ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Η Χαμάς νίκησε στην Παλαιστίνη

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ομόφωνη είναι η εκτίμηση των μεγαλύτερων εφημερίδων της Ευρώπης και των ΗΠΑ: η Χαμάς είναι ο μεγάλος κερδισμένος από πλευράς επιρροής στο σύνολο του παλαιστινιακού λαού από την κτηνώδη εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο μέχρι τις 9 Ιανουαρίου νόμιμος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (ο οποίος έκτοτε παρέτεινε αυθαίρετα και μονομερώς τη θητεία του, με συνέπεια να μην αναγνωρίζεται έκτοτε από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις που τον αντιπολιτεύονται) και το τμήμα της Φατάχ που τον ακολουθεί έχουν σαρωθεί πολιτικά λόγω της στάσης που τήρησαν στον πόλεμο. «Ο Αμπάς θεωρείται ξοφλημένη δύναμη... Απέτυχε να μεταρρυθμίσει τη Φατάχ, η οποία θεωρείται από πολλούς Παλαιστίνιους συνεργάτης των κατακτητών και διεφθαρμένη. Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν επίσης ότι ο Αμπάς ήταν πάρα πολύ παθητικός στις διαμαρτυρίες του για τον πόλεμο των Ισραηλινών και τους θανάτους των αμάχων, γιατί μυστικά ήθελε να εξοντωθεί η Χαμάς» έγραφαν χαρακτηριστικά χτες οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Οι Ισραηλινοί πέτυχαν να εξοντώσουν σχεδόν 500 παιδιά και εκατοντάδες άλλους αμάχους, μαζί με καμιά διακοσαριά μαχητές της Χαμάς, να ισοπεδώσουν χιλιάδες σπίτια, να βομβαρδίσουν δεκάδες σχολεία και νοσοκομεία, να γκρεμίσουν το πανεπιστήμιο, τα κτίρια του ΟΗΕ και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαν να σκεφτούν οι σύγχρονοι «Ούννοι». Απέτυχαν όμως παταγωδώς να πλήξουν την εξουσία της Χαμάς, η οποία ήδη είναι πανταχού παρούσα και κυβερνά από την Τρίτη με εμφανή τρόπο.

Αυτό που τώρα τρέμουν οι βάρβαροι του Ισραήλ είναι οι πολιτικές συνέπειες της εισβολής τους στον παλαιστινιακό λαό. Ο συνεργαζόμενος με το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον Αμπάς θα σαρωθεί, αν γίνουν στοιχειωδώς δημοκρατικές προεδρικές εκλογές. Αλλά ακόμη και αν τον κρατήσουν οι ξένοι ως ηγέτη στη δυτική όχθη χωρίς εκλογές ή με κάποιο εκλογικό πραξικόπημα βίας και νοθείας, στη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από τη διαδικασία ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των καταστροφών. Ετσι έγινε άλλωστε πανίσχυρη η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι Αραβες βασιλιάδες και εμίρηδες του Κόλπου θα δώσουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ο Αμπάς και οι Ισραηλινοί θέλουν να πάρουν τα χρήματα... αυτοί (!), με στόχο φυσικά να τα κλέψουν και επιπροσθέτως να ωφεληθούν και πολιτικά από όσα ψίχουλα δώσουν στη Γάζα, αφού θα εμφανιστούν και ως... φιλάνθρωποι.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ και ο Αμπάς δεν ελέγχουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης, άρα ούτε ένα καλύβι δεν μπορούν να χτίσουν χωρίς τη συμφωνία της Χαμάς. Το Ισραήλ δεν επιτρέπει ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο να μπουν στη Γάζα μπετόν, ατσάλι και άλλα οικοδομικά υλικά. Μπορεί να συνεχίσει τον αποκλεισμό και έτσι να εμποδίσει την ανοικοδόμηση, αυτό όμως απλώς θα επιτείνει την απομόνωση των Παλαιστινίων συνεργατών του.

Η Αίγυπτος, στενός συνεργάτης του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προτείνει τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» της Χαμάς με τη Φατάχ, προκειμένου να διασωθεί ο Αμπάς και οι όμοιοί του από τον πολιτικό αφανισμό. Φυσικά η Χαμάς δεν έχει κανέναν λόγο να δεχτεί μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας «μαχητών» και «δωσίλογων», που θα «ξεπλύνει» τους πολιτικούς της αντιπάλους, εκτός και αν κατορθώσει να επιβάλει τους όρους της για τη συγκρότησή της και τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν (να αναλάβει η Χαμάς την πρωθυπουργία όλης της Παλαιστίνης, να γίνουν σύντομα προεδρικές εκλογές κλπ.)

Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο, γιατί ακόμη και αν η Φατάχ υποχρεωνόταν να υποταχθεί στους όρους της Χαμάς, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα τορπίλιζαν μια τέτοια εξέλιξη.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ
Θα αναγνωρίσει ή όχι τη Χαμάς;

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» θέτουν ευθέως το πρόβλημα: θα συνομιλήσει ο Ομπάμα με τη Χαμάς, ώστε να υπάρξει πιθανότητα κάποιας συμφωνίας ή θα συνεχίσει την πολιτική Μπους να τη θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση, η οποία οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο;

«Με την εξουσία της Χαμάς στη Γάζα εμφανώς αδιαφιλονίκητη και τη δημοτικότητά της αυξανόμενη στη Δυτική Οχθη, η νέα κυβέρνηση Ομπάμα αντιμετωπίζει μια άμεση επιλογή πολιτικής - να υποστηρίξει μια παλαιστινιακή κυβέρνηση ενότητας, όπως θέλουν η Αίγυπτος και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ή να συνεχίσει να απομονώνει τη Χαμάς και να επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση της Δυτικής Οχθης ως πολιτικής εναλλακτικής λύσης στο ριζοσπαστικό Ισλάμ;» γράφουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου