ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Πάρις Τσάρτας και Γιάννης Δεκαβάλλας



Αγωνια στο Πανεπιστημιο Αιγαιου για το «Σχεδιο Αθηνα»



















Στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζήτησε για μία ακόμη φορά ο πρύτανης Πάρις Τσάρτας, ο οποίος τη Δευτέρα βρέθηκε στη Σύρο και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ενώ είχε συνάντηση και με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.
Ο κ. Τσάρτας αφού αναφέρθηκε στις προοπτικές και στα προβλήματα που εμφανίζονται στο Ίδρυμα, υπογράμμισε ότι μέσω του «Σχεδίου Αθηνά» το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και προβλέπει την αναδιάρθρωση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ελλοχεύει κίνδυνος να αλλάξει ο χάρτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και να μπει λουκέτο σε κάποια τμήματα ή να υπάρξει μεταξύ τους συγχώνευση.
Ο κ. Τσάρτας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει ακόμη και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων και Προϊόντων που λειτουργεί στη Σύρο, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν τμήματα σε άλλα νησιά που κινδυνεύουν περισσότερο.
Απ’ την πλευρά του, το περιφερειακό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα στήριξης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει ως έχει ο χάρτης τμημάτων που λειτουργούν στα νησιά, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή μεταβολή. Στο ψήφισμα, γίνεται σαφές ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα βρίσκεται σε επιφυλακή ενόψει του «Σχεδίου Αθηνά» με στόχο την προάσπιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη διατήρηση των τμημάτων και τη σημερινής του δομής.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ανάλογες επαφές είχε κάνει ο κ. Τσάρτας στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο με τη διοίκηση του Δήμου Σύρου, όσο και με άλλους τοπικούς παράγοντες εξασφαλίζοντας την υποστήριξή τους.

Το ψήφισμα της Περιφέρειας 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με απόφασή του (κατά πλειοψηφία) εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κίνηση συρρίκνωσης σχολών ή τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η κάθε σχολή, το κάθε τμήμα είναι εθνική επένδυση, είναι ουσιαστικά μια πνοή και ένας ζωογόνος θύλακας για την κοινωνία του κάθε νησιού. Στο Αιγαίο, δεν αναστέλλεις δραστηριότητες.  Στο Αιγαίο, θωρακίζεις την εύθραυστη συνοχή του και ενισχύεις από κάθε άποψη, την ευαίσθητη γεωγραφική θέση του.

Στο Αιγαίο των δεκάδων μικρών κοινωνιών, που ακόμη αντιστέκεται στην προοπτική της εγκατάλειψης, της “γήρανσης” και του μαρασμού, οι δομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου λειτουργούν ως εφαλτήρια για μια νέα επανεκκίνηση στην κοινωνική και οικονομική ζωή του κάθε νησιού. Η επένδυση στη γνώση, είναι απάντηση στο μέλλον.

Το Πανεπιστήμιο θα μείνει “όρθιο”, ανοικτό, παραγωγικό, γιατί είναι ταυτισμένο με τις τοπικές κοινωνίες. Για μας, τους ακρίτες της Πατρίδας μας, άλλη επιλογή ή απόφαση δε θα γίνει αποδεκτή, την ώρα που στις απέναντι ακτές δημιουργούνται νέα Πανεπιστήμια. Καλούμε τη Κυβέρνηση, την ύστατη αυτή ώρα να δράσει, θέτοντας, πάνω από όλα, το, Εθνικό συμφέρον στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. Το Αιγαίο έχει ανάγκη το δημόσιο Πανεπιστήμιό του.

Συνάντηση με το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης είχε ο Πρύτανης Πάρις Τσάρτας

Συνεργασια με το δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα είχε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρης Τσιάρτας.
Ο κ. Τσιάρτας ενημέρωσε το δήμαρχο για τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από το σχέδιο “Αθηνά” του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων. Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι περιορισμένες , ότι το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που θα επιχειρήσει το Υπουργείο θα είναι διαχειρίσιμο και τέλος ότι δεν αναμένεται το σχέδιο να επηρεάζει καθόλου τη λειτουργία του πανεπιστημιακού τμήματος της Σύρου.
Πέρα από την ανωτέρω ενημέρωση, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ζήτησε από τον κ. Δεκαβάλλα να παραταθεί ο χρόνος παραχώρησης που έχει αποφασιστεί από το Δήμο προς το Πανεπιστήμιο για διάφορα κτίρια, πράγμα που αναμένεται να ρυθμιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από σχετικό αίτημα που προτίθεται να υποβάλει το Πανεπιστήμιο.
Μεταξύ των δύο πλευρών αποφασίστηκε να κλειστεί συνάντηση εντός του Φεβρουαρίου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να αντιμετωπιστεί το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου το οποίο κατά την άποψή τους παρουσιάζει αδικαιολόγητη εμπλοκή.
Τέλος, ο πρύτανης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του και ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη στενή συνεργασία του Δήμου και για τη γενικότερη στήριξή του η οποία όπως τόνισε, ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου