ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Νέο κρούσμα αστυνομικής βίας ή... επιθετικά κάγκελα στη Σύρο;



Μια νέα καταγγελία για αστυνομική βία καλείται να ερευνήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτή τη φορά, το περιστατικό αφορά στην σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών στη Σύρο για κλοπές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βασανίστηκαν από άντρες του Τ.Α. Ερμούπολης. Στο tvxs μίλησαν για την υπόθεση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ο αστυνομικός διευθυντής Κυκλάδων.

Η σύλληψη, που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου, χαιρετίστηκε από την τοπική κοινωνία, που όπως φαίνεται ταλαιπωρούνταν από τις κλοπές. Τη ...δόξα της αστυνομίας επισκίασε, ωστόσο, το γεγονός πως οι συλληφθέντες, στο απολογητικό τους υπόμνημα προς τον ανακριτή στις 5 Οκτωβρίου, κατήγγειλαν ότι υπέστησαν βασανισμό από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της προανάκρισης.

Η ιατροδικαστική εξέταση που ακολούθησε επιβεβαίωσε ότι οι κρατούμενοι είχαν πράγματι δεχτεί χτυπήματα στην πλάτη, στα χέρια και τα πόδια, σε σημεία δηλαδή που καλύπτονται από τα ρούχα, ενώ σοβαρή κρίθηκε η κατάσταση του ενός.

Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει έρευνα από την Εισαγγελία Σύρου, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τριών αστυνομικών.

Ο κ. Π. Βλάχος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε στο tvxs ότι ταυτόχρονα με την προκαταρκτική εξέταση της εισαγγελίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, «έχει δοθεί εντολή για ΕΔΕ, η οποία πρόκειται να διενεργηθεί από άλλη Αστυνομική Διεύθυνση και όχι αυτή Κυκλάδων ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων.» Ο κ. Βλάχος ανήγγειλε ότι «αυτή θα είναι και η πάγια πολιτική του υπουργείου στο εξής: οτιδήποτε μπορεί να καταλογιστεί είτε ως αυθαιρεσία είτε ως κατάχρηση εξουσίας θα περνάει μέσα από τη νόμιμη διαδικασία κι όπου αυτό δεν είναι εφικτό ή βλέπουμε κάποια καθυστέρηση θα παρεμβαίνει και ο ίδιος ο υπουργός μέσω εισαγγελικής παραγγελίας, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Παγανής

Η διενέργεια της ΕΔΕ έχει πράγματι ανατεθεί σε αστυνομικό διευθυντή της Ρόδου, σύμφωνα και με τον κ. Ν. Εταιρίδη, τον αστυνομικό διευθυντή Κυκλάδων, ο οποίος ανέφερε στο tvxs ότι έως ότου τελειώσουν οι έρευνες κρατάει μια επιφύλαξη σχετικά με το αληθές της καταγγελίας, «με την έννοια ότι μόνο ο ένας εκ των αλλοδαπών ισχυρίστηκε ότι κακομεταχειρίστηκε και ενδεχόμενα αυτό να το έκανε για να ελαφρύνει κάπως τη θέση του στην ποινική υπόθεση».

Ωστόσο, ο αστυνομικός διευθυντής Κυκλάδων επιβεβαιώνει ότι η ιατροδικαστική εξέταση διαπίστωσε σωματικές βλάβες σε όλους τους συλληφθέντες.

«Ο ισχυρισμός των αστυνομικών είναι ότι οι αλλοδαποί δεν κακοποιήθηκαν, απλά στη συμπλοκή, κατά την προσπάθεια σύλληψής τους, έπεσαν και χτύπησαν σε κάτι κάγκελα», είπε ο κ. Εταιρίδης.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις άντρες έχουν προφυλακιστεί, και μεταφερθεί στη Χίο, ενώ προς το παρόν ανοικτό παραμένει το χρονικό πλαίσιο τόσο της εισαγγελικής όσο και της διοικητικής έρευνας για την καταγγελία κατά των αστυνομικών.

http://www.tvxs.gr/v25258

2 σχόλια:

  1. τα μαλακισμένα/αμόρφωτα/μίζερα ζώα δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν.

    κρίμα που δεν φάγανε 2-3 στην Αγ.Παρασκευή.
    έναν για κάθε φόνο μετανάστη.αυτό τους αξίζει.

    σιγά μην κλάψουμε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΓΚΕΛΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΔΟΛΟΦΟΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή