ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Μήνυση για τις διαφημίσεις των κολεγίων κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Πατρών
Μήνυση για τα διαφημιστικά μηνύματα των κολεγίων κατέθεσαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, κάνοντας λόγο για «συστηματική παραπλανητική προσπάθεια από μέρους ιδιωτών να εμφανίσουν τα ιδρυθέντα από μέρους τους 'κολέγια' ως δήθεν νόμιμα λειτουργούντα ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Ακολουθεί το κείμενο της μήνυσης:

Του Πανεπιστημίου Πατρών, ν.π.δ.δ. με έδρα την Πάτρα, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρύτανη αυτού Καθηγητή Σταύρο Κουμπιά

Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα,

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών εκφράζοντας την αγωνία των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας για την προάσπιση και διαφύλαξη της ερευνητικής, εκπαιδευτικής αλλά και διοικητικής λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου, όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 16παρ. 5 του Συντάγματος, επιθυμούν να καταγγείλουν την συστηματική παραπλανητική προσπάθεια από μέρους ιδιωτών να εμφανίσουν στην ελληνική κοινωνία τα ιδρυθέντα από μέρους τους «κολλέγια» ως δήθεν νόμιμα λειτουργούντα ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Γινόμαστε θεατές μιας έντονης διαφημιστικής δραστηριότητας με σωρεία παραπλανητικών καταχωρήσεων στον ημερήσιο και όχι μόνο τύπο πανελλαδικής εμβέλειας, με προφανή στόχο τους αποφοίτους λυκείου. Σ’ αυτούς και τις οικογένειες τους εμφανίζεται παραπλανητικά και αντισυνταγματικά ότι τα ιδρυθέντα από ιδιώτες φυσικά και νομικά πρόσωπα «κολλέγια» και μη κατέχοντα ακόμη την υπό του ν. 3696/2008 προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας ότι δήθεν νομίμως λειτουργούν ως «αναγνωρισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια» ενόψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς με μηνύματα όπως «…το Πανεπιστήμιο σου, το Μέλλον σου», «…ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 προπτυχιακά προγράμματα …. μεταπτυχιακά προγράμματα» κ.λ.π.. Θεωρούμε ότι ακόμα και η χρήση του όρου «κολλέγια», πέραν αυτού του «πανεπιστημίου», είναι παραπλανητική, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχετικές άδειες λειτουργίας. Στόχος όλων αυτών των διαφημίσεων με αναφορές σε ποιοτικά χαρακτηριστικά των προγραμμάτων σπουδών και των απονεμομένων πτυχίων είναι η παραπλάνηση των νέων που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στα ελληνικά πανεπιστήμια, παρέχοντας προς ίδιο όφελος εκ προθέσεως τη ψευδή διαβεβαίωση ότι προσφέρουν δήθεν πανεπιστημιακή τυπική εκπαίδευση και εγγυώνται τίτλους εφάμιλλης ακαδημαϊκής αξίας και πανεπιστημιακές σπουδές. Επιμελώς αποσιωπάται το ισχύον νομικό καθεστώς ότι πρόκειται για αδιαβάθμητα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα οποία, όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν διαθέτουν ακόμη την από του νόμου προβλεπόμενη αντίστοιχη άδεια λειτουργίας. Μάλιστα, ρητώς στο Άρθρο 17 του ισχύοντος για τα κολλέγια νόμου προβλέπεται ότι «οποιαδήποτε άλλη προσθήκη, αφαίρεση ή αλλοίωση στον καθιερούμενο τίτλο απαγορεύεται. Απαγορεύεται στα Κολλέγια να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία η οποία δύναται να παραπλανήσει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες».

Ενόψει των παραπάνω και για τη διαφύλαξη της νομιμότητας και την προστασία του κύρους του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου αλλά και την προστασία των νέων και των οικογενειών τους, παρακαλούμε να διερευνήσετε τη νομιμότητα όλων αυτών διαφημιστικών καταχωρήσεων ασκώντας τα νόμιμα κατά των υπευθύνων.

Προσάγουμε και επικαλούμεθα:
1. Φωτοαντίγραφα των δημοσιευμάτων
2. Ακριβές αντίγραφο του από 14-9-2009 Πρακτικού του Πρυτανικού Συμβουλίου Πατρών το οποίο εμπεριέχει, την απόφαση για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς.

Μάρτυρες προτείνουμε τους:
1.Χρήστο Κίττα, Καθηγητή και Πρύτανη Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
2.Βασίλειο Αναστασόπουλο, Καθηγητή
και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
3.Δημήτριο Δουγένη, Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
4.Κων/νο Ραβάνη, Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών
5.Αντώνιο Μανιτάκη, Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
6.Νικόλαο Σταυρακάκη, Καθηγητή του ΕΜΠ και Πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ
7.Αβραάμ Ζεληλίδη, Καθηγητή και Κοσμήτορα Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών
8.Νικόλαο Σπύρου, Καθηγητή και Κοσμήτορα Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών
9.Γεώργιο Νικηφορίδη, Καθηγητή και Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών
10.Χρήστο Τερέζη, Καθηγητή και Κοσμήτορα Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών

Πάτρα, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Καθηγητής Σταύρος Κουμπιάς


(αναδημοσίευση από http://www.tvxs.gr/v21949 )

1 σχόλιο:

 1. Το είπαν και το έκαναν! Οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά από εβδομάδες προειδοποιήσεων που αγνοήθηκαν επιδεικτικά, προσέφυγαν στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας με σκοπό να ακυρώσουν τις παράνομες – όπως τις χαρακτηρίζουν – άδειες ίδρυσης των κολεγίων. Ο Νίκος Σταυρακάκης, πρόεδρος της συνδικαλιστικής ηγεσίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) μιλά στο tvxs για ένα δικαστικό πόλεμο που μόλις άρχισε.

  Αιτήσεις ακυρώσεως και μηνύσεις συνθέτουν το νέο πεδίο μάχης που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα: από τη μία πλευρά βρίσκεται η συνδυασμένη δράση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ενώ από την άλλη βρίσκονται τα 41 κολέγια που έλαβαν πρόσφατα και με εσπευσμένες διαδικασίες τις άδειες ιδρύσεώς τους, παρά το γεγονός ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. «Καταθέσαμε αιτήσεις ακυρώσεως κατά των 41 αδειών ίδρυσης που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας», εξηγεί στο tvxs ο κ.Σταυρακάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ. Τις αιτήσεις ακυρώσεως υπογράφουν τα συνδικαλιστικά όργανα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, σε μια συνδυασμένη δράση ενάντια στην παράνομη – κατά την άποψή τους – λειτουργία των κολεγίων.

  «Οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών μπορούσε να πάρει άδεια ίδρυσης κολεγίου»

  Σε τι βασίζουν, ωστόσο, οι πανεπιστημιακοί το δικαστικό τους αγώνα ενάντια στα κολέγια; «Κατά πρώτο λόγο βασιζόμαστε στο ζήτημα της αντισυνταγματικότητας», τονίζει ο κ.Σταυρακάκης, εξηγώντας ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν έχει τροποποιηθεί και εξακολουθεί να προβλέπει ότι δεν επιτρέπονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να νομιμοποιήσει τα κολέγια «από την πίσω πόρτα», χορηγώντας άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, αποτελεί για τους πανεπιστημιακούς μια παράνομη πρακτική και είναι αποφασισμένοι να την πολεμήσουν.

  Το βασικότερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε. «Στην ουσία... δεν υπήρξε καμία διαδικασία! Δεν υπήρξε κανένας έλεγχος, δεν θεσπίσθηκαν προϋποθέσεις. Οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών που έχει καθαρό ποινικό μητρώο μπορούσε να πάρει άδεια ίδρυσης κολεγίου!» καταγγέλλει ο κ.Σταυρακάκης. Στην ερώτηση αν τουλάχιστον έγιναν κάποιες αυτοψίες στους χώρους ίδρυσης, ο κ.Σταυρακάκης απαντά κατηγορηματικά «όχι, δεν έγινε καμία απολύτως αυτοψία! Στην ουσία, οι αυτοψίες έγιναν στο δεύτερο στάδιο, όταν επρόκειτο να χορηγηθούν οι άδειες λειτουργίας. Για τη χορήγηση, όμως, των αδειών ίδρυσης δεν πραγματοποιήθηκε κανένας απολύτως έλεγχος και καμία αυτοψία».

  ΑπάντησηΔιαγραφή