ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Κίνηση ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ (σσ. ας ασχοληθούμε στη ΓΣ))

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ σοβαρή προσπάθεια συνεννόησης για τη ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ έπειτα από 27 ολόκληρα χρόνια διάλυσης και απραξίας του κορυφαίου οργάνου του φοιτητικού κινήματος έκαναν χθες οι φοιτητές. 

Οι εκπρόσωποι όλων των οργανωμένων πολιτικών φοιτητικών παρατάξεων, πλην της ΕΑΑΚ (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) που διαφώνησε με τη διαδικασία, κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου την ερχόμενη εβδομάδα (23-25 Οκτωβρίου) το οποίο, εφόσον διεξαχθεί, θα εκλέξει το προεδρείο της νέας ΕΦΕΕ. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ, της Πανσπουδαστικής (ΚΚΕ) και της ΑΡΕΝ (Συνασπισμός) συναποφάσισαν μάλιστα τη σύσταση της τεχνικής γραμματείας η οποία θα αποφασίσει περί το Πανσπουδαστικό Συνέδριο, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και σε αυτήν θα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη. 

«Τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι πολλά και όσο καθυστερούμε να συγκροτήσουμε ενιαία όργανα, το φοιτητικό κίνημα θα αδυνατεί να εκφράσει άποψη δίνοντας τη δυνατότητα στους καιροσκόπους να το διχάζουν. Τα ιδιωτικά κολέγια, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ο νόμος πλαίσιο που καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας και ποιοτικής δωρεάν εκπαίδευσης, είναι ζητήματα που πρέπει να μας βρουν ενωμένους απέναντί τους», τόνισε ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Μιχάλης Νικηφόρος. 

«Σήμερα το φοιτητικό κίνημα στέλνει ένα πρώτο μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Παραμερίζοντας τα λάθη και τα εμπόδια του παρελθόντος, δίνουμε μια προοπτική ενότητας μέσα από την κατ΄ αρχήν σύγκληση της τεχνικής γραμματείας για τη διοργάνωση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου» αναφέρει η ΔΑΠ. 

«Τώρα είναι η ώρα για ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται» ανέφερε η ΚΝΕ. Βέβαια το πιο σοβαρό «αγκάθι» στην προσπάθεια συνεννόησης των παρατάξεων, εκτός από την αρνητική στάση της ΕΑΑΚ, είναι ότι για να εκλεγεί το νέο 21μελές κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσουν όλοι σε κοινά αποδεκτά αποτελέσματα των προηγούμενων φοιτητικών εκλογών.

7 σχόλια:

 1. ΠΑΣΠ

  Aναγκαία η επανασύσταση της ΕΦΕΕ...
  Aπό τον Νικηφόρο Μιχάλη
  Γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ

  Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ολοφάνερο ότι το φοιτητικό κίνημα οφείλει να πάρει θέση και να καταγράψει μια συνολική άποψη για την πορεία της χώρας μας.
  Έχοντας υπόψη μας τους αγώνες των φοιτητών τόσο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, όσο και για την διασφάλιση και διεύρυνση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, δεν μπορούμε παρά να δεσμευτούμε πως θα βαδίσουμε στο δρόμο του αγώνα που χάραξαν όλοι οι συνάδελφοι μας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και εμείς οι ίδιοι τα τελευταία τρία, κυρίως, χρόνια.
  Τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι πολλά και...

  όσο καθυστερούμε να συγκροτήσουμε ενιαία όργανα, το φοιτητικό κίνημα θα αδυνατεί να εκφράσει μια άποψη δίνοντας τη δυνατότητα στους καιροσκόπους να το διχάζουν. Τα ιδιωτικά κολέγια, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ο νόμος Πλαίσιο που καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας και ποιοτικής Δωρεάν Εκπαίδευσης, είναι ζητήματα που πρέπει να μας βρουν ενωμένους απέναντι τους.
  Με σεβασμό στην διαφορετική πολιτική και στις διαφορετικές ιδέες, καλούμε όλες τις φοιτητικές παρατάξεις να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και τις πολιτικές σκοπιμότητες, και να προχωρήσουμε εδώ και τώρα στην επανασύσταση της ΕΦΕΕ και στην εκλογή του 21μελούς Κεντρικού της Συμβουλίου. Το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε με τη σύσταση της Τεχνικής Γραμματείας, η οποία είανα αρμόδια να καταγράψει τα εκλογικά αποτελέσματα σε όλες τις σχολές της χώρας. Η διενέργεια Πανσπουδαστικού Συνεδρίου στις 23-25 Οκτώβρη, με όρους που θα καθορίσουμε και θα συμφωνήσουμε από κοινού όλοι μαζί και θα εκφράζουν το σύνολο των φοιτητών, θα επικυρώσει τη νέα πορεία στην οποία μπαίνει το φοιτητικό κίνημα.
  Στο Συνέδριο οφείλουν να συζητηθούν θέματα αμιγώς πολιτικά γύρω από την Παιδεία και την κοινωνία ευρύτερα, καθώς και θέματα, όπως τα καταστατικά των Φοιτητικών Συλλόγων και την έκδοση κοινών εκλογικών αποτελεσμάτων, με ευθύνη της ΕΦΕΕ, για τα Πανεπιστήμια.
  Το φοιτητικό κίνημα απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αγωνιστεί, ωστόσο ενωμένο μπορεί να πετύχει ακόμα περισσότερες νίκες, να προστατέψει τα φοιτητικά συμφέροντα και να αναδείξει τα Πανεπιστήμια ως χώρους παραγωγής γνώσης, επιστήμης και οράματος για την κοινωνία του αύριο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΔΑΠΝΔΦΚ

  Συμφωνία για τη σύγκληση της ΕΦΕΕ...
  Από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ
  .
  Μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας και απαξίωσης της ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος) , υπήρξε κατ αρχήν συμφωνία από τις φοιτητικές παρατάξεις των ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ, ΑΡ.ΕΝ, για να ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύγκληση του ανώτατου οργάνου του φοιτητικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ιδιαίτερη λύπη προκαλεί η στάση των εκπροσώπων της ΕΑΑΚ που προσπάθησαν, ανεπιτυχώς όμως, να ακυρώσουν την απόφαση.
  Πιο συγκεκριμένα, το απερχόμενο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ αποφάσισε τη διεξαγωγή του 18ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου στις 23-25 Οκτώβριου 2009. Γι αυτό αποφάσισε τη σύσταση της Τεχνικής Γραμματείας που θα οδηγήσει στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Η Τεχνική Γραμματεία θα συνεδριάσει την Παρασκευή 16 Οκτώβριου και θα συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη.
  Η στάση της παράταξης μας για τη συγκρότηση της ΕΦΕΕ είναι...

  πάγια και διαρκής. Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει ενιαίο και συντεταγμένο, μέσα από τα θεσμικά του όργανα, να συνεχίσει τον αγώνα του για μια καλύτερη δημόσια παιδεία υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του φοιτητή. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και φέτος με την στάση της και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, προσπάθησε να συμβάλει ουσιαστικά στην τελεσφόρηση των διαβουλεύσεων για την σύγκληση του Πανσπουδαστικου Συνεδρίου.
  Η κατ’ αρχήν θετική στάση της πλειοψηφίας των φοιτητικών παρατάξεων δίνει ένα τόνο αισιοδοξίας για την ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος και την ανάδειξη της νέας ΕΦΕΕ.
  Σήμερα το φοιτητικό κίνημα στέλνει ένα πρώτο μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, παραμερίζοντας τα λάθη και τα εμπόδια του παρελθόντος, δίνουμε μια προοπτική ενότητας μέσα από την κατ’ αρχήν σύγκληση της Τεχνικής Γραμματείας για την διοργάνωση του Πανσπουδαστικου Συνεδρίου. Ελπίζουμε και φιλοδοξούμε το κλίμα διάλογου και συνεννόησης να συνεχίσει και να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες για την συγκρότηση της ΕΦΕΕ. Με γνώμονα το συμφέρον του φοιτητή και της δημόσιας παιδείας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΑΑΚ, ΜΕΡΟΣ Α΄

  «Μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας και απαξίωσης της ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος), υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία από τις φοιτητικές παρατάξεις των ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ, ΑΡ.ΕΝ, για να ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύγκληση του ανώτατου οργάνου του φοιτητικού συνδικαλιστικού κινήματος(...)Σήμερα το φοιτητικό κίνημα στέλνει ένα πρώτο μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, παραμερίζοντας τα λάθη και τα εμπόδια του παρελθόντος, δίνουμε μια προοπτική ενότητας μέσα από την κατ’ αρχήν σύγκληση της Τεχνικής Γραμματείας για την διοργάνωση του Πανσπουδαστικου Συνεδρίου.

  Απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου. Οκτώβρης 2009

  Η εκλογή του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση, μία συνταγή προετοιμασμένη εδώ και καιρό, αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Το κεφάλαιο μπροστά στην κρίση του προσπαθεί να βρει ένα βηματισμό για να την υπερβεί, ένα βηματισμό που περνά και μέσα από τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, από την υπέρβαση της κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης ,που όξυνε και η εξέγερση του Δεκέμβρη, και από το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, υπό τον φόβο μάλιστα νέων κοινωνικών εκρήξεων. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει στον ίδιο δρόμο που χάραξε η ΝΔ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου υπό τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι πρώτες της κινήσεις, παρά τη φιλολογία για το πρόγραμμα των 100 ημερών είναι ενδεικτικές: Ήδη στα Εξάρχεια και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου έχει ριζώσει η παρουσία των «πραιτόρων» που υπό την εξουσιοδότηση του περιβόητου υπουργείου «Προστασίας του Πολίτη» προχωρούν σε πογκρόμ ενάντια στη νεολαία και σε πολιτικές συλλογικότητες. Ο θάνατος ενός ακόμα μετανάστη από την αστυνομική βία δένει σημειολογικά απόλυτα με τις συνεχιζόμενες διώξεις σε βάρος των μεταναστών. Ταυτόχρονα η νέα κυβέρνηση αναστέλλει τις προσλήψεις στο πρόγραμμα διδακτικής στήριξης και δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο τα αιτήματα των λιμενεργατών που συνεχίζουν την απεργία. Την εκπροσώπηση της νέας κυβέρνησης έχει αναλάβει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Θ. Πάγκαλος με την περιώνυμη αντικομουνιστική και αυταρχική ρητορεία του. Η επιδίωξη για ενίσχυση της αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα σαφής.


  Μια εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές αλλά και μερικές μέρες μετά την πραξικοπηματική χορήγηση των 33 αδειών λειτουργίας στα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, οι προθέσεις της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης γίνονται ξεκάθαρες ενώ η τοποθέτηση της Α. Διαμαντοπούλου στο Υπουργείο Παιδείας (γνωστής για τη συνεπή της στάση στη στήριξη του συνόλου της αντι – εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και καταστολής των νεολαιίστικων αγώνων της προηγούμενης περιόδου), δεν είναι καθόλου τυχαία. Το «πάγωμα» της αδειοδότησης των κολεγίων όχι μόνο δε σημαίνει απόσυρση των αδειών αλλά στρώνει το έδαφος για τη θέσπιση ενός νέου νόμου για τα ΚΕΣ, δήθεν πιο αξιοκρατικού και για τη δημιουργία «δημόσιας αρχής πιστοποίησης και ελέγχου των κολεγίων» για την προώθηση του αντιδραστικού νόμου για την αξιολόγηση. Αν συνυπολογίσει κανείς τη διακηρυκτική τοποθέτηση Παπανδρέου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, καθίσταται σαφές ότι το μέτωπο της εκπαίδευσης παραμένει ενεργό. Την ίδια στιγμή, ο νέος νόμος – πλαίσιο παραμένει ενεργός και επιχειρείται να εφαρμοστούν από διάφορες συγκλήτους και οι διατάξεις του σε σχέση με τους αντιδραστικούς εσωτερικούς κανονισμούς (διαγραφές φοιτητών, ποινικοποίηση καταλήψεων, κατάργηση ασύλου, πιστωτικές μονάδες, αντιδραστικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών κλπ). Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ προχωράει στην ανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και την προκήρυξη του στημένου διαλόγου, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή «συναίνεση» στη «μητέρα όλων των μαχών», την παιδεία, όπως δήλωσε και η νέα υπουργός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΑΑΚ, ΜΕΡΟΣ Β΄

  Σε αυτό το φόντο και πριν ακόμα καλά ανοίξουν οι σχολές τίθεται το ζήτημα της διεξαγωγής του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου για τη συγκρότηση της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ενός οργάνου που εδώ και δεκαπέντε χρόνια παραμένει ανενεργό) τέσσερις μόλις μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η συναίνεση όλων των καθεστωτικών δυνάμεων για το ζήτημα και η βιασύνη τους για επίσπευση των διαδικασιών σε νεκρό πολιτικό χρόνο πριν ακόμα γίνουν οι πρώτες Συνελεύσεις των Συλλόγων, αναδεικνύει σαφείς πολιτικές στοχεύσεις. Το ΠΑΣΟΚ με τον αέρα της «αλλαγής» των εκλογών μπαίνει δυναμικά στη χάραξη επιθετικής πολιτικής και στο χώρο της εκπαίδευσης. Το υπουργείο θα προσπαθήσει να βρει έναν προνομιακό συνομιλητή από πλευράς φοιτητών στα πλαίσια του «διαλόγου» και του ΕΣΥΠ, πριν ακόμα τεθούν τα πολιτικά ζητήματα στους συλλόγους. Τέτοιος συνομιλητής σίγουρα δεν είναι οι Γενικές Συνελεύσεις, οι Συντονιστικές Επιτροπές, το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, μορφές οργάνωσης που το ίδιο το κίνημα υιοθέτησε, στο πλαίσιο του νικηφόρου αγώνα διαρκείας που διεξάγει τα τελευταία χρόνια.

  Στα διαπαραταξιακά μαζέματα για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν άρθρωσε πολιτικό λόγο γύρω από αυτή την επιλογή παρά τις εγκλήσεις, ενώ δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο και τους όρους διεξαγωγής του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου. Με βάση αυτή την πραξικοπηματική πρακτική φάνηκε ότι υπάρχει «από τα πάνω» συμφωνία για να προχωρήσουν εν κρυπτώ και άνευ όρων οι διαδικασίες του. Η βιασύνη όλων των παρατάξεων να διευθετήσουν το ζήτημα της κοινής καταγραφής των εκλογικών αποτελεσμάτων στα οποία δεν έχουν καταλήξει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και αποδοχής κατά συνέπεια εξόφθαλμων φαινόμενων νοθείας σε πολλούς συλλόγους, καταδεικνύει τις προθέσεις τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΕΑΑΚ, ΜΕΡΟΣ Γ'

  Η Νέα Δημοκρατία επί τρία χρόνια αποτέλεσε τον οδοστρωτήρα που πήγε να σαρώσει τα πάντα στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι ανυποχώρητοι και ανειρήνευτοι αγώνες της νεολαίας επέφεραν τεράστια πλήγματα στην απρόσκοπτη προσπάθειά της ως κυβέρνησης στις αντιμεταρρυθμίσεις και συνέβαλαν στην πτώση της. Στο χώρο των πανεπιστημίων η ΔΑΠ ήταν πάντα απέναντι στο μαζικό, μαχητικό φοιτητικό κίνημα και με τις θέσεις και τις πρακτικές της τάχθηκε στο πλάι των αντιδραστικών Υπουργών Παιδείας της ΝΔ, βάζοντας πλάτες στην εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο στις σχολές. Η ΔΑΠ συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική των αναδιαρθρώσεων μακριά από τα ενοχλητικά αμφιθέατρα των Φοιτητικών Συλλόγων μέσα από αποστειρωμένες από το κίνημα διαδικασίες. Η κυβερνητική πλέον ΠΑΣΠ κρατούσε πάντα αντίστοιχη στάση με αυτή της ΔΑΠ – παρά τις «αντιπολιτευτικές» κορώνες και το «αριστερό» προσωπείο που κατά διαστήματα έβγαζε – και στην παρούσα συγκυρία θέλει να είναι βοηθός στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για το στήσιμο ενός προσχηματικού διαλόγου μέσω του ΕΣΥΠ – στο οποίο χωρά με ακρίβεια ένα όργανο που επιχειρείται να συγκροτηθεί με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά κόντρα στα κεκτημένα του κινήματος. Βαρύτατες ευθύνες φέρουν και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια. Το ΚΚΕ παρά την πτώση του στις βουλευτικές εκλογές και τα χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε ιδιαίτερα στη νεολαία, επιμένει στο δρόμο της στείρας καταγγελίας και όχι του ανυποχώρητου αγώνα, στο δρόμο της αυτο – αναφορικότητας στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Ο φόβος του μπροστά στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος εκφράστηκε με την ανοιχτή καταγγελία της εξέγερσης του Δεκέμβρη και των αγώνων της νεολαίας αφήνοντας στο απυρόβλητο την τότε κυβέρνηση. Στο χώρο των πανεπιστημίων μετά τη χρεοκοπία της πολιτικής του πρότασης ξαναθυμάται την «ανασυγκρότηση των μορφών οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος». Ο ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξή του στο πανεπιστήμιο πιστοποιεί τη δεξιά του στροφή με μία σειρά κινήσεων. Η αποδοχή όψεων του νέου νόμου – πλαίσιο και η αλλαγή της στάσης του στην ΠΟΣΔΕΠ επιβεβαιώνουν αυτή τη στροφή. Οι πιέσεις που τους άσκησαν τα αστικά επιτελεία για τη διακηρυκτική τους στήριξη στα κινήματα της νεολαίας αποδίδουν τους πρώτους καρπούς. Σε αυτά τα πλαίσια, στόχος των δυνάμεων της επίσημης αριστεράς είναι να μπουν αναχώματα στη συγκρότηση ανατρεπτικών κινητοποιήσεων, που ή δε θα μπορούν να ελέγξουν και να οριοθετήσουν είτε να καρπωθούν κοινοβουλευτικά. Επί του πρακτέου, δίνουν λευκή επιταγή σε ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για τη συγκρότηση της ΕΦΕΕ, συνηγορώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για εύρεση επίσημου συνομιλητή από την πλευρά του φοιτητικού κινήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΕΑΑΚ, ΜΕΡΟΣ Δ΄

  Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση καταγγέλλει σκληρά και αποφασιστικά τις μεθοδεύσεις για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, στην κατεύθυνση παραχάραξης της πολιτικής τοποθέτησης του φοιτητικού κινήματος και κόντρα στα κεκτημένα του. Το φοιτητικό κίνημα είχε, έχει και θα έχει το αυτονόητο δικαίωμα να επιλέγει αυτό τις μορφές οργάνωσης του, ενάντια σε λογικές που θέλουν οι παρατάξεις να αποφασίζουν στο παρασκήνιο στο όνομα των φοιτητών. Θα βρουν μπροστά τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις Γενικές τους Συνελεύσεις για μία νέα νικηφόρα εμφάνιση του κινήματος, ενάντια στις επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τη συναίνεση της ΝΔ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που θα θέσουν στο προσκήνιο τις ανάγκες των φοιτητών και της νεολαίας. Τα πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές θα τεθούν σε νέους γύρους Γενικών Συνελεύσεων και δε θα λυθούν σε καμία συμφωνία κυρίων στα παρασκήνια. Εμείς θα παλέψουμε για τη συγκρότηση και έκφραση του φοιτητικού κινήματος στη βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων. Ακυρώνουμε στην πράξη τη συμφωνία σιωπής των ΠΑΣΠ – ΔΑΠ – ΠΚΣ – ΑΡΕΝ. Το ίδιο το κίνημα θα πει στους δρόμους την τελευταία λέξη, ενάντια σε όσα ετοιμάζουν για εμάς χωρίς εμάς, ενάντια στα ΚΕΣ και στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Είναι η ώρα να δείξουμε ότι δε χρωστάμε και δε θα δώσουμε περίοδο χάριτος σε κανέναν.

  «Το ορμητικό ποτάμι των φοιτητικών καταλήψεων πλημμυρίζει ξανά τους δρόμους διαψεύδει περίτρανα όσους πίστεψαν πως το καυτό δίμηνο των κινητοποιήσεων του Μάη - Ιούνη ήταν μπόρα και πέρασε. Κόντρα στο ασφυκτικό συναινετικό σκηνικό που στήνει σύσσωμο το αστικό μπλοκ εξουσίας και πιάνοντας το νήμα της ηρωικής απεργίας των δασκάλων και των μαθητικών καταλήψεων συγκρούεται ξανά με τις επιλογές της κυβέρνησης, του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ε.Ε., σπάει τη βιτρίνα της συναίνεσης του επίσημου πολιτικού σκηνικού(...) Να διαμορφώσουμε ενιαία την πάλη μας μέσα από τη λειτουργία των ανοιχτών Συντονιστικών Επιτροπών Κατάληψης για την συμμετοχή και την λήψη αποφάσεων για την οργάνωση της υλοποίησης των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, δεσμευόμενες αποκλειστικά και απόλυτα στην βάση του πλαισίου της ΓΣ, θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν στις Γενικές Συνελεύσεις. Καθώς και του Ανοιχτού και Ενιαίου Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων το οποίο θα πρέπει να αποτελεί για κάθε πόλη αλλά και πανελλαδικά το κέντρο του αγώνα, τον άξονα ενιαίας δράσης του κινήματος και της προώθησης της πάλης, τον χώρο συνδιαμόρφωσης για το κίνημα στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, οι οποίες τελικά έχουν την ευθύνη για τις επιλογές που θα πρέπει να παρθούν.»

  Απόσπασμα από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων, με το συμμετοχή σχεδόν όλων των συλλόγων πανελλαδικά και όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Γενάρης 2007

  ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ
  ΣΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΠΚΣ

  Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την πραγματοποίηση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου
  Σήμερα, 12/10/09, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της παράταξης που στηρίζει στα πανεπιστήμια, της Πανσπουδαστικής Κ.Σ., πραγματοποιήθηκε συνάντηση των φοιτητικών παρατάξεων ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-Δίκτυο και ΕΑΑΚ για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου. Η συνάντηση κατέληξε στην πραγματοποίηση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου για την εκλογή της ΕΦΕΕ στις 23-25/10 και στη σύσταση τεχνικής γραμματείας για τη διεξαγωγή του στις 16/10. Διαφώνησε η παράταξη των ΕΑΑΚ με τη γνωστή θέση της ενάντια σε κάθε οργάνωση του φοιτητικού κινήματος.

  Τώρα είναι η ώρα για ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται. Καλούμε όλους τους φοιτητές να μην περιοριστούν ούτε να περιμένουν την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος από τις δυνάμεις εκείνες που το διέλυσαν και το κρατούν διαλυμένο εδώ και 20 χρόνια.

  Η πραγματική ανασύνταξη του φοιτητικού σπουδαστικού κινήματος χωρίς την αλλαγή των συσχετισμών δεν μπορεί να γίνει. Ενισχύεται η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός διακριτού αγωνιστικού μετώπου φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα, φοιτητών-συνδικαλιστών σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές ετών και εξαμήνων, αγωνιστές φοιτητές.

  Η ανασύνταξη πρέπει πρώτα να γίνει στον προσανατολισμό του αγώνα, στο περιεχόμενο του ενάντια στα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, για παιδεία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών, για τα σύγχρονα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Η ΚΝΕ ήδη πραγματοποιεί την ίδια προσπάθεια και για την ΕΣΕΕ. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την πραγματοποίηση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, την παρακολούθηση του από το λαό και την κοινωνία, για τον προσανατολισμό του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος σε αυτή την κατεύθυνση.

  Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

  12-10-2009

  ΑπάντησηΔιαγραφή