ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Για το Athens Indymedia και τη δίωξη στον Πρύτανη του ΕΜΠ

Διχασμένη εμφανίζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και τα πολιτικά κόμματα στο θέμα της άσκησης δίωξης εις βάρος του πρύτανη του ΕΜΠΟ για τη φιλοξενία στο Ίδρυμα της Ιστοσελίδας του athens indymedia.

Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, δεν σχολίασε την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά ξεκαθάρισε ότι προέχει η ελευθερία της έκφρασης.

«Θεωρώ ότι οι Πρυτανικές Αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στη σωστή τους βάση. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία. Αλίμονο αν βάλουμε μπροστά το θέμα του φόβου. Νομίζω ότι πάνω από όλα είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης» σημείωσε.

Ο ίδιος ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ.Μουτζούρης επανήλθε την Τετάρτη μέσω του ραδιοσταθμού Θέμα 989, διευκρινίζοντας ότι η παρούσα πρυτανεία βρήκε το συγκεκριμένο Δικτυακό Τόπο όταν ανέλαβε. Αποφάσισε δε να τον φιλοξενήσει, διότι θεωρούσε ότι είναι μια μορφή ενημερώσεως.

«Μάλιστα οι διωκτικές αρχές επανειλημμένα μου έχουν πει ότι ευτυχώς που υπάρχει αυτό το σάιτ και ενημερωνόμαστε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΜΠ τονίζει μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο, ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, επιφυλάσσει αποκλειστικά σε αυτό, όπως κάνουν και όλα τα άλλα ΑΕΙ, την κρίση για το τι συνιστά τους 'εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς' και το πώς αυτό συνδέεται όχι μόνο με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά και την καταγραφή τους. Δεν προβαίνει σε ενέργειες προληπτικής ή κατασταλτικής λογοκρισίας ανεξάρτητα από το ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα που μπορεί να το χωρίζει από τις απόψεις που εκφράζονται.»

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου της Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης χαρακτήρισε τουλάχιστον προκλητικό να φιλοξενείται σε πανεπιστημιακό ίδρυμα ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα εκτοξεύει απειλές κατά προσώπων και απέδωσε το γεγονός της μη αντίδρασης των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ στο φόβο.

Από πλευράς ΛΑΟΣ ο Κ.Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Οι τελευταίες δηλώσεις του πρύτανη του Πολυτεχνείου, κ. Μουτζούρη, αποτελούν 'μουτζούρα' στη μακρόχρονη ακαδημαϊκή πορεία του. Του θυμίζουμε τη ρήση: 'Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις', όπως επίσης και το τι απεκρίθη ο Σωκράτης, όταν του υπέδειξαν να αντιδράσει στην καταδίκη του: 'καλός νόμος, κακός νόμος, είναι όμως νόμος'.»

Η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την «ωμή» παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση.

από εδώ: http://www.in.gr

2 σχόλια:

  1. http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14541&subid=2&pubid=5100858

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αθήνα 18 Νοεμβρίου 2009

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο επίκεντρο συντονισμένων επιθέσεων για τις θέσεις που εκφράζει και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το χρέος του απέναντι στην υπέρτατη αρχή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Αυτή τη φορά η αφορμή δόθηκε από επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Οι ερωτήσεις αυτές ενεργοποίησαν σειρά παρεμβάσεων αρχικά από τον ΟΤΕ Α.Ε., οι οποίες στη συνέχεια κατέληξαν στη σημερινή ποινική δίωξη των Πρυτανικών Αρχών του ΕΜΠ από την Εισαγγελική Αρχή που διεξήγαγε προανακριτικό έλεγχο, για παράβαση καθήκοντος και παρότρυνση υφισταμένων σε ανοχή.
    Οι αιτιάσεις της Εισαγγελικής Αρχής εστιάζονται στην άρνηση του ΕΜΠ να διακόψει τη λειτουργία ιστοσελίδας, που φιλοξενείται στο δικτυακό του τόπο, και συγκεκριμένα του ATHENS INDYMEDIA, γιατί αυτή δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς, όπως προβλέπει η σύμβαση για τη χρήση οπτικών ινών.
    Το ΕΜΠ, ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα, επιφυλάσσει αποκλειστικά σε αυτό, όπως κάνουν και όλα τα άλλα Α.Ε.Ι., την κρίση για το τι συνιστά τους «εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς» και το πώς αυτό συνδέεται όχι μόνο με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά και την καταγραφή τους. Δεν προβαίνει σε ενέργειες προληπτικής ή κατασταλτικής λογοκρισίας ανεξάρτητα από το ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα, που μπορεί να το χωρίζει από τις απόψεις που εκφράζονται.
    Η ενόχληση από τη λειτουργία του ATHENS INDYMEDIA, το οποίο σημειωτέον φιλοξενείται στο ΕΜΠ από πολλών ετών και υπό διαδοχικές Πρυτανικές αρχές, δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την άσκηση ποινικής και πολιτικής πίεσης προς τις Πρυτανικές Αρχές για να αποποιηθούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία και αυτοτέλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων , που τους επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή, να συντάσσονται με την καθολικώς αποδεκτή θέση του Βολταίρου: διαφωνώ με ότι λες αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες.

    Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Ε.Μ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή