ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Για μία Αντι-Πολιτιστική εβδομάδα... 2009

Σήμερα λάβαμε στο email του Φοιτητικού Συλλόγου την παρακάτω ανακοίνωση:

Αντί-πολιτιστική εβδομάδα Μυτιλήνη 2009

Εν όψη της “πολιτιστικής” εβδομάδας η οποία φέτος θα διεξαχθεί στο νησί της Μυτιλήνης στις 25-30/5/09 και δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως δεν είμαστε οι μόνοι που βαρέθηκαν να είναι θεατές στον εκφυλισμό ενός θεσμού που υποτίθεται πως προάγει τον πολιτισμό και ευνοεί την επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών, θεωρούμε αναγκαία την οργάνωση μιας αντί-πολιτιστικής εβδομάδας.

Είμαστε μια ομάδα κομματικά ανένταχτων και ανεξάρτητων φοιτητών, ενάντιοι στους εμπορευματικούς όρους και στην σαφή κερδοσκοπία των διάφορων κομματικών παρατάξεων που λυμαίνονται των φοιτητικών συλλόγων και θεωρούμε πως ο πολιτισμός δεν προάγεται μέσα σε αίθουσες φαντασμαγορικών κλάμπς, χρηματοδοτούμενος(πόσο περισσότερο;;;) από χορηγούς που το μόνο που τους νοιάζει είναι το πως θα διαφημιστούν στην πλάτη του Πανεπιστημίου. Πιστεύουμε πως μόνο μέσα από την αυτοοργάνωση προκύπτει η ζύμωση, η ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών και η πραγμάτωση των επιθυμιών μας και καλούμε όσους και όσες ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην διοργάνωση και διεξαγωγή μιας αδιαμεσολάβητης αντί-πολιτιστικής εβδομάδας.

Περιμένουμε προτάσεις για συνδιοργάνωση στο antipolitistiki@gmail.com .
Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο http://anti-politistiki2009.blogspot.com

6 σχόλια:

  1. Η θέση του Φοιτητικού Συλλόγου της Σύρου έχει γίνει γνωστή εδώ και καιρό με επίσημη ανακοίνωση.

    Προσωπική άποψη:
    Η Σύρος δεν θέλει να πάει φέτος πολιτιστική όχι για να διασπαστεί από τα υπόλοιπα νησιά. Σε καμία περίπτωση. Δεν πάει μόνο και μόνο ως μέσο αντίδρασης στο θεσμό της πολιτιστικής.

    Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος δράσης δεν είναι να διοργανωθεί μία αντι - πολιτιστική αλλά να αλλάξει ριζικά ο επίσημος θεσμός του Πανεπιστημίου που είναι η Πολιτιστική. Θα πρέπει δηλαδή αυτά τα άτομα που θέλουν να διοργανώσουν την πολιτιστική,

    ΠΡΩΤΟΝ, να καταγγείλλουν ανοιχτά τα φαινόμενα των κομματόσκυλων, της εμπορευματοποίησης, της λαμογιών που γίνονται, την οικονομική αδιαφάνεια κτλ κτλ. Αυτοί τα βλέπουν και τα γνωρίζουν ίσως καλύτερα από εμάς που απλά τους βλέπουμε από απόσταση.

    ΔΕΥΤΕΡΟΝ, θα πρέπει αυτά τα "σωστά" άτομα να εισχωρήσουν μέσα στο θεσμό και να παλέψουν από μέσα ώστε αυτός να αλλάξει. Να αντιπαρατεθούν, να φέρουν κι άλλο κόσμο και γιατί όχι να διώξουν τα κομματόσκυλα, τους χορηγούς, τα περιττά πράγματα που γίνονται για το θέαματα και τα ψήφια.

    Προσωπικά διαφωνώ με τη διοργάνωση μίας αντι-πολιτιστικής στο ίδιο μάλιστα μέρος με την official πολιτιστική. Για τους εξής λόγους:

    - γιατί τα άτομα που θα έρθουν επίσημα, πχ ο σύλλογος μας, λογικά θα δώσει λεφτά στους επίσημους διοργανωτές, για ξενοδοχεία, μεταφορές κτλ. κι απλά θα έχει τη δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής στις δράσεις.

    - γιατί δεν θα αναγνωριστεί επίσημα από το Πανεπιστήμιο και άρα δεν θα βοηθήθει καθόλου από το Πανεπιστήμιο (οικονομικά) στη διοργάνωσή της.

    - γιατί φοβάμαι ότι θα καταλήξει σαν την αντι-πολιτιστική της Ρόδου. Όχι ότι ήταν άσχημη, αλλά δεν έκανε κάτι διαφορετικό:πάρτυ και συναυλίες με βάση την αυτο-οργάνωση και τις εναλλακτικές μουσικές, τα οποία παρακολουθούσαν οι λίγοι.

    Νομίζω πως δεν θέλουμε μία πολιτιστική για τους λίγους. Είναι η μόνη ευκαιρία που βρισκόμαστε 1000+ άτομα για μία εβδομάδα. Ας το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο, επιδιώκοντας την ενότητα και διώχνοτας αυτούς που θέλουν να κερδίσουν και να ωφεληθούν οικονομικά και κομματικά από αυτό.

    Μπορούμε να δώσουμε μία αξία στην αντι-πολιτιστική ίδια με αυτή της πολιτιστικής;
    τότε να την κάνουμε και να πάμε.
    Αν όχι, προτείνω η Σύρος να παραμείνει στην απόφαση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενημερωτικά:
    Ο σύλλογος Επιστημών θάλασσας (πέραν και παλαιότερων αποφάσεων σχετικά και με τον τρόπο διεξαγωγής όσο και με τα οικονομικά παιχνιδάκια που παίζονται γύρω απο αυτό τον "πολιτιστικό" θεσμό) μετά και απο την νταβατζίδικη συμπεριφορά των γνωστών κομματόσκυλων
    ΕΧΕΙ ΨΗΦΗΣΕΙ:τη μή συμμετοχή του στην πολιτιστική σε περίπτωση που 1)δεν γίνουν όλες οι εκδηλώσεις σε παν/μιακούσ χωρους, 2)Υπάρξει εξωτερική χρηματοδότηση(χορηγοί) 3)δεν αλλάξει η οργανωτική επιτροπή.
    Εκ των προτέρων, απ'οσο έχουμε μάθει υπάρχουν ήδη χορηγοί.
    Αν υπάρχει διάθεση και απο σας, μπορούμε να δράσουμε συλλογικά ενάντια σ'αυτή την κατάσταση και να κάνουμε πραγματικά κάτι καλό.
    πολλές ιδέες
    απο όρεξη?
    Μια θαλάσσια

    (μέσω mail τα υπόλοιπα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι ρε παιδιά,
    στείλτε μας email στο φοιτητικό σύλλογο κατ' ευθείαν:

    dpsdfs@syros.aegean.gr

    Μην τα μαθαίνουμε από ανακοινώσεις.
    Χρειαζόμαστε άμεση επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλήμερα και από έμενα. Συμφωνώ με τον Gimanin σχεδόν σε όλα. Κάνοντας Αντι-Πολιτιστική στο ίδιο νησί χάνεις. Η πρόταση μου είναι η εξής, δυστυχώς δεν είναι 100% σίγουρη άλλα υπάρχει μεγάλη περίπτωση να γίνει. Όπως γράφει (?) η επιστολή μας ο σύλλογος ζητάει εφόσον γίνει πολιτιστική και δεν θα συμμετάσχουμε να μας διατεθούν τα λεφτά που αντιστοιχούν στον σύλλογο (4500 ευρό). Με τα χρήματα αυτά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να κάνουμε 5 μέρες πολιτιστική όπως πρέπει να γιν ει ;).
    Με αυτό κατά νου όποιος σύλλογος διαφωνεί με την πολιτιστική (π.χ. Θάλασσα ή Σάμος) μπορεί να κάνει το ίδιο και με αυτά τα χρήματα να έρθει και να μείνει στη Σύρο για της μέρες του Φεστιβάλ. Εμείς έχουμε σίγουρα την διάθεση , τα φράγκα ελπίζουμε να τα βρούμε... Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας και να δείξουμε ότι δεν χρειαζόμαστε καμία ΔΑΠΑΣΠΚΣ να μας διαχωρίζουν.

    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. bofy αυτό που λες είναι... κάπως απίθανο να γίνει.
    Το θέμα είναι πως η πολιτιστική γίνεται στη Μυτιλήνη. Εδώ λοιπόν πρέπει να υπάρξουν και οι αντιδράσεις. Όχι να πάμε στη Σύρο!!
    Όσοι έχετε όρεξη επικοινονίστε ρε μάγκες να δουμε να κάνουμε κάτι καλό. Υπάρχει πολή όρεξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Enas vasikos logos pou vgike apo nwris i idea tis anti-politistikis, einai proton na leitourgisei ws metro piesis pros tous upeuthinous tis politistikis prokeimenou na min mpoun xorigoi kai na mi ginoun ekdilwseis se magazia kai epiprosthetws, einai polu pithano, outos i allos na kanoun tou kefaliou tous, ara se auti tin periptwsi isws kai na apotelesoume logo na erthei kosmos pou alliws de tha erxotan. kai oxi apla na erthei, alla na sundimiourgisei kai na sindiamorfwsei kati omorfo. MI VARIESTE REEE!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή