Δύο έρευνες κοινής γνώμης που διεξάγονται αυτές τις μέρες δείχνουν ότι η ένταση στο κοινωνικό πεδίο τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και καταγράφουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους θεσμούς εκπροσώπησης, μη εξαιρουμένων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Η μία έρευνα είναι για τη ΓΣΕΕ, με συνεντεύξεις σε ομάδες εργαζομένων ανά κλάδο και η άλλη για την ΑΔΕΔΥ.
Όπως δείχνουν τα πρώτα ευρήματα των ερευνών, στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πιέσεων από τους εργαζόμενους προς τη ΓΣΕΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ακόμα, για πρώτη φορά, φαίνεται πως επιδοκιμάζονται ανοιχτά ορισμένες μορφές αντίδρασης που μέχρι προ τινος συναντούσαν τη γενική κατακραυγή, όπως οι καταλήψεις εργασιακών χώρων και κρατικών κτιρίων ενώ εμφανής είναι η απροθυμία για απεργίες διαρκείας που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος αναφέρει στην εφημερίδα: «Ο κόσμος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και αυτό φαίνεται καθημερινά με οργισμένες διαμαρτυρίες για τα αίτια της κρίσης αλλά και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Η κρίση εμπιστοσύνης που εκδηλώνεται για το πολιτικό σύστημα έχει αντανάκλαση και στα συνδικάτα. Οι απόψεις των εργαζομένων είναι αντικρουόμενες και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η μεγάλη ανασφάλεια έχει θέσει σε κίνηση τους μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού και δημιουργείται εικόνα αντίθεσης μεταξύ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των υπαλλήλων του Δημοσίου».
Από τις μετρήσεις της ΑΔΕΔΥ προκύπτει ανάλογη εικόνα, αλλά με το είδωλο αντεστραμμένο. Μόλις το 38,8% των πολιτών κρίνει θετικά τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημόσιων υπαλλήλων για τη στάση της στο θέμα της οικονομικής κρίσης. Στο αρνητικό ισοζύγιο βαραίνουν καθοριστικά οι απόψεις των πολιτών που κινούνται εκτός Δημοσίου, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενων. Επίσης, το 40,4% πιστεύει ότι βρισκόμαστε στην αρχή της οικονομικής κρίσης, το 37,7% στο μέσο της και μόνο το 19,8% στο τέλος της.
Ωστόσο, το 62% δηλώνει ισχυρή διάθεση συμμετοχής σε κινητοποιήσεις για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και για τη διασφάλιση των συντάξεων. «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι περικοπές αυτές θα αποτελέσουν αιτία πολέμου με την κοινωνία και η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και δημοσκοπικά», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος.
Καταλήψεις και κινητοποιήσεις
Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», και στις δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις η άποψη που διαμορφώνεται είναι ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση οι κοινωνικές αντιδράσεις θα γίνουν ανεξέλεγκτες. Τα πρώτα μηνύματα δόθηκαν με τις καταλήψεις του Γενικού Λογιστηρίου και του Εθνικού Τυπογραφείου στην Αθήνα, και στην Κομοτηνή με την κατάληψη δύο τραπεζών από τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων Λαναρά.
Ακόμα παραμένει το ερώτημα αν θα υπάρξουν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Στη γραμματεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας διατυπώθηκαν αρχικά αντιρρήσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες πάντως κάμφθηκαν από τη ΓΣΕΕ. Ανάλογη πρωτοβουλία αναμένεται να πάρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΑΔΕΔΥ.
Επίσης, η ΠΑΣΚΕ δέχεται πίεση από αριστερά, με την υποστήριξη των πρωτοβουλιών νέων πρωτοβάθμιων σωματείων από την Αριστερή Παρέμβαση που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ αφενός και από την αύξηση των αυτόνομων κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ αφετέρου, τα οποία οδηγούν σε πιο επιθετικές θέσεις τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πρώτη φορά συζητούνται σοβαρά στις κορυφαίες οργανώσεις προτάσεις για ακτιβιστικές ενέργειες, με ευθύνη των κλαδικών ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων και των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ.
Για τις επόμενες ημέρες, οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις προγραμματίζουν απογευματινά και βραδινά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν την υποστήριξη των συνδικαλιστικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Γαβρίλη, Αλ. Καλύβη και Η. Βρεττάκου).
Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ προσπαθεί να διευρύνει το μέτωπο, με τη συμμετοχή και των αγροτών ενώ ο συντονιστή της γραμματείας προβλέπει ότι οι επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων θα φανούν πλήρως τον Απρίλιο, με την αναδρομική παρακράτηση των επιδομάτων και την περιστολή του δώρου του Πάσχα.
Marc: Τα συνδικάτα θα πρέπει να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη
Δημοσκόπηση της εταιρείας «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής» δείχνει ότι το 40,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα συνδικάτα και οι επαγγελματικές ενώσεις θα πρέπει να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη -ποσοστό αρκετά μικρότερο από την προηγούμενη έρευνα. Ακόμα, το 35,2% πιστεύει ότι πρέπει να εκφράσουν την αντίθεσή τους χωρίς όμως να επιδιώξου έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και το 21,6% απαντά ότι πρέπει να επιδιώξουν γενικό ξεσηκωμό με συλλαλητήρια και απεργίες για να καταργηθούν τα μέτρα.
Επίσης, το 70% κατονομάζει ως υπεύθυνους της δημοσιονομικής εκτροπής τις κυβερνήσεις Καραμανλή, ενώ το 52,5% τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2009 το 56,9% εμφανίζεται θυμωμένο με τον πρώην πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.
Την άποψη ότι τα οικονομικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση ασπάζεται εκτός από το 68,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 35,3% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το 36,3% των ψηφοφόρων άλλων κομμάτων. Ωστόσο το 52,6% των ερωτηθέντων απαντούν ότι οι θυσίες τους δεν θα πιάσουν τόπο.
Μεγάλη είναι η απογοήτευση των πολιτών από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, καθώς για πρώτη φορά στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου το άκυρο και το λευκό εκτινάσσεται σε διψήφιο ποσοστό. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34,5%, η Ν. Δ 23,2%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1%, οι "Οικολόγοι Πράσινοι" 1,8% και το λευκό - άκυρο 11,7%.
Σημαντική μείωση της δημοτικότητας σημειώνει εκτός από τον Γ. Παπανδρέου (-9,7%) ο Αλέξης Τσίπρας που χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες, ο Γ. Καρατζαφέρης - 1,5% αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς με απώλεια 14,3%. Η πλειοψηφία πάντως τρων ερωτηθέντων (72,7%) εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες του Γ. Παπανδρέου για την έξοδο της χώρας από την κρίση.Πηγή:TVXS
[...] αλλ' είναι πράγματι δημοκρατία,
ΑπάντησηΔιαγραφήόταν οι ελευθεροι και πτωχοί πλειοψηφούν και είναι κυρίαρχοι της εξουσίας
τουναντίον δε ολιγαρχία, όταν οι πλούσιοι και ευγενούς καταγωγής κυριαρχούν
αν και ολιγότεροι κατ'αριθμόν.
Αριστοτέλους, Πολιτικά, Βιβλίο Δ