Μία από τις κρισιμότερες αποφάσεις, που θα τον ακολουθεί κατά πάσα πιθανότητα σε ολόκληρη τη ζωή του, καλείται να πάρει, αυτές τις μέρες, ο υποψήφιος των πανελλαδικών εξετάσεων που συμπληρώνει το μηχανογραφικό δελτίο συμμετοχής στην επιλογή των σχολών και πρέπει να καταθέσει ώς τις 20 Ιουλίου.
Δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα με ελκυστικούς τίτλους και ενδεχομένως με ενδιαφέροντα μαθήματα δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά, ενώ οι σπουδές που παρέχουν αποτελούν απλή συνένωση διαφόρων επιστημονικών αντικειμένων.
Πολλά από τα παραδοσιακά «καλά» επαγγέλματα έχουν υποχωρήσει στη ζήτηση, καθώς η προσφορά στις σχολές τους είναι μεγάλη, όπως για παράδειγμα ιατρική και νομική. Τμήματα με λιγότερο «λαμπερές» σπουδές έρχονται, απ' την άλλη, στο προσκήνιο και οι απόφοιτοί τους γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά. Είναι, όμως, λίγες.
*Ο εκπαιδευτικός-ερευνητής Στρ. Στρατηγάκης σε έρευνά του παρουσιάζει τα τμήματα -παγίδες. Τμήματα που δεν οδηγούν σε συγκεκριμένο επάγγελμα. Τμήματα που απλώς... δεν υπάρχουν αν και περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό και άλλα με απορροφητικότητα αποφοίτων μηδαμινή, χωρίς να υπολογίζεται και μεγάλος αριθμός τμημάτων, κυρίως στα ΤΕΙ, που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα επαγγελματικά δικαιώματά τους:
*Το Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών υπάρχει μόνο κατά το... ήμισυ, αφού το σκέλος των ασιατικών σπουδών δεν λειτουργεί ακόμη. Παρ' όλα αυτά, πριν από λίγες μόλις ημέρες αποφασίσθηκε η ίδρυση Τμήματος Ασιατικών Σπουδών και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
*Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστημίου Αιγαίου: Το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων του τμήματος είναι προφανώς ασαφές.
*Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Πανεπιστημίων Αθήνας και Ιωαννίνων: Οι απόφοιτοί του δεν αναγνωρίζονται ως ψυχολόγοι και δεν αποκτούν επαγγελματική άδεια.
*Τμήματα Σλαβικών Σπουδών Αθήνας, Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), Βαλκανικών Σπουδών Δ. Μακεδονίας (Φλώρινα): Οι απόφοιτοί τους δεν έχουν επαγγελματικό αντικείμενο.
*Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών Θράκης (Κομοτηνή): Πριν από λίγες μέρες προσδιορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα και πολλοί απόφοιτοι άρχισαν να ασχολούνται με τη διδασκαλία βουλγαρικής, ρουμανικής και ρωσικής γλώσσας.
*Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Αιγαίου (Χίος): Οι απόφοιτοί του δεν αναγνωρίζονται ως μηχανικοί ή οικονομολόγοι, δεν εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά ούτε και στο Οικονομικό, αφού δεν αναγνωρίζονται.
*Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Αιγαίου (Σύρος): Οι απόφοιτοί του δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΤΕΕ, αλλά ούτε επαγγελματικά δικαιώματα. Το ίδιο συμβαίνει και στα τμήματα Επιστήμης Υλικών Πάτρας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών Κρήτης και Επιστήμης Υλικών Ιωαννίνων.
*Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και οι απόφοιτοι μεγάλων παραδοσιακών σχολών.
- Νομική: Μεγάλη ανεργία του κλάδου. Εισάγονται περί τους 1.500 το χρόνο, επί 30 χρόνια.
- Τμήματα Φιλολογίας: Η αναλογία διορισμού στον ΑΣΕΠ του 2008 ήταν ένας στους 39.
- Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας: Οι πτυχιούχοι διορίζονται ως συμβασιούχοι στο υπουργείο Πολιτισμού για 24 μήνες. Μετά όμως απαγορεύεται να επαναπροσληφθούν ώστε να μη θεμελιώσουν δικαίωμα διορισμού.
- Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: Παράγει εκπαιδευτικούς «συνεχούς εκπαίδευσης» και «ειδικής αγωγής». Ομως τέτοιοι δεν διορίζονται στο σύστημα της ελληνικής εκπαίδευσης.
- Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ναυπλίου: Θα διοριστούν μόλις 12 απόφοιτοι στα σχολεία κατά τη διετία 2009-2010. Δηλαδή, σε αναλογία 1/55.
*Σύμφωνα με την έρευνα, ανάρπαστοι τελευταία γίνονται οι απόφοιτοι των τμημάτων:
- Νοσηλευτικής Αθήνας και Πελοποννήσου, Εργοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας, που είναι το μοναδικό το οποίο λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα.
-Ραδιολογίας-Ακτινολογίας ΤΕΙ Αθήνας. Είναι μοναδικό στην Ελλάδα επίσης.
-Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (Καρδίτσα).
-Δημοτικής Εκπαίδευσης: Από τους πιο περιζήτητους αποφοίτους, αφού υπολογίζεται ότι με βάση τις ανάγκες θα γίνουν περισσότεροι από 1.800 διορισμοί τα επόμενα δύο χρόνια.
ΠΗΓΗ:Ελευθεροτυπία
Άξια η εκπροσώπηση του πανεπιστήμιου Αιγαίου. Πάντως αν το μείζον πρόβλημα ,και λόγος αποφυγής, της σχολής μας είναι το Τ.Ε.Ε. τότε είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
Τι ενννοεις οταν λες ειμαστε σε πολυ καλο δρομο?Με το Τ.Ε.Ε.?Υπαρχει καποια εξελιξη?
ΑπάντησηΔιαγραφήEnow oti exoume poli megalytera provlimata...
ΑπάντησηΔιαγραφήE3eli3eis sto tee apo septemvri...
θα έχουμε απάντηση από τους μαλάκες που μας διοικούν ή θα πρέπει πάλι οι φοιτητές να πάρουν το νόμο στα χέρια τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήyou know what i mean ;-)
Nai megalutera exoume ... alla oute ta "mikrotera" lunontai ... Darzentas sto thrylo ton augousto pou peftoun k oi times ... oeoeoeoe
ΑπάντησηΔιαγραφήPros ta eksw vevaia auto einai idi ena apotreptiko stoixeio gia osous skeftontai na mpoun sti sxoli ... alla oses fores paliotera anaferontan sto thema tou TEE ta (1-2) atoma pou tan ypefthina na to "psaksoun" ... emeis eixame suzitisi gia to party k tin politistiki ... polu pio sovara themata