ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Για το Τ.Ε.Ε.

Ακολουθεί η προσωπική μου άποψη για τις πρόσφατες εξελίξεις στο ΤΕΕ. Γράφω ως Δημήτρης, δεν αποτελεί απόφαση ή στρατηγική του Τμήματος και αφορά τις σκέψεις μου για τη συγκεκριμένη και μόνο φάση διαβούλευσης:

Προσωπικά κρίνω ότι το ουσιαστικό περιεχόμενο του κειμένου της επιτροπής παιδείας είναι θετικό αφού εκ των πραγμάτων δέχεται ότι είστε Μηχανικοί και μάλιστα στον «σκληρό πυρήνα» δηλ Μηχανολόγοι ή Αρχιτέκτονες.

Όμως με κάποιο απλοϊκό σκεπτικό μας βάζει σε «Μηχανολογικές» περιπέτειες.

Προσέξτε ότι αυτό που θα γίνει για το Τμήμα θα αφορά και όλους τους απόφοιτους του εξωτερικού που αναγνωρίζει το ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμους. Να είστε σίγουροι λοιπόν ότι το ΤΕΕ δεν θα ήθελε designers 4ετoύς φοίτησης της Αγγλίας να υπογράφουν μηχανολογικές εγκαταστάσεις ανεξαρτήτως ισχύος…

Η μάχη για ένταξη στους Μηχανολόγους είναι ατελέσφορη (σας το λέει η 14χρονη πικρή εμπειρία των Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης που μάλιστα έχουν ιδρυθεί το 1984).

Η αντιπρόταση σε αυτή τη φάση διαπραγμάτευσης είναι το Τμήμα να υποστηρίξει δυναμικά την ένταξη στους Αρχιτέκτονες όπου οι υποειδικότητες είναι πιο γενικές και με όλα τα δικαιώματα εκτός από π.χ. στατικές μελέτες και αντισεισμικά. Έτσι και τη δουλειά σας θα κάνετε (ασφάλιση στο ταμείο των επιστημόνων, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς) και σχέδια χαμηλής ισχύος θα μπορείτε να πιστοποιείτε/υπογράφετε που είναι και στις πραγματικές δυνατότητές σας.

Ενδεικτικά βρήκα:

276 ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

395 ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

1063 ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

1315 ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ)

1329 ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ

Θα ψάξω και πιο αναλυτικά να δω τι είναι οι 1315 και 1329 υποειδικότητες

Ακολουθεί ένα εκτενές σκεπτικό όπως το έχω στείλει και στα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Αν έχετε χρόνο μελετήστε το.

>>> Αυτές τις ημέρες με αφορμή τη συζήτηση στο ΤΕΕ, την πρόοδο στο Σύλλογο Διπλωματούχων, τα τηλεφωνήματα από γονείς/παιδιά που παρέλαβαν τα μηχανογραφικά αλλά και την έρευνά μου σε προγράμματα σπουδών εσωτερικού/εξωτερικού για τον κανονισμό της ΔΕ προσπάθησα να αποσαφηνίσω μέσα μου τα ακόλουθα:

1. Τι πιστεύει ο εισακτέος στο Τμήμα;

2. Τι πιστεύει ο μόλις απόφοιτος για το Τμήμα/δίπλωμά του;

3. Τι πιστεύει ένας εργοδότης για την ειδικότητα;

4. Τι πιστεύει ο εργαζόμενος απόφοιτος για την ειδικότητα;

5. Τι πιστεύει το ΤΕΕ και οι "θιγόμενες" ειδικότητες για το Τμήμα;

6. Τι δηλώνει το Τμήμα και αποτελεί τη δέσμευσή του απέναντι στους παραπάνω;

Και τέλος

7. Τι πιστεύω προσωπικά για το Τμήμα; (με βάση τα παραπάνω)

Θα απαντήσω μάλλον απλοϊκά αλλά to the point πιστεύω, με βάση την εμπειρία μου:

1. "Κάτι σαν αρχιτέκτονες αλλά πιο πολύ προς μικρά αντικείμενα και θα μάθω και Μάρκετινγκ και animation και προγραμματισμό. Δεν θα πάει χαμένο και το σχέδιο που μάθαινα τόσα χρόνια. Αυτό το "συστημάτων" δεν το πιάνω αλλά μάλλον σημαίνει ότι θα συνδυάζω πολλά πράγματα μαζί.."

2. "Ξέρω αρκετά πράγματα. Ανοίγω την εφημερίδα και δεν βλέπω αγγελίες για ΜΣΠΣ. Στα αντικείμενα που γνωρίζω και κάνω αιτήσεις συνήθως ζητάνε Αρχιτέκτονες, Διακοσμητές, Μηχανικούς Η/Υ, Μαρκετίστες και Γραφίστες... Ίσως πρέπει να κάνω μάστερ σε τέτοια ειδικότητα ή θα πάω εκεί που έκανα Πρακτική. Αυτό με τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι μπερδεμένο και δεν καταλαβαίνω γιατί το λένε αφού αποφοίτησα και κάνω τη δουλειά που ζητάνε. Μάλλον το λένε για να μου δώσουν λιγότερα χρήματα… Δουλειά βρίσκω πάντως."

3. "Ο ΜΣΠΣ ξέρει πολλά πράγματα και κάνω τη δουλειά μου. Από μηχανολογία δεν ξέρει αλλά αν υπέγραφε καμιά εγκατάσταση θα γλίτωνα πολλά λεφτά. Στην αρχή θα του χτυπάω πάντως ότι δεν είναι στο ΤΕΕ για να τον πληρώνω σαν να είναι από ΤΕΙ".

4. "Ξέρω όσα μου ζητάνε και περισσότερα. Οι πιο πολλοί έχουν μείνει πίσω και δεν έχουν γνώσεις από πολλά πεδία. Ο εργοδότης (κι ο θείος μου που είναι μηχανικός) μου είπαν ότι εύκολα θα υπέγραφα κι αυτά που υπογράφουν οι Μηχανολόγοι, γιατί ούτε κι αυτοί ξέρουν τι υπογράφουν."

5. "Θέλουν όλοι να γίνουν Μηχανολόγοι.. Θα τους βάλουμε σε μια υποειδικότητα θα τους δυσκολέψουμε τη ζωή αλλά δεν θα τους αφήσουμε να αυτονομηθούν γιατί αν ο καθένας κόβει ένα κομματάκι καήκαμε"

Αυτή η πενταετής "μετάλλαξη" από wannabe Αρχιτέκτονες σε "οιωνεί" Μηχανολόγους συμβαίνει λόγω της στρέβλωσης του συστήματος εισαγωγής και εξελίσσεται με βάση τις επιθυμίες της μίας ή της άλλης πλευράς υπό το "φάντασμα" του ΤΕΕ και των περίφημων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Λοιπόν:

6. Το Τμήμα πουθενά δεν υπόσχεται/δεσμεύεται ότι βγάζει Αρχιτέκτονες/Μηχανολόγους. Όλα τα παραπάνω προκύπτουν λόγω της "διολίσθησης" σε εύκολες λύσεις και συμπεράσματα που δείχνουν να βολεύουν την περίσταση. Το Τμήμα οφείλει απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος να παραμένει πιστό στις δεσμεύσεις του αλλά βέβαια να έχει και τη μέριμνα για να μπορούν οι διπλωματούχοι να ασκήσουν ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ (και όχι αυτά που ΝΟΜΙΖΕΙ η αγορά ή οι ίδιοι ότι ξέρουν).

Προσωπικά:

7. Προέρχομαι από Τμήμα που έχει ταλαιπωρηθεί από "λύσεις-καρότο". Είμαι κι εγώ ένας "ΜΜ" που δεν σπούδασε αυτό ακριβώς αλλά που του αναγνωρίστηκε μετά από μια πολύπαθη 14χρονη πολιτική-συνδικαληστρική παρωδία το δικαίωμα να υπογράφει ως ΜΜ. Αλλά ακόμα και σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μας δέχεται και ο σύλλογος των ΜΜ αφού αλώθηκε το πρόγραμμα σπουδών μας, απειλεί ότι θα πάρει πίσω τα δικαιώματα αν δεν μετονομαστεί και το Τμήμα.

Για τους ΜΣΠΣ είναι δεδομένο ότι το ΤΕΕ θα αρνείται έντονα να δημιουργήσει νέα ειδικότητα σε κάτι που "μυρίζει" ότι θα φάει μελέτες και "υπογραφές" από τους υπάρχοντες.

Άρα οι επιλογές μας είναι ανάμεσα σε Αρχιτέκτονες και ΜΜ όπως συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό πριν δεχθούμε οποιονδήποτε ετεροπροσδιορισμό να δούμε ποιες πραγματικές ανάγκες μπορεί ο ΜΣΠΣ να καλύψει και φυσικά να φροντίσουμε να κάνουμε επιλογές που θα επιτρέψουν στους απόφοιτους να κάνουν τη δουλειά τους ΧΩΡΙΣ να αλλοιώσουμε το χαρακτήρα και το περιεχόμενο σπουδών.

Προσωπικά θεωρώ ανεύθυνο ως και "επικίνδυνο" να μεταλλαχθούν απόφοιτοι και τελειόφοιτοι ΜΣΠΣ σε ΜΜ και να διεκδικηθούν δικαιώματα υπογραφής τέτοιων κατασκευών. Και η δικαιολογία πως ούτε οι ΜΜ ξέρουν τι τους γίνεται (αν και αληθής σε κάποιες περιπτώσεις) δεν είναι υπεύθυνη προσέγγιση. Ομοίως θεωρώ τραγικό να αλλάξουμε ριζικά το πρόγραμμα για να πάμε σε ένα πρόγραμμα σπουδών ΜΜ.

Σε κάθε περίπτωση κλίνω περισσότερο προς το ότι ο ΜΣΠΣ "συγγενεύει" με τους Αρχιτέκτονες.

Η συγγένεια δεν βρίσκεται τόσο στο Περιεχόμενο των σπουδών και στις προσδοκίες που δημιουργούνται σε εισακτέους και φοιτούντες αλλά πιο πολύ στη φιλοσοφία (DΝΑ) του Τμήματος (projects, στούντιος, μαθήματα σχετικά με την αισθητική, συστημική ματιά).

Αυτό βέβαια που περιπλέκει τα πράγματα είναι πως όλα τα σχετικά με Διοίκηση/Μάρκετινγκ κλπ που περιέχει το Πρόγραμμα Σπουδών το ΕΜΠ και το ΤΕΕ τα έχει εντάξει στους ΜΜ.

Η διεθνής πρακτική πάντως, δείχνει ότι είτε σε μορφή μαθημάτων είτε σε μορφή minor τέτοιες γνώσεις δίνονται και σε Αρχιτέκτονες και μάλιστα σε Τμήματα που αναγνωρίζει το ΤΕΕ.

Με αυτά ως δεδομένα νομίζω το ΤΕΕ μπορεί (έστω και με μικρές τροποποιήσεις) να δεχθεί το Τμήμα στους Αρχιτέκτονες εάν αυτό αποφασίσετε. Έτσι οι απόφοιτοί μας θα κάνουν τη δουλειά τους με άνεση, οι παλαιοί απόφοιτοι δεν θα χρειαστεί να "ξαναφοιτήσουν" και το φάντασμα της Μηχανολογίας που στοίχειωσε και άλλα Τμήματα τις τελευταίες 10ετίες θα διαλυθεί ησύχως.

Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος

dimitris@aegean.gr

5 σχόλια:

  1. Κάποιες κατατοπιστικές αναλύσεις:

    http://www.teetak.gr/paratakseis/amak/2008-07-10-08-50-18/310-2008-06-25-07-11-30.html

    http://my.aegean.gr/web/article201.html

    http://www.teetdk.tee.gr/aspects/asp2003_2.html

    http://www.myprotia.gr/community/viewtopic,t,9589,start,20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Τμήμα έχει επίσημα τη ταμπέλα του «Μηχανικού». Θέλω να πιστεύω ότι αυτοί, που έκαναν τη μετονομασία και το μετασχηματισμό του σε Πολυτεχνικό, γνώριζαν την ύπαρξη του ΤΕΕ, την ιστορία, τον τρόπο λειτουργίας του και δεν πετούσαν στους αγγλοσαξονικούς αιθέρες και εις τας Ευρώπας!

    Λογικά πάντα μιλώντας, οι απόφοιτοι του Τμήματος θα πρέπει να ενταχθούν στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ (μετά την ενοποίηση, Ταμείο Επιστημόνων), εφόσον αυτό είναι το Επιμελητήριο και το Ασφαλιστικό Ταμείο που αντιστοιχεί πανελλαδικά στους Μηχανικούς. Άσχετα, αν είναι εώς απίθανο να προσληφθεί κάποιος απόφοιτος του τμήματος ως μηχανικός στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Θα πρέπει τουλάχιστον να του δίνεται η δυνατότητα.

    Είναι τουλάχιστον κοροϊδευτικό να υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει η ανάγκη του ΤΕΕ και του αντίστοιχου ταμείου ασφάλισης, ότι όλα τα ταμεία το ίδιο αποτέλεσμα έχουν, ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα έχουν αξία μόνο για τους τύπους. Δεν υποστηρίζουμε την εγγραφή μας στο ΤΣΜΕΔΕ για οικονομικούς και συμφεροντολογικούς λόγους, αλλά ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ καλώς ή κακώς ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, βάσει νόμου. Σε διαφορετική περίπτωση, ποιος ο λόγος που έχει μπει ο όρος «Μηχανικός» στον τίτλο του Τμήματος; Για να μας δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα και να χρειαζόμαστε περισσότερα χάπια; Εκτός κι αν έχει μπει για τους τύπους, για να δείχνουμε στους Ευρωπαίους ότι είμαστε μηχανικοί με τη σύγχρονη έννοια που μόνο αυτοί γνωρίζουν και η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει.

    Δυστυχώς, η χώρα μας είναι 50 χρόνια πίσω. Πέρασε παγκόσμιους πολέμους, κατοχές, εμφυλίους, χούντες, έχει διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα αλλά και ένα εργατικό και φοιτητικό κίνημα που δεν δέχεται εύκολα τις επιταγές της Ε.Ε. για τη διάλυση του ασφαλιστικού, εξειδικεύσεις με τις διαταγές του κεφαλαίου, κατακερματισμούς γνωστικών αντικειμένων, εξισώσεις με κολλέγια του εξωτερικού. Και με όλα αυτά, είχαμε τόσα χρόνια την έλλειψη του «designer», του οποίου τη γνώση πιστεύουν ότι κατέχουν οι κάστες των αρχιτεκτόνων και των μηχανολόγων. Το σίγουρο είναι πάντως ότι κατέχουν τα επαγγελματικά του δικαιώματα.

    Το ΤΕΕ έχει 11 μεγάλες κατηγορίες – ειδικότητες, μέσα στις οποίες κατατάσσονται περίπου 1300 υποκατηγορίες – υποειδικότητες, από απόφοιτους τμημάτων της πρώην ΕΣΣΔ (το αναφέρω γιατί είναι χαρακτηριστικές οι ειδικότητες) και γενικότερα του εξωτερικού, που έχουν καταφέρει να εξισωθούν με μηχανικούς, αλλά και τμήματα μηχανικών της χώρας, όπως για παράδειγμα αποτελούμε κι εμείς.

    Για να αποκτήσει κανείς την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του μηχανικού θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ. Για να θεωρείται εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ θα πρέπει το δίπλωμα του να αποτελεί υποκατηγορία – υποειδικότητα κάποιας από των ήδη υπαρχόντων κατηγοριών – ειδικοτήτων. Ακόμα, για να ασφαλιστεί κάποιος στο ταμείο των επιστημόνων θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ. Άρα, ασφάλιση χωρίς ΤΕΕ δεν υπάρχει! Μιλάω πάντα για ασφάλιση στο ταμείο που αντιστοιχεί στους μηχανικούς, και όχι στο ΤΕΒΕ, ΙΚΑ ...

    Εφόσον η δημιουργία δωδέκατης κατηγορίας στο ΤΕΕ είναι αρμοδιότητα της νομοθετικής λειτουργίας του Κράτους και απαιτεί δεκαετία υλοποίησης, μία διαδικασία στην οποία δεν επιθυμεί απ’ ό,τι φαίνεται να μπει το ΤΕΕ, ίσως για συμφεροντολογικούς λόγους της κάθε συντεχνίας εκεί μέσα, εμείς τι θα πρέπει να κάνουμε για να μη χαθεί άλλη μέρα ασφάλισης των αποφοίτων και μη υπαρξής μας ως μηχανικοί στην αγορά εργασίας;

    Η απάντησή μου είναι να επιλέξουμε την κατηγορία που μας ταιριάζει περισσότερο. Κάποιοι μόλις σκέφτηκαν ότι δέχομαι την αλλαγή στον διεπιστημονικό οδηγό σπουδών μας. Υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο. Υποστηρίζω τον αγώνα μας να ενταχθούμε σε κάποια κατηγορία χωρίς την παραμικρή επιβαλλόμενη αλλαγή. Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν εισαχθεί Τμήματα Μηχανικών στο ΤΕΕ χωρίς τις απαιτούμενες αλλαγές στον οδηγό σπουδών. Γνωρίζουμε τους ειδικούς δικηγόρους που έχουν ασχοληθεί με το θέμα και περιμένουν ήδη τα πρακτικά των συναντήσεων με το ΤΕΕ. Από τα μαθήματα όμως που προτάσσονται να προστεθούν ή να αντικατασταθούν, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι κάποια είναι όντως σημαντικά και ελλείπονται από τον σημερινό οδηγό σπουδών μας, π.χ. μαθήματα για το σχεδίαση περιβάλλοντος.

    Σε καμία περίπτωση η ένταξη μας σε κάποια κατηγορία – ειδικότητα του ΤΕΕ δε σημαίνει ότι αποκτούμε αυτόματα τα επαγγελματικά δικαιώματα της. Με την ένταξη μας θα είμαστε μία υποκατηγορία χωρίς κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Ο αγώνας για την απόκτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα γίνει μετά την ένταξη μας. Το περιοριστικό είναι ότι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα θα προέρχονται μόνο από την κατηγορία ένταξής μας. Δηλαδή, αν ενταχθούμε στους μηχανολόγους, δε θα μπορούμε να αποκτήσουμε επαγγελματικά δικαιώματα που κατέχουν οι Αρχιτέκτονες. Κι εκεί η σύγκρουση θα είναι μεγάλη γιατί καμία κάστα δεν θα θέλει να «μοιραστεί» τα επαγγελματικά της δικαιώματα μαζί μας.
    Καταλήγοντας, η επιλογή της κατηγορίας ένταξής μας θα πρέπει να γίνει με βάση το παραπάνω, δηλαδή ποια επαγγελματικά δικαιώματα μας αντιπροσωπεύουν περισσότερο, των μηχανολόγων ή των αρχιτεκτόνων. Αυτό βέβαια θα γίνει μόνο αν οι οραματιστές και οι πραγματικά γνωρίζοντες του γνωστικού μας πεδίου προσδιορίσουν και τεκμηριώσουν τις δυνατότητες μας.

    Ποιοι είμαστε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε;
    Γιατί απαιτείται η ταμπέλα του «μηχανικού»;

    Αν σε κάτι από τα παραπάνω που αφορούν νομικά ζητήματα είμαι λάθος, π.χ. ασφάλιση στο ταμείο επιστημόνων χωρίς ένταξη στο ΤΕΕ μπορεί να υπάρξει, ας με διορθώσει τεκμηριωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκέψεις
    Προσωπικά... Εγώ μηχανικός δεν νιώθω, αλλά είναι κάτι που το επέλεξα και είναι σίγουρο ότι βγαίνοντας από την σχολή τον εαυτό μου μηχανικό δεν θα τον θεωρώ και τα δικαιώματά του δεν θα τα διεκδικήσω. Και νομίζω ότι υπάρχουν και άλλοι σαν και μένα. Και άντε και να πείσω τώρα τον μελλοντικό μου εργοδότη ότι “κοίτα, μην βλέπεις που εγώ φτιάχνω ανθρωπάκια που κουνιούνται, κατά βάθος είμαι μηχανικός και θέλω και μισθό μηχανικού γιατί το ταμείο μου είναι ακριβό και δεν τα βγάζω πέρα”... Το ίδιο ισχύει για όλους τους συναδέρφους “μηχανικούς” του τμήματος που όταν μεγαλώσουν θέλουν να ασχοληθούν – δεν λέω να γίνουν – με:
    Την γραφιστική
    Το branding
    To web design
    To multimedia design
    To strategic design
    Το animation
    Και όλα τα άλλα που δεν έχουν σχέση με γρανάζια , στατικές, αντοχές και υπογραφές...και ποιος μέσα από το ΤΕΕ θα με εξετάσει στην διπλωματική μου που έχει σχέση με ένα από τα παραπάνω; Θα ήθελα εδώ επίσης να παραθέσω ως παράδειγμα (προς αποφυγή) ένα άλλο τμήμα του πανεπιστημίου μας, το πρώην πολιτισμικής τεχνολογίας, νυν πολιτισμικής πληροφορικής το οποίο άλλαξε όνομα και οδηγό σπουδών για να μπορούν οι απόφοιτοι του να δίνουν εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για θέσεις πληροφορικής σε σχολεία...Κάτι παρόμοιο θα συμβεί με εμάς; Και αν χρειαστεί να αλλάξει ο οδηγός σπουδών μας προς πιο “μηχανική” κατεύθυνση, ποια ήδη υπάρχουσα κατεύθυνση θα παραμεριστεί; Επίσης, επιτέλους, αμήν και πότε, θα ήθελα να ακούσω την άποψη του “ανθρώπου με το όραμα”, που μας έφερε στο νησί και μας βάπτισε μηχανικούς, τώρα που το “όραμα” έχει υλική υπόσταση, αλλά δεν έχει ταμείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε,

    Ζούμε σε μια χώρα που έχει ταυτίσει πράγματι τον μηχανικό με "γρανάζια, στατικές, αντοχές και υπογραφές", όπως αναφέρεις. Παρόλα αυτά, διεθνώς, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν αναγνωρισμένοι τομείς (ακόμα και τίτλοι προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών), όπως:
    software engineering και knowledge engineering, καθώς και αναδυόμενοι τομείς όπως web engineering, usability engineering, κλπ. Οι παραπάνω σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τα μαθήματα του stream πληροφορικής / πολυμέσων / hci και δεν έχουν σχέση με "κατσαβίδι" και "υπογραφές". Τώρα αν αυτό το καταλαβαίνουν οι καρεκλοκένταυροι του ΤΕΕ, είναι ένα άλλο θέμα.

    Κατά τα άλλα, οι ανησυχίες σου ως προς τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αλλαγής του προγράμματος σπουδών προς την κατεύθυνση που θέλει το ΤΕΕ με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο.

    Χαιρετισμούς,
    Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπύρο,
    όλοι οι μηχανικοί έχουν σχέση με το κατσαβίδι, στην ευρεία του έννοια. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αποσυναρμολογήσουν ένα πρόβλημα και να συναρμολογήσουν την λύση του. Η ίδια νοητική διεργασία ακολουθείται είτε γράφεις κώδικα είτε σχεδιάζεις την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Έχω την αίσθηση ότι η γραφειοκρατική αγκύλωση του ΤΕΕ δεν πηγάζει από την αδυναμία τους να συλλάβουν μια ευρεία έννοια μηχανικού αλλά από την αρρωστημένη συντεχνιακή νοοτροπία που διαποτίζει όλα τα επαγγελματικά σωματεία και που έχει διαμελήσει το εργασιακό κίνημα. (Αυτό είναι μια άλλη κουβέντα...)
    Κατά τ'άλλα, το όποιο πρόγραμμα σπουδών τμήματος μηχανικών προϊόντων που έχουν και υλική υπόσταση θα πρέπει να αντικατοπτρίζει στοιχειώδη γνώση της τριδιάστατου υλικού μοντέλου του κόσμου βάσει του οποίου λειτουργούμε, ανεξάρτητα από τις όποιες (ακάλυπτες) επιταγές του ΤΕΕ.
    ΓκΡι

    ΑπάντησηΔιαγραφή