ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Αναζητείται συμφωνία στην Κοπεγχάγη

Ορατός ο κίνδυνος ναυαγίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε από τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, την Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δύο βασικές χώρες ρυπαντές του πλανήτη, να δεσμευτούν ακόμα περισσότερο, ώστε να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.


"Υπάρχουν αυτές οι δύο χώρες, η Κίνα και οι ΗΠΑ, που οι εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα (προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου) καλύπτουν το μισό του συνόλου της ρύπανσης", δήλωσε ο σουηδός υπουργός Περιβάλλοντος, Αντρέας Κάρλγκρεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει το παρόν εξάμηνο της ΕΕ.

"Αναμένουμε πάντα από την πλευρά των δύο αυτών χωρών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων τους γιατί σε άλλη περίπτωση δεν θα καταφέρουμε το στόχο μας για μείωση κατά δύο μονάδες των εκπομπών (κάτω από τη μέση θερμοκρασία στις βιομηχανικές περιοχές), πρόσθεσε ο σουηδός υπουργός Περιβάλλοντος.

Έκκληση προς τις δύο μεγάλες χώρες-ρυπαντές του πλανήτη έκανε στη συνέχεια και ο γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρότγκεν που ανέφερε ότι "έχει την ελπίδα πως θα καταλήξει η σύνοδος σε μια κοινή απόφαση έως σήμερα".

"Το κύριο εμπόδιο πάντως είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ που δεν επιθυμούν να κάνουν βήματα προς τα εμπρός. Και οι δύο αυτές χώρες επιθυμούν να κρατήσουν όλα τα θέματα ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή", κατέληξε ο γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να διατηρήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο μέχρι τη σύναψη μιας δεσμευτικής συμφωνίας κατά της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε η Γαλλίδα υφυπουργός Οικολογίας Σαντάλ Ζουανό. "Κρατάμε το Κιότο αφού δεν έχουμε καμία δεσμευτική συμφωνία", δήλωσε η κ. Ζουανό, μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με ευρωπαίους εταίρους.

Η Γαλλίδα υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα της ότι η συμφωνία της Κοπεγχάγης θα γίνει συνθήκη το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας την αναγκαιότητα της υπογραφής μιας νέας συνθήκης.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι μπορεί να προτείνει μία αντικειμενική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% το 2020", ανέφερε ακόμη η Σαντάλ Ζουανό.

Οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναθεωρήσούν προς τα πάνω τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020, επιβεβαίωσε ο αμερικανός απεσταλμένος για το κλίμα Τοντ Στερν. "Δεν περιμένω κάποια αλλαγή στις δεσμεύσεις μας για τη μείωση" των αερίων του θερμοκηπίου στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ο Στερν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Οι δεσμεύσεις μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη νομοθεσία (την αμερικανική για το κλίμα). Η νομοθεσία προδιαγράφει κάποιους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς έναν παγκόσμιο στόχο μείωσης σημαντικά πιο αυξημένο", εξήγησε. "Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την δέσμευση από τώρα, διότι δεν θέλουμε να υποσχεθούμε κάτι που δεν έχουμε ακόμα", πρόσθεσε ο Στερν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε να μειωθούν από τώρα και μέχρι το 2020 οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ κατά 17% σε σχέση με το 2005, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 4% σε σχέση με τα ποσοστά του 1990.

Το Πεκίνο δεν έχει πρόθεση να θέσει προς συζήτηση τους στόχους του για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πριν από την ολοκλήρωση της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας για το κλίμα, Γου Κινγκτάι.

"Έχουμε ανακοινώσει αυτούς τους στόχους. Δεν έχουμε πρόθεση να τους θέσουμε σε συζήτηση", που θα επέτρεπε την εξαγωγή συμπερασμάτων πριν από την Παρασκευή, ενόψει μίας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κινέζος διπλωμάτης.

Η Αφρικανική Ένωση (UA) εκτίμησε σήμερα πως η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη είναι στα πρόθυρα της υπογραφής της «θανατικής καταδίκης του Πρωτοκόλλου του Κιότο», του μόνου επισήμως νομικού δεσμευτικού όπλου στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Οι αντιπρόσωποι της ηπείρου μας ομοθυμαδόν έχουν διατυπώσει την απόλυτη και αποφασιστική άρνησή τους να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις που θα υπογράψουν τη θανατική καταδίκη του Κιότο», τονίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατά την ολοκλήρωση την Παρασκευή της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, δήλωσε ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν.

Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αφρικανικών χωρών σχετικά με τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

"Η Αφρική και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην ίδια γραμμή", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από γεύμα εργασίας με τον αιθίοπα πρωθυπουργό Μέλες Ζενάουι, ο οποίος εκπροσωπεί την Αφρική στις συνομιλίες της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή.

"Η συμμαχία μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης είναι απολύτως ζωτικής σημασίας", τόνισε.

Ο Μέλες δήλωσε ότι υπάρχει "σχεδόν πλήρης κατανόηση" με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι της προκαλεί εκνευρισμό το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή. Η Μέρκελ, που δήλωσε ότι η Γερμανία δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2020, ή ακόμα και κατά 40% εάν και οι άλλες χώρες συμφωνήσουν σε ανάλογα βήματα, θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη τις δύο τελευταίες ημέρες της συνόδου, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

"Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες διασκέψεις, όπως αυτή, με τόσο διαφορετικά συμφέροντα, μερικές φορές φθάνουν σε αδιέξοδο. Όμως λαμβάνοντας υπόψη πόσο λίγο χρόνο έχουμε, όλοι πρέπει να συμβάλλουμε για να είναι επιτυχής η Κοπεγχάγη", δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν προσφέρει στις αναπτυσσόμενες χώρες αρκετά ώστε να βοηθήσουν να επιτευχθεί μία συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Έφτασε στην Κοπεγχάγη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το κλίμα.

Η σύνοδος της Κοπεγχάγης που θα πρέπει να οδηγήσει την Παρασκευή (οπότε λήγει) σε μια κατάληξη για παγκόσμια συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα είναι "μια αποφασιστική στιγμή στην ιστορία" του κόσμου, εκτίμησε ο Μπαν Γκι-μουν.

Ο κ. Μπαν έκανε έκκληση για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει "τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που θα προβλέπει την προστασία των πλέον ευάλωτων χωρών και που θα ανοίξει μια νέα εποχή σωστής πράσινης ανάπτυξης για όλους".

Η χρηματοδότηση θα αποτελέσει "ενα στοιχείο-κλειδί" για την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα ώστε "να βοηθηθούν και οι πλέον ευάλωτες χώρες" πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας στην ομιλία του στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Ο γενικός γραμματέας χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ αναπτυγμένων χωρών που "θα προσφέρουν περίπου 10 δισ δολάρια ετησίως, επί τρία χρόνια" για άμεση βοήθεια στις ευάλωτες χώρες για να αντιμετωπίσουν και αυτές τις κλιματικές αλλαγές.

"Με τα χρήματα αυτά πραγματικά θα καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα αλλά μέχρι τότε, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, το Πρωτόκολλο του Κιότο παραμένει το μόνο νόμιμο εργαλείο που βοηθά στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου", επέμεινε ο κ. Μπαν.

Η πρώτη περίοδος δέσμευσης στο Πρωτόκολλο του Κιότο λήγει το 2012 και οι υπό ανάπτυξη χώρες αναμένουν από τις βιομηχανικές χώρες να δεσμευτούν μέχρι την Παρασκευή για την παράτασή της.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου