Για να εκφραστεί η «αστική συνείδηση»
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009
«Πάλι; λένε μερικοί δήθεν φίλοι μου. Ενώ θα έπρεπε να αισθάνομαι εγώ την κούραση, την αισθάνονται εκείνοι...
Είμαι μεγαλύτερος και από τον Καραμανλή και από τον Παπανδρέου, έχω όμως νεότερες ιδέες...Πιστεύω ότι είμαι αποτελεσματικότερος από αυτούς. Θέλω να σας δώσω έναν αριθμό νέων και ικανών πολιτικών που θα προσφέρουν στην ηθική πολιτική. Γι' αυτό συμμετέχω σε αυτή την πολιτική πρωτοβουλία στα 70 μου».
Σε κέφια χθες ο Στ. Μάνος, ο δεύτερος «κατ' αλφαβητική σειρά» εκ των τριών που ηγούνται -μαζί με τον Β. Κοντογιαννόπουλο και τον Γιάννη Μπουτάρη- της «Δράσης» της νέας πολιτικής κίνησης που παρουσιάστηκε χθες και η οποία θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Χωρίς αρχηγό
Με επιστολή του ο Α. Ανδριανόπουλος χαρακτήρισε το εγχείρημα τολμηρό και αποφασιστικό και υπογράμμισε «σας βλέπουμε σαν ελπίδα για κάτι νέο».
Σύμβολο της «Δράσης» είναι τα τρία επάλληλα τετράγωνα που σχηματίζουν στο κέντρο ένα άλλο λευκό. Σύμφωνα με τον Γ. Μπουτάρη, είναι μια «πρωτοβουλία που εκφράζει την αστική συνείδηση». Τα μέλη της δήλωσαν πως δεν έχουν αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί της κίνησης, πως δεν θα κατέλθουν στις εθνικές εκλογές εάν αυτές γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές ή τον Ιούνιο, ενώ υποστήριξαν ότι θα συνεργαστούν με όποιο κόμμα επιλέξει ο λαός ως πρώτο.
Κατά τον Β. Κοντογιαννόπουλο, «τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση. Καταφεύγουν σε όσα μας έφεραν στο σημερινό χάλι: το λαϊκισμό, τη δημαγωγία, την παροχολογία, την εκλογολογία».
Ο Γ. Μπουτάρης τόνισε ότι σύμφωνα με το καταστατικό επιδιώκεται η δημιουργία «ενός πολιτικά ανεξάρτητου, καλά οργανωμένου και αδιάφθορου κράτος, ενός πλαίσιου από σαφείς και δεσμευτικούς για όλους κανόνες, οικονομικής ανάπτυξης βιώσιμης που πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον, σχολείων και πανεπιστημίων που πρέπει να λειτουργούν ως κέντρα μάθησης και όχι ως κομματικά ορμητήρια αντικοινωνικών στοιχείων».
Κατά τον πανεπιστημιακό Θ. Βερέμη, που συμμετέχει στην κίνηση, «η πραγματική κρίση είναι η μη ανανέωση του πολιτικού σκηνικού».
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κ. Ζώρας, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κρίση του πολιτικού συστήματος, αλλά «κρίση του κομματισμού» που παράγει «πονηρό μικροκομματισμό».
Ο συγγραφέας Ν. Δήμου πρόσθεσε ότι «η απελπισία μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια νέα πρόταση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου