ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση Φοιτητικού Συλλόγου για Σίτιση και "Αθηνά"



Ανακοίνωση Φοιτητικού Συλλόγου για Σίτιση και "Αθηνά"

Οδεύοντας προς το τέλος της κανονικής εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου, οι εξελίξεις και τα γεγονότα τρέχουν.
Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν είτε ως φοιτητική κοινότητα στο νησί, είτε ως τμήμα , είτε ως Πανεπιστήμιο. Τα συγκεκριμένα προβλήματα θα παραμείνουν για πολύ καιρό στην ζωή μας, στο τμήμα μας και στην καθημερινότητά μας ως φοιτητές μέχρι να αφοσιωθούμε σε μια συντονισμένη και συλλογική απόπειρα να τα λύσουμε, εναποθέτοντας την στοιχειώδη ενέργεια και επιδεικνύοντας σχετική διάθεση.

Σίτιση
Αρχίζοντας με ένα "παραδοσιακό" ζήτημα για τα δεδομένα μας ως φοιτητές, αυτό της σίτισής μας και της εξασφάλισης φιλικών συνθηκών γύρω από αυτή.
Από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 και συγκεκριμένα από αρχές Οκτώβρη αντιμετωπίσαμε τον περιορισμό των φοιτητών και των φοιτητριών που είχαν το δικαίωμα να σιτίζονται δωρεάν. Ενώ σιτιζόμασταν ελεύθερα όλοι οι φοιτητές του τμήματος, υπήρξε φραγμός μόνο για 85 άτομα. Η συγκεκριμένη μείωση συμπεριλαμβανόταν σε μια γενικότερη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εξοικονομήσει πόρους και να μειώσει άκριτα χρηματοδοτήσεις για τα Πανεπιστήμια, την Φοιτητική μέριμνα, την Υγεία γενικότερα και όχι μόνο. Επακολούθησαν στα Πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα αντιδράσεις ειδικά πάνω στο ζήτημα των φοιτητικών εστιατορίων όπως και ο Σύλλογός μας που συμμετείχε με δράσεις-μαζικές παραστάσεις στην λέσχη διεκδικώντας την επιστροφή στο παλιό μοντέλο.
Το πρώτο μικρό βήμα για την εκπλήρωση αυτού του αιτήματός μας, γίνεται με τον ερχομό της νέας χρονιάς (2013) και την ανακοίνωση από τον Υπουργό Παιδείας Αρβανιτόπουλο, η χορήγηση 200.000 ευρώ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κατόπιν σχετικής εισήγησης από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, με σκοπό να ενισχύσει τις υπηρεσίες Σίτισης και στα 6 νησιά του Ιδρύματος. Δηλαδή περισσότεροι φοιτητές να έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να σιτίζονται. Σε διάστημα μιας εβδομάδος από 85 οι δικαιούχοι έγιναν 114.Μια σαφώς ευνοϊκότερη ρύθμιση, που όμως απέχει πολύ από το να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας στο σύνολο.(Οι αιτήσεις που έγιναν στην γραμματεία του τμήματος είναι κατά πολύ περισσότερες.)Για να κερδίσουμε λοιπόν όλοι αυτό που μας ανήκει θα πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με αποφάσεις που θα λάβουμε, για να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο ή να αποδεχθούμε την ισχύουσα ρύθμιση. Τον λόγο για όλο αυτό, τον έχουμε ο καθένας μας ξεχωριστά, στο μερίδιο που μας αναλογεί και μας καλεί να  παλέψουμε συλλογικά.

"Αθηνά"
Συνεχίζοντας με το θέμα του σχεδίου "Αθηνά", όπου επίσης απασχολεί το πανελλήνιο, από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, οι εξελίξεις πρόσφατες, κάποιες αναμενόμενες, κάποιες όχι, ριζικές και μη .
Το "Αθηνά" με την απελευθέρωσή του προ ημερών από το Υπουργείο, προτάσσει αλλαγές, που αλλάζουν αισθητά τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Πέρα από μεταφορές, απορροφήσεις και "λουκέτα" προκαλεί μια αναντιστοιχία μεταξύ χρόνων φοίτησης, αναγνώρισης πτυχίου και κλάδου σπουδών. Μια αναντιστοιχία που προκαλεί για άλλη μια φορά στο χώρο της Ανώτερης και Ανώτατης Παιδείας στην Ελλάδα ,ένα ομιχλώδες τοπίο που προκαλεί ανησυχίες, απορίες και φυσικά εύλογα και ουσιώδη ερωτήματα. Το σχέδιο έχει δημοσιοποιηθεί, και προβλέπει ειδικά για το ίδρυμά μας την συγχώνευση τμημάτων σε Σάμο και Χίο, χωρίς καμιά πρόβλεψη για το πως αυτό θα ρυθμιστεί. Αντιδράσεις από ποικίλες πλευρές, απαιτούν από το Υπουργείο εξαίρεση ή μια πιο σφαιρική θέαση του προβλήματος και μια ορθότερη αντιμετώπιση. Από την πλευρά του το Υπουργείο έχει ορίσει μια περίοδο 45 ημερών όπου θα λάβουν χώρα διαβουλεύσεις και θα υπάρξει ένας διάλογος με τις δυο πλευρές(Υπουργείο και ΑΕΙ-ΤΕΙ).Ακόμη πιο ειδικά για το τμήμα μας, το τμήμα μας εντάχθηκε εν μια νυκτί στις σχολές θετικών επιστημών. Μια αλλαγή που ανατρέπει τα δεδομένα και αλλοιώνει σε μεγάλο βαθμό, την όλη κατεύθυνση, στην οποία κινείται το τμήμα από την ίδρυσή του.
Κάποια από τα ερωτήματα που αυτόματα αναδύονται είναι τα εξής:
Γιατί δεν ενταχθήκαμε σε μια Πολυτεχνική Σχολή, αφού εκκρεμεί προεδρικό διάταγμα για δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής στο Αιγαίο (με έδρα τη Σύρο) ;
Γιατί ενταχθήκαμε σε Σχολή Θετικών Επιστημών ;
Τι σημαίνει αυτό για το τμήμα και τις σπουδές μας ;
Από πλευράς μας ,είναι ανάγκη να ξεκινήσει ένας διάλογος στα πλαίσια του Συλλόγου μας, για να δούμε τις διαφορετικές οπτικές των εξελίξεων.Αναμφισβήτητα το "Αθηνά" δεν είναι απλά ένα ωραίο και έγχρωμο αρχείο-παρουσίαση του Υπουργείου,http://esos.gr/uploads/axiologisi/sxedio_athina_4on.pdf
αλλά εμπεριέχει συγκεκριμένες φιλοσοφίες και κατευθύνσεις στον πυρήνα και στις διατάξεις του. Απαιτείται η μελέτη όλων αυτών από όλους μας, ώστε σε μια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα , να γίνει ανάλυση, να εκφραστούν σχόλια, προτάσεις και διαθέσεις, με την συμβολή όλων.

εκ του Δ.Σ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου