνια που θα ακολουθούν.
από http://www.tvxs.gr/v7574
eleos...dhladh twra se mia poreia na symmetexeis, ena syn8hma na peis p na tous "8igei"-les kai sta syn8hmata leme psemata- em sou petane dakrygona em se pianoun ama kalypseis to proswpo s.Gt aytoi na einai kallymenoi apo ka8e pleura kai osoi diamartyrontai na vallontai apo pantou?poso malakes einai oi Ellhnes g na pshfizoun tetoious an8rwpous na toys "prostatepsoun" ta dikaiwmata tous?
ΑπάντησηΔιαγραφή