ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

***Ακολουθεί σημαντική ανακοίνωση!

Το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό τόσο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσο και στην τοπική κοινωνία ότι βάση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κάθε Φοιτητικός Σύλλογος δικαιούται ετησίως ένα υψηλό χρηματικό ποσό για “προμήθεια” γραφικής ύλης, φωτοτυπιών, φυλλαδίων κ.α.

Αφού ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη και τη χρήση του κονδυλίου αυτού για τις 13 από τις 14 σχολές του Πανεπιστημίου (εν αγνοία των ίδιων των φοιτητικών Συλλόγων), κινηθήκαμε σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν όλοι οι Σύλλογοι τις αιτήσεις για τη λήψη των χρημάτων, τα τιμολόγια και την έγκριση από πλευράς της Πρυτανείας, που αποδεικνύει όλη την εμπλοκή της, καθώς και το γεγονός ότι “κεφάλια” της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ υπέγραφαν στο όνομα των Συλλόγων. Η Πρυτανεία, από την πρώτη στιγμή αρνείται να παραδώσει τα χαρτιά, που αποτελούν δημόσια έγγραφα. Μετά από πολύωρη παρέμβαση παρέδωσε κάποια από τα έγγραφα για το Σύλλογο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (συμπεριλαμβανομένου και ενός πλαστογραφημένου), ενώ στους υπόλοιπους Συλλόγους, ενάμιση μήνα μετά, αρνείται κατηγορηματικά να τα δώσει.

Τα παραπάνω γεγονότα δεν είναι τυχαία, ούτε πρωτοφανή, ούτε και πρέπει να προξενούν εντύπωση. Πρόκειται για μία Πρυτανική αρχή, η οποία εκλέγεται με τη στήριξη των καθεστωτικών παρατάξεων της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που όπως αποδεικνύεται δεν έχουν μόνο εκλογικές και πολιτικές συναλλαγές, αλλά και οικονομικές. Η τακτική των παρατάξεων αυτών δεν είναι πρωτόγνωρη, αφού κινούνται με βάση τα παραταξιακά τους συμφέροντα και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες (ίδρυση επιχειρήσεων κτλ).

Πρόκειται για ξεκάθαρη υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και μάλιστα από τους υπερασπιστές της άρσης του ασύλου για την “προστασία” της δημόσιας περιουσίας (ΔΑΠ) και τους υπερασπιστές της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας (ΠΑΣΠ). Στους Συλλόγους μας, για τα χρήματα δεν υπέγραψαν τυχαία πρόσωπα, αλλά συνδικαλιστές “συνάδελφοι” της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Ακόμη πιο προκλητικό είναι το γεγονός ότι ως παραλήπτες των χρημάτων όλων των Συλλόγων υπογράφουν δύο άτομα των συγκεκριμένων παρατάξεων που δεν ανήκουν στους συλλόγους. Οι “συμφοιτητές” μας αυτοί, ενώ γνώριζαν για την ύπαρξη του συγκεκριμένου κονδυλίου και υποχρεούνταν να το γνωστοποιήσουν στη Γενική Συνέλευση των φοιτητών των τμημάτων, ώστε οι ίδιοι οι φοιτητές να αποφασίσουν για το που θα διατεθεί, προτίμησαν να το κρατήσουν κρυφό για προσωπική ή παραταξιακή χρήση. (το ερώτημα που εδώ τίθεται είναι αν και τα υπόλοιπα 9 χρόνια λειτουργίας των σχολών, τα χρήματα πήγαιναν σε συγκεκριμένες τσέπες)

Ακόμα πιο χυδαία είναι η πρακτική αυτή αν αναλογιστεί κανείς ότι φοιτούμε σε σχολές που αφενός έχουν ιδιαίτερα προβλήματα (χωρίς επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα) και αφετέρου χωρίς να έχουν πάρει φέτος συγγράμματα στο σύνολό τους ή δεν έχουν πάρει ούτε ένα σύγγραμμα.

Για αυτό το λόγο, οι Σύλλογοι των τμημάτων Μ.Ε.Υ. και Β.Ε.Τ. αποφάσισαν:

1. Τη διαγραφή όσων υπογράφουν (στο τμήμα Μ.Ε.Υ.) με την αφαίρεση του δικαιώματος για συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου.

2. Την περεταίρω διερεύνηση του ζητήματος για εμπλοκή της Πρυτανείας και των παρατάξεων για τα χρήματα των υπολοίπων Συλλόγων.

3. Την επιστροφή των χρημάτων στους Συλλόγους που ανήκουν.

4. Να παραιτηθεί άμεσα η Πρυτανική Αρχή.

Μετά από όλα αυτά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θέλοντας αφενός να αποποιηθεί τιε ευθύνες και αφετέρου να καλύψει αυτούς που τον στηρίζουν, ανάγει το ζήτημα σε διαπαραταξιακή κόντρα και συνεχίζει να μην παραδίδει τα υπόλοιπα έγγραφα.

Οι ισχυρισμοί του Πρύτανη περί προσωπικών δεδομένων για να δικαιολογήσει την πεισματική του άρνηση να κρατά κλειστά τα αποδεικτικά τιμολόγια δεν στέκουν, αφού πρόκειται για δημόσια έγγραφα. Ακόμα, η προσπάθεια να ανάγει το ζήτημα σε “παραταξιακές” κόντρες είναι τουλάχιστον παραπλανητική, αφού είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο των Φοιτητικών Συλλόγων, που τα συμφέροντά τους αντιτίθενται τόσο με των καθεστωτικών παρατάξεων, όσο και με τις Πρυτανικές Αρχές και το καθηγητικό μπλοκ.

Το σκάνδαλο έχει φτάσει τις τελευταίες μέρες μέχρι και τον Άρειο Πάγο 9μετά από ανώνυμη καταγγελία) και είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για εισαγγελική αυτεπάγγελτη παρέμβαση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από τη μία είναι θετικό το γεγονός ότι αυτό θα βοηθήσει να διαλευκανθεί η υπόθεση (που ο ίδιος ο Πρύτανης επέλεξε να φτάσει στα άκρα) από την άλλη, αποφάσεις των Συλλόγων μας αφήνουν στο περιθώριο οποιαδήποτε πιθανότητα για εφαρμογή των σχεδίων της Πρυτανείας περί άρσης του ασύλου. Σε μια παρόμοια κατεύθυνση, καλούμε τους υπόλοιπους Συλλόγους να τοποθετηθούν αγωνιστικά, να καταδικάσουν το περιστατικό και να κινηθούν σε συντονισμό μαζί μας."

epirusgate.blogspot.com/2009/03/blog-post_4259.html

troktiko.blogspot.com/2009/03/blog-post_5359.html

1 σχόλιο:

  1. Λέτε να γίνονται τέτοια και σε εμάς? Εκτώς από τα φράγκα της πολιτιστικής... Από όσο ξέρω πάντως τα τελευταία 3 χρόνια κανένας σύλλογος (ο δικός μας τουλάχιστον σίγουρα όχι) δεν έχει πάρει αυτό το κονδύλι...

    Αυτά γίνονται όταν βάζεις σε θεσεις ευθηνης άτομα που το κάνουν για προσωπικό ή κομματικό συμφέρον και 'οχι επιδή το γουστάρουν...

    Ρ.Α.Ρ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή