ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Να διαλυθούν αποφάσισαν οι διαδηλωτές στη Μπανγκόκ.


Να διαλυθούν για λόγους ασφαλείας, αποφάσισαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ, όπως ανακοίνωσε μια εκ των ηγετών τους. Η Πρατίπ Ουνγκονγκτάμ Χάτα δήλωσε: «είχαμε συνομιλίες από τη χθεσινή νύχτα και αποφασίσαμε να διαλυθούμε, όμως οι ηγέτες μας δεν θα παραδοθούν». Ο όγκος των διαδηλωτών βρίσκεται συγκεντρωμένος κοντά στην έδρα της κυβέρνησης όπου έχει περικυκλωθεί από δυνάμεις του στρατού.
Δηλώνοντας ότι ανησυχούν για την ασφάλεια των διαδηλωτών, μετά από τους δυο θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς που σημειώθηκαν χθες κατά τις βίαιες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, με το στρατό να πυροβολεί τους πολίτες. Οι ηγέτες των διαδηλωτών χρησιμοποιήσαν μεγάφωνα για να ζητήσουν από τον κόσμο να διαλυθεί σήμερα.

Ξένοι ανταποκριτές μεταδίδουν ότι οι διαδηλωτές έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τις θέσεις τους στα οδοφράγματα καθώς ο στρατός βρίσκεται πλέον σε απόσταση 50 μέτρων από αυτά. Κάποιοι από τους διαδηλωτές δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν αλλά θα μετακινηθούν σε άλλη τοποθεσία.

Πριν ληφθεί η απόφαση για την διάλυση, οι διαδηλωτές προετοιμαζόταν για μια ακόμα ημέρα βίαιων συγκρούσεων με το στρατό. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπίσιτ Βετζατζίβα απέρριψε το αίτημα των διαδηλωτών για παραίτησή του και διάλυση της Βουλής και τους παρότρυνε να διαλυθούν.
Χθες, Δευτέρα, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης της χώρας ακολούθησαν σκληρές οδομαχίες, με το στρατό να πυροβολεί διαμαρτυρόμενους πολίτες. Η επιχείρηση επιβολής της τάξης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αμπίσιτ Βετζατζίβα, καλώντας τις αρχές να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Εκτός των δύο θανάτων, έχει διαπιστωθεί ο τραυματισμός πολλών δεκάδων διαδηλωτών. Ταξιδιωτικές οδηγίες έχουν εκδόσει αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, Νότια Κορέα και ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές, γνωστοί με το όνομα «Κόκκινες Μπλούζες», έλαβαν την απόφαση να αψηφήσουν το διάταγμα του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Αμπίσιτ Βετζατζίβα, ο οποίος κήρυξε χθες την Μπανγκόκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέσω του διατάγματος αυτού, απαγορεύθηκε η συγκέντρωση περισσότερων των πέντε ατόμων και «νομιμοποιήθηκε», στην ουσία, η επιστράτευση των ενόπλων δυνάμεων ενάντια στους διαδηλωτές.

Παρά την προκλητική αυτή κίνηση του πρωθυπουργού, το φρόνημα των διαδηλωτών παρέμεινε υψηλό, όντας αποφασισμένοι, όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους, να «χύσουν το αίμα τους για τις διαδηλώσεις». Ξεχύθηκαν στους δρόμους και κατέλαβαν τη νευραλγική διασταύρωση Ντιν Ντάενγκ στη Μπανγκόκ. Ο πρωθυπουργός απάντησε, διατάζοντας τα τανκς να βγουν στους δρόμους και θέτοντας στην ουσία το στρατό επικεφαλής της αστυνομίας, η οποία ως σώμα επέδειξε σημεία «ανυποταγής» προς τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες.

Πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους διαδηλωτές

Η επίσημη διαταγή προς το στρατό ήταν να διαλύσει τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα. Ωστόσο, σύντομα άρχισαν να φτάνουν στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας διαδηλωτές με τραύματα στο στήθος από σφαίρες, τα οποία προσιδίαζαν σε ευθύ πυροβολισμό. «Καταδικάζουμε τις επιθετικές πρακτικές του στρατού που πυροβόλησε ευθέως εναντίον των αμάχων πολιτών», δήλωσε ο Σων Μπουνπρακονγκ, διεθνής εκπρόσωπος της οργάνωσης που ηγείται των διαδηλώσεων και τιτλοφορείται «Ενωμένο Μέτωπο για τη Δημοκρατία Ενάντια στη Δικτατορία».

Τουλάχιστον 68 είναι οι τραυματίες από την επιχείρηση καταστολής και οι φωτογραφίες των αιματοβαμμένων σωμάτων τους έκαναν το γύρο του κόσμου. Γιατροί των νοσοκομείων δήλωσαν ότι οι τραυματίες έχουν πληγεί από σφαίρες, ωστόσο ο πρωθυπουργός επιμένει ότι «δόθηκαν σαφείς οδηγίες στο στρατό να μην πυροβολήσει ενάντια στους διαδηλωτές».

Στις φλόγες έχει τυλιχτεί το κτίριο του ταϊλανδέζικου υπουργείου Παιδείας, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την έδρα της ταϊλανδικής κυβέρνησης, Στην ίδια περιοχή της Μπανγκόκ, διαδηλωτές έχουν πυρπολήσει επτά λεωφορεία, ενώ ακούγονται πυρά αυτόματων όπλων.

Ο πρώην πρωθυπουργός απευθύνει κάλεσμα προς επανάσταση

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός, Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος παραμένει εξορισμένος από το 2006, όταν η εξουσία του ανετράπη μέσω πραξικοπήματος, κάλεσε τους διαδηλωτές σε επανάσταση και υποσχέθηκε μάλιστα να επιστρέψει στη χώρα «αν ο στρατός λάβει σκληρότερα μέτρα κατά των διαδηλωτών». «Δεν αμφισβητούμε απλώς την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση ανάγκης», δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ο Τζακραπόμπ Πενκέρ, ένας εκ των ηγετών των διαδηλωτών. «Αμφισβητούμε την ίδια τη νομιμότητα της κυβέρνησης, η οποία εξ αρχής κατέλαβε την εξουσία με παράνομα μέσα. Είναι μια κυβέρνηση παράνομη που κατέλυσε το κράτος δικαίου», προσέθεσε.

Πηγή: Al Jazeera, International Herald Tribune, BBC ,TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου