ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ελλάδα-σεβασμός και προστασία στα ανθρώπινα δικαιώματα

Όλοι είδαμε τι έγινε την 25 Μαρτίου και διαπιστώσαμε πώς βίαια καταπατούνται βασικά δικαιώματα μας στο άψε σβήσε όπως μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας,αρκεί να μην χαλάσουν οι εκδηλώσεις σοβαροφάνειας και να διασφαλίσουν οι δυνάμεις καταστολής για τα αφεντικά τους <<ησυχία>> και <<τάξη>> μέσο της τρομοκρατίας,ώστε να συνεχίσουν το <<έργο>> τους!!
δηλαδή τον σύγχρονο φασισμό που βιώνουμε παγκόσμια....
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση της ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ που εκφράζει ανησυχίες για το κατά πόσο οι αρχές στην Ελλάδα διασφαλίζουν ότι η αστυνομία σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα
ένα πραγματικά ενδιαφέρων κείμενο που σε κάνει να απορείς για το κατά πόσο ξέρει ο καθένας μας τα δικαιώματά του και το βασικότερο αν τα διεκδικεί!
γράφτηκε στις 25/01/2009

Καταγγελίες για καταπατήσεις κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων

Η Διεθνής Αμνηστία έχει μακρόχρονες και συνεχιζόμενες ανησυχίες αναφορικά με την παράλειψη των αρχών στην Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι η αστυνομία σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξακολουθούν να γίνονται καταγγελίες για διάπραξη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία, τόσο στο πλαίσιο της αστυνόμευσης διαδηλώσεων, όσο και κατά τη σύλληψη και κράτηση. Στις παραβιάσεις αυτές συγκαταλέγονται υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια ή άλλης μορφής κακομεταχείριση, και στέρηση άμεσης πρόσβασης σε νομική συμπαράσταση. Αυτά τα μοτίβα καταπατήσεων από την αστυνομία έχουν τεκμηριωθεί από τη Διεθνή Αμνηστία επί πολλά έτη
Η περίπτωση του φόνου από πυροβολισμό στην Αθήνα του Αλέξανδρου-Ανδρέα (Αλέξη) Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008, και η συμπεριφορά αστυνομικών - περιλαμβανομένης της χρήσης βίας - ενώ αστυνόμευαν τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν μετά τον φόνο, πολλές από τις οποίες ξέσπασαν σε ταραχές, αποτέλεσαν παραδείγματα για πολλές από τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας.
Και αυτό, παρά τις εκκλήσεις της οργάνωσης και διεθνών οργάνων προς τις αρχές να προχωρήσουν σε αποφασιστικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουν αυτά τα μοτίβα.
Αυτή η έκθεση αναδεικνύει τις ανησυχίες αυτού του είδους, καθώς και εκείνες που σχετίζονται με τη μεταχείριση στα χέρια της αστυνομίας, τόσο ειρηνικών διαδηλωτών, όσο και ανθρώπων που δεν είχαν ανάμειξη σε διαδηλώσεις μετά τις 6 Δεκεμβρίου.
H οργάνωση θεωρεί ότι αυτά τα πρόσφατα περιστατικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως επίκαιρος καταλύτης ώστε η κυβέρνηση να συστήσει διερευνητική επιτροπή με ευρεία εντολή. Μια τέτοια επιτροπή θα ερευνούσε όχι μόνο αυτά τα κρούσματα, αλλά επίσης θεσμικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων την εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση βίας και πυροβόλων όπλων, και την εφαρμογή άλλων εγγυήσεων κατά των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε δικηγόρους και συγγενείς για όσους κρατούνται ή συλλαμβάνονται.
Η έκθεση καταλήγει με ένα σύνολο συστάσεων προς τις ελληνικές αρχές, οι οποίες, εάν εφαρμοστούν, θα αποτελέσουν μείζονα βήματα προόδου ώστε να διασφαλιστεί ότι η χώρα στέκεται στο ύψος των υποχρεώσεών της να σέβεται και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την επιβολή του νόμου. Αυτές οι υποχρεώσεις διατυπώνονται σε μια σειρά διεθνών θεσμικών κειμένων, μεταξύ των οποίων στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (ΕΣΔΑ) και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα

Ο ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τους τελευταίους μήνες η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί τις έρευνες για τον θανάσιμο πυροβολισμό κατά του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στην περιοχή των Εξαρχείων στην Αθήνα. Έχει δημοσιευθεί ευρύτατα ότι τον θάνατό του προκάλεσε σφαίρα που δέχτηκε στην καρδιά και την οποία έριξε αστυνομικός που υπηρετεί ως ειδικός φρουρός.
Οι περιγραφές των γεγονότων που οδήγησαν στον φόνο ποικίλλουν. Σύμφωνα με το απολογητικό υπόμνημα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, του αστυνομικού που έριξε τον πυροβολισμό που σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο ίδιος και ο συνάδελφός του Βασίλειος Σαραλιώτης είδαν μια ομάδα περίπου 30 ατόμων σε απόσταση 10-15 μέτρων να κινούνται απειλητικά προς το μέρος τους.
Μη μπορώντας να αναχαιτίσουν την πορεία του πλήθους, και ευρισκόμενοι σε κατάσταση φόβου για τη ζωή τους, οι δύο ειδικοί φρουροί, σύμφωνα με το υπόμνημα, στράφηκαν να φύγουν. «Ταυτοχρόνως δε», συνεχίζει η δήλωση, «και προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διαφυγή μας, όντας ταραγμένός και φοβισμένός πλέον για τη ζωή μας, αφού το πλήθος δεν ανέκοψε την πορεία του, παρά τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης από το συνάδελφό μου, έβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη με το ένστικτο αυτοσυντήρησης, και έριξα δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, μπορεί και τρίτη, που δεν είχα συνειδητοποιήσει, αλλά μου την υπενθύμισε ο συγκατηγορούμενός μου». Αναφορικά με τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας δήλωσε ότι «η μόνη βεβαία και αδιαμφισβήτητη εκδοχή για το θανάσιμο τραυματισμό του είναι ο εξοστρακισμός μιας εκ των βολίδων που ερρίφθησαν προειδοποιητικά στο αέρα».
Σύμφωνα με παριστάμενους, δύο αστυνομικοί σε ένα περιπολικό πλησίασαν τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και την παρέα των φίλων του γύρω στις 9 μ.μ. και τους εξύβρισαν λεκτικά. Καθώς οι αστυνομικοί έφευγαν, κάποιος από την παρέα πέταξε ένα μπουκάλι. Οι αστυνομικοί στάθμευσαν το περιπολικό και επέστρεψαν στη σκηνή πεζή, επιδιδόμενοι σε νέα αντιπαράθεση με τους νεαρούς. Κατά τη διάρκεια αυτής της στιχομυθίας, ένας αστυνομικός έριξε τρεις πυροβολισμούς, ένας από τους οποίους σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.
Μέσα σε λίγες ημέρες και οι δύο ειδικοί φρουροί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Στον Επαμεινώνδα Κορκονέα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για παράνομη οπλοχρησία και για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Στον Βασίλειο Σαραλιώτη έχει απαγγελθεί η κατηγορία της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία. Και οι δύο στη συνέχεια τέθηκαν υπό κράτηση.
Η αστυνομική βλητική έρευνα, με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 2008, δεν δημοσιοποιήθηκε επισήμως, αλλά διέρρευσε και είναι διαθέσιμη μέσω ενός υστολογίου (blog) στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η έκθεση συμπέραινε ότι η παραμόρφωση της σφαίρας που σκότωσε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο είναι «απολύτως συμβατ[ή] με πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή ανένδοτη επιφάνεια με το πλαϊνό τμήμα της,και στην συνέχεια εποστρακισμού της (εκτροπής της), από την επιφάνεια αυτή». Η Διεθνής Αμνηστία έμαθε επίσης πρόσφατα ότι η αυτοψία από την αστυνομία, παρουσία εμπειρογνωμόνων διορισμένων από τον κατηγορούμενο και την οικογένεια του θύματος στις 21 Δεκεμβρίου, συμπέρανε ότι η υποτιθέμενη πρόσκρουση έγινε κοντά στο έδαφος αλλά σε απόσταση μερικών μέτρων από το σημείο όπου στεκόταν ο ειδικός φρουρός που έριξε τον πυροβολισμό. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο ειδικός φρουρός ενδέχεται να σκόπευσε το όπλο του προς το έδαφος όπου στεκόταν η παρέα των νεαρών, και υποστηρίζει επίσης τις περιγραφές παρισταμένων αυτοπτών μαρτύρων ότι ένας αστυνομικός έτεινε το όπλο του προς τα εμπρός, προς την παρέα των νεαρών όπου στεκόταν ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, και όχι στον αέρα όπως έχει δηλώσει ο Επαμεινώνδας Κορκονέας.
Οι δύο ειδικοί φρουροί υπέβαλαν αίτηση αποφυλάκισης, όμως αυτή απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2009. Στην απόφασή του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ανέφερε επίσης ότι οι δύο ειδικοί φρουροί δεν υπάκουσαν σε εντολές να εγκαταλείψουν τη σκηνή μετά την αρχική τους αντιπαράθεση με τους νεαρούς.
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία ότι, σε περίπτωση που αποδειχθεί ορθή η παραπάνω περιγραφή των παρισταμένων για τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η χρήση θανατηφόρου βίας από τον ειδικό φρουρό θα ήταν δυσανάλογη και επομένως μη σύννομη κατά τα διεθνή θεσμικά κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Κώδικας Συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών για το Προσωπικό Επιβολής του Νόμου αναφέρει ότι «Το προσωπικό επιβολής του νόμου δύναται να χρησιμοποιεί βία μόνο όταν αυτό είναι αυστηρά απαραίτητο και στην έκταση που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους» (Άρθρο 3) και ότι «Η χρήση πυροβόλων όπλων θεωρείται ακραίο μέτρο. Πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αποκλειστεί η χρήση πυροβόλων όπλων, ιδίως εναντίον παιδιών. Γενικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πυροβόλα όπλα εκτός όταν ένας ύποπτος ως παραβάτης προβάλλει ένοπλη αντίσταση ή με άλλον τρόπο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τρίτων και τα λιγότερο ακραία μέτρα δεν επαρκούν για να συγκρατηθεί ή να συλληφθεί ο ύποπτος ως παραβάτης» (σχόλιο στο Άρθρο 3(c)). Σύμφωνα με τις Βασικές Αρχές για τη Χρήση Βίας και Πυροβόλων Όπλων από Προσωπικό Επιβολής του Νόμου, «Το προσωπικό επιβολής του νόμου δεν θα χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα εναντίον προσώπων παρά μόνο σε αυτοάμυνα ή σε άμυνα τρίτων απέναντι σε επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού, για να αποτρέψει τη διάπραξη ιδιαιτέρως σοβαρού εγκλήματος που ενέχει βαρεία απειλή για τη ζωή, για να συλλάβει ένα πρόσωπο που δημιουργεί τέτοιον κίνδυνο και αντιστέκεται στην εξουσία του, ή για να αποτρέψει τη διαφυγή του, και μόνο όταν λιγότερο ακραία μέσα είναι ανεπαρκή για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Σε κάθε περίπτωση, εσκεμμένη θανατηφόρος χρήση πυροβόλων όπλων δύναται να γίνεται μόνον όταν αυτό είναι αυστηρά αναπόφευκτο προκειμένου να προστατευτεί ανθρώπινη ζωή» (Αρχή 9).
Έχει επίσης αναφερθεί ότι πραγματοποιήθηκε τοξικολογική εξέταση στο σώμα του Αλέξη Γρηγορόπουλου, και η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές ως προς το κατά πόσον οι δύο αστυνομικοί υποβλήθηκαν επίσης σε τέτοια εξέταση....

η συνέχεια εδώ

(αναδημοσίευση από το anthrwpothirida.blogspot.com )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου