ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Θέλουμε δωρεάν παιδεία !




ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!


Η κυβέρνηση  με  την ψήφιση το καλοκαίρι του «βελτιωμένου» νόμου Διαμαντοπούλου  και με το σχέδιο Αθηνά (συγχώνευση σχολών στα πρότυπα του Καλλικράτη) έχει δείξει ξεκάθαρα την πρόθεση της να οδηγήσει σε διάλυση την Παιδεία . Συνεχίζει την πολιτική  του μνημονίου δηλαδή τη  λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων του συστήματος υγείας, τις  μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη (πετρέλαιο θέρμανσης, φάρμακα…). Παράλληλα κάνει χάρες και δώρα σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση, τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους, ενώ παρέχει (…διακριτική) στήριξη στην Χρυσή Αυγή διότι ξέρουν ότι αυτά τα μέτρα είναι τόσο σκληρά και άδικα που χρειάζονται  ένα μπαμπούλα για να αποπροσανατολίσει και να φοβίσει όσους αντιστέκονται, σε αυτά, και όχι μόνο.
Στην παιδεία συγκεκριμένα η ψήφιση το καλοκαίρι των τροποποιήσεων στον νόμο Διαμαντοπούλου ρίχνει την ευθύνη για την διεξαγωγή των εκλογών για τα συμβούλια διοίκησης (που στο συνολο της η ακαδημαική κοινότητα απερριψε) στους πρυτάνεις εκβιάζοντας τα πανεπιστήμια ότι αν δεν γίνουν αυτές οι εκλογές οι προϋπολογισμοί για το 2013 θα μπουν στο πάγο. Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με την μείωση των μισθών των καθηγητών δικαίως έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των μελών ΔΕΠ που έχουν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις τις οποίες στηρίζουμε απόλυτα και θεωρούμε ότι είναι η αρχή ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου.
Το άλλο μεγάλο θέμα που αφορά το τμήμα μας είναι οι αλλαγές στα δικαιώματα σίτισης. Μας ζήτησαν να καταθέσουμε δικαιολογητικά ώστε να δοθεί κάρτα σίτισης για την λέσχη όμως θα δοθούν 85 κάρτες μόνο. Τις κάρτες θα πάρουν οι πιο φτωχοί …ταπεινωμένοι και καταφρονημένοι, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να πληρώνουν 3 € την ημέρα. Υποτίθεται ότι ο αριθμός προκύπτει από το πλήθος αυτών που σιτίζονταν την προηγούμενη χρονιά. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών κάθε μήνα σιτίζεται στην λέσχη, κάποιοι καθημερινά, άλλοι λιγότερο ή περισσότερο περιστασιακά. Ουσιαστικά με αυτό το μέτρο θα αποκλειστεί ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών από την σίτιση. Με βάση όσων μας έχουν ενημερώσει γίνεται φανερό ότι τα κονδύλια στην ουσία δεν έχουν αλλάξει, η ουσία  των μέτρων είναι ότι σε περίπτωση που πολλοί φοιτητές κατά την διάρκεια της χρονιάς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά (κάτι πολύ πιθανό) δεν θα μπορούν να καταφύγουν στη λύση της λέσχης.Θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της δωρεάν σίτισης καθώς ακόμα και για αυτούς που δεν πηγαίνουν συχνά, η λέσχη είναι η έσχατη λύση, ξέρουμε πως ακόμα και αν το πορτοφόλι μας είναι άδειο δεν θα πεθάνουμε κιόλας από την πείνα. Ακόμα. είδαμε φέτος η βάση του τμήματος να πέφτει και οι λόγοι σχετίζονταν περισσότερο με την οικονομική ανασφάλεια που συνεπάγεται οι σπουδές στην επαρχία και ειδικά σε ένα νησί. Με δεδομένη την γενικότερη κατάσταση είναι προφανές ότι ένα όλο και μεγαλύτερος αριθμός μαθητών θα διστάζει να επιλέξει την Σύρο καθώς δεν θα υπάρχουν ούτε παροχές σίτισης αλλά και φυσικά στέγασης οδηγώντας ουσιαστικά σε πτώση του επιπέδου των σπουδών.
Θεωρώντας πως είναι εφικτό από κάθε άποψη απαιτούμε να μην εφαρμοσθεί το σύστημα της κάρτας και να μπορούν να χρησιμοποιούν την λέσχη όσοι την έχουν ανάγκη. Ζητάμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, το χρέος να πληρώσουν όσοι το δημιούργησαν.



Φ.Σ. Τ.Μ.Σ.Π.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου