ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Εισαγγελέας Ρόδου θίγει το άσυλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου



Τη διερεύνηση πληροφοριών για κατάληψης πανεπιστημιακού κτιρίου από «άγνωστο αριθμό φοιτητών του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου» ζητάει η Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον Κοσμήτορα της Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Ρόδο, με έγγραφο που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Αυγή». Αυτή η κίνηση της εισαγγελίας Ρόδου συνιστά ευθεία παρέμβαση σε υπόθεση του πανεπιστημίου, προσβάλλοντας την αυτονομία και ανεξαρτησία του.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, Γεώργιος Οικονόμου, με έγγραφη εντολή του, στις 30 Μαρτίου 2009, καλεί τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών να ελέγξει το αληθές των πληροφοριών που έλαβε για κατάληψη του παλαιού κυλικείου «από άγνωστο αριθμό φοιτητών του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου». Ο εισαγγελέας προσθέτει επίσης ότι στο χώρο «φιλοξενούνται άστεγοι αλλοδαποί οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα» και ότι το χώρο επισκέπτονται ανήλικοι μαθητές Λυκείου, «οι οποίοι συνδιαλέγονται με άγνωστο το περιεχόμενο της συνομιλίας τους με όλους τους παραπάνω»!

Οι πληροφοριοδότες της εισαγγελίας δεν κατονομάζονται, αλλά από το κείμενο γίνεται αντιληπτό ότι οι φοιτητές παρακολουθούνται αρκετά στενά. «Τέλος, σημειώνεται πως υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για προσυγκέντρωση των ομάδων που συμμετείχαν στα έκτροπα στο κέντρο της Ρόδου τον περασμένο Δεκέμβριο». Ωστόσο, η κατάληψη στο χώρο πραγματοποιήθηκε το μήνα Φεβρουάριο, γεγονός που αποδεικνύει τη διάθεση της εισαγγελίας δραματοποίησης των γεγονότων προκειμένου να παρουσιάσει το χώρο, που προστατεύεται από το άσυλο, ως άντρο κακοποιών.

Ο εισαγγελέας καταλήγει ζητώντας από τον κοσμήτορα να ελέγξει τη βασιμότητα των παραπάνω και να ενεργήσει «τα δέοντα για την απομάκρυνση όλων εκείνων των ατόμων, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς επίσης και τη λειτουργική αποκατάσταση των κατειλημμένων χώρων», πραγματοποιώντας ευθεία παρέμβαση σε υπόθεση που αφορά το πανεπιστήμιο.

Οι πανεπιστημιακές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αυγή», βρίσκονται σε επικοινωνία με τους καταληψίες φοιτητές, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος και να αξιοποιηθεί το κτίριο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για όλη τη φοιτητική κοινότητα. Ωστόσο, εκφράζουν έντονη ανησυχία για πιθανές προβοκάτσιες, που θα δυναμιτίσουν το κλίμα.

Οι φοιτητές έχουν μετατρέψει το παλιό κυλικείο σε αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο, πραγματοποιώντας συζητήσεις, προβολές, εκδηλώσεις ομάδες χορού, θεάτρου, μουσικής, εργαστήρι ποίησης, μαθήματα νοηματικής κλπ.

Όπως αναφέρουν στο ιστολόγιο που δημιούργησαν οι φοιτητές «το Παλιό κυλικείο από τον Σεπτέμβρη του 2008 στέκει εκεί, ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο και ανεκμετάλλευτο, έρμαιο του γραφειοκρατικού μηχανισμού που μποϋκοτάρει πάντα κάθε ελεύθερη δραστηριότητα. Με πρωτοβουλία ανεξάρτητων φοιτητών, που ως μέλημα τους ήταν η αξιοποίηση του χώρου, το παλιό κυλικείο άρχισε ουσιαστικά να λειτουργεί συσπειρώνοντας κόσμο τόσο από το πανεπιστήμιο όσο και από την ευρύτερη τοπική κοινωνία».

Υπενθυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας Γ. Οικονόμου είναι επίσης αυτός που πρόσφατα κήρυξε άκυρους τους γάμους των ομοφυλόφιλων ζευγαριών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο στην Τήλο.

Νομίζω είναι κατί που μας αφορά άμεσα και πρέπει σαν συλλόγος να πάρουμε θέση...

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

7 σχόλια:

  1. fusika k na paroume 8esh!!
    to 8ema 8a htan kalo na suzhth8ei se suneleush!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρεπει σιγουρα να αναφερθει στην επομενη γενικη συνελευση. Φοβαμαι ομως οτι δεν θα αντιμετωπιστει με σοβαροτητα απο ολους τους φοιτητες.. Ειδικα αν δεν υπαρχει ενημερωση πιο πριν πανω στο θεμα αυτο. Αυτο προυποθετει να μπαινουν οι φοιτητες της σχολης μας στο blog, αλλα αμφιβαλλω δυστυχως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ma osoi pane stis suneleuseis diavazoune to blog etsi k alliws

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mail tou prytani epi tou 8ematos:
    Κύριε Κοσμήτορα,



    Ανέγνωσα την επιστολή σας της 25ης/5/09 και αντιλαμβάνομαι ότι δεν χρήζει εκτεταμένων απαντήσεων, λόγω της εμπειρίας σας και του γεγονότος ότι το θέμα αφορά στο σύνολο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο σύνολο των Ελληνικών Πανεπιστημίων και στο σύνολο των δημοσίων κτιρίων (π.χ. Υπουργεία, ΟΤΑ κλπ.) της χώρας. Πλην όμως επειδή η κοινοποίηση της επιστολής σας, στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και εκτός αυτής, πιθανότατα έχει δημιουργήσει απορίες στους αναγνώστες, επιτρέψτε μου τις ακόλουθες επισημάνσεις:

    1. Η όλη αυτή διαδικασία, εντάσσεται στα πλαίσια της γνωστής εντολής του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδά, προς τις Εισαγγελίες της χώρας, για διερεύνηση του καθεστώτος κατειλημμένων δημοσίων κτιρίων. Στα πλαίσια αυτά, έχουν κληθεί προανακριτικώς να καταθέσουν όλοι οι Πρυτάνεις της χώρας. Σας βεβαιώ ότι αυτό έχει συμβεί και με εμένα, προ διμήνου περίπου. Είναι αυτονόητο ότι εάν η δικαστική διερεύνηση απαιτήσει παρουσία μου και στη Ρόδο, δηλαδή εάν οι περιγραφές και εξηγήσεις που ήδη εδόθησαν δεν θεωρηθούν επαρκείς από τη δικαστική αρχή, στα πλαίσια μιας Πανελληνίας εμβελείας διαδικασίας, ο Πρύτανης θα είναι παρών χωρίς την ανάγκη προτροπής ή παραινέσεως περί ευθύνης.
    2. Στην επιστολή τίθενται ορισμένα ζητήματα, αλληλογραφίας αλλά και ουσίας.

    α. Δικαστικές διαδικασίες για να είναι έγκυρες, ανακοινώνονται με αυστηρά τυπικό τρόπο από τις ίδιες τις ελεγκτικές – δικαστικές αρχές και κατά συνέπεια οδοί πληροφόρησης μέσω τρίτων, ουδεμία νομική αξία έχουν.

    β. Επειδή αναφέρεστε σε έγγραφα τα οποία έχουν αποσταλεί προς την Πρυτανεία, θα ήθελα να σας υπογραμμίσω ότι το πρώτο έγγραφο που διαθέτουμε είναι fax του Εισαγγελέως κ. Οικονόμου (30-03-09, αριθμ. εισερχομένου της ΣΑΕ 71/05-05-09) προς εσάς, το οποίο διαβιβάστηκε από τη Σχολή σας προς την Πρυτανεία στις 07-05-09 και το οποίο άμεσα διακινήθηκε προς τους αρμοδίους Αντιπρυτάνεις, προς χειρισμό. Δεν έχω ακόμη κάποια ενημέρωση για τις ενέργειές τους, όπως επίσης δε γνωρίζω εάν απαντήσατε στην επιστολή του κυρίου Εισαγγελέως, ως αποδέκτης της. Όσον αφορά στην επιστολή σας, της 19-05-09, αυτή εισήλθε στην Πρυτανεία στις 25-05-09 με αριθμ. πρωτ.: 3395, υποθέτω ολίγη ώρα πριν τη χθεσινή σας επιστολή και τη δημόσια κοινοποίησή της (αριθμ. πρωτ.: 3407).

    γ. Η επίκληση για άμεση παρέμβαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, απολύτως θεμιτή, θέτει κατά προφανή τρόπο το ζήτημα της αυτοδυνάμου ευθύνης των Κοσμητειών και Περιφερειακών Διευθύνσεων, γεγονός στρατηγικά ενδιαφέρον ως πρόταση εκ μέρους σας. Όσον αφορά στην ειδικότερη πρότασή σας περί “…ώστε να καθοδηγήσει με ακαδημαϊκό τρόπο εξελίξεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία και θα διασφαλίζουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προσώπων στους πανεπιστημιακού χώρους χωρίς ιδιοκτησιακές νοοτροπίες, απειλές και αποκλεισμούς επί τη βάσει ιδεολογικών φρονημάτων ή πολιτικών επιλογών.” , θα σας παρακαλούσα να εξειδικεύσετε την πρότασή σας σαφώς στο πλαίσιο της ενδεχόμενης νομικής διαδικασίας.

    3. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας για την απόκρουση ενδεχόμενης “προβοκάτσιας” καθώς και την αποφυγή αναστάτωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Για το λόγο αυτό και με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, προσήλθα εις την προανακριτική διαδικασία, όπως ήδη έχω αναφέρει παραπάνω, διατηρώντας για μένα προσωπικά τη βάσανο της αντιμετώπισης νομικών πρωτοβουλιών που έχουν καταδικαστεί από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και κυρίως αποφεύγοντας αμφίσημες τοποθετήσεις, ικανές να περιπλέξουν πράγματα και να εκτρέψουν διαδικασίες.

    Όσον αφορά στη νομική προστασία σε επίπεδο προανακριτικής κατάθεσης, αυτονόητο είναι ότι εφόσον τη ζητάτε, θα δοθεί εντολή στο Νομικό Σύμβουλο του Πανεπιστημίου, κ. Μαρκόπουλο, να σας υποστηρίξει. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη, πιθανόν και εγώ να είχα την ίδια αντίδραση προτού υποστώ νομικό μιθριδατισμό μέσα από τις ων ουκ έστι αριθμός δικαστικές μου περιπέτειες ως Πρύτανης, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αναφέρεται σε θέματα διαδικασιών της Σχολής σας.



    Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στον ίδιο αγώνα για την προστασία του Πανεπιστημίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. palio kylikeio


    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1036049

    http://paliokylikeio.blogspot.com/
    gia epikinonia: paliokylikeio@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
    27 Μαΐου 2009

    Το ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου θεωρεί ότι το έγγραφο
    που απεστάλη στον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών από τον
    Εισαγγελέα Ρόδου εντάσσεται στα πλαίσια της γνωστής εντολής του
    Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σανιδά, προς τις Εισαγγελίες της χώρας, για
    διερεύνηση του καθεστώτος των υπό κατάληψη δημοσίων κτιρίων. Άμεση
    συνέπεια του παραπάνω εγγράφου είναι η έναρξη προανακριτικής διαδικασίας
    στη Ρόδο.

    Οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι εγκαταλειμμένοι χώροι: εντός αυτών
    συντελείται καθημερινά διδακτικό και ερευνητικό έργο, κατά συνέπεια οι
    όποιες έξωθεν πιέσεις και υποδείξεις, ειδικότερα στις μικρές κοινωνίες,
    έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή λειτουργία του πανεπιστημίου.

    Το ΚΣ του Συλλόγου εκτιμά ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της
    Εισαγγελίας, επιχειρώντας να ποινικοποιήσει κοινωνικές και πολιτικές
    ανησυχίες των νέων και στηριζόμενη σε μια εντελώς εσφαλμένη και
    ανυπόστατη εικόνα περί των πανεπιστημίων ως δήθεν κέντρων παρανομίας και
    υπόθαλψης εγκληματιών θέτει στο στόχαστρο το πανεπιστημιακό άσυλο.

    Η πρακτική αυτή μας βρίσκει ριζικά αντίθετους/-ες, καθώς αποτελεί μορφή
    παρέμβασης στα εσωτερικά της πανεπιστημιακής κοινότητας, που έχει και
    τους θεσμούς και την εμπειρία για να επιλύει τυχόν προβλήματα που
    προκύπτουν.

    Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε τις ενέργειες των πανεπιστημιακών αρχών
    για την αξιοποίηση του παλαιού κυλικείου της Σχολής Ανθρωπιστικών
    Επιστημών ως πολιτιστικού χώρου από τους φοιτητικούς συλλόγους,
    εφαρμόζοντας τη σχετική απόφαση της Κοσμητείας.

    Καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους σε ενεργή υπεράσπιση του
    πανεπιστημιακού ασύλου ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

    Το ΚΣ Συλλόγου ΔΕΠ
    Πανεπιστημίου Αιγαίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παιδια σε συζητηση που εγινε χτες με κοσμητορα-κ καποιους πανεπιστημιακους και φοιτητες ο κοσμητορας ανακοινωνωσε την αποφαση της κοσμητειας για αξιοποιηση του χωρου απο εκεινους κι εφοσον η κατΑληψη δεν το αποδεχθει-σπασει το κτιριο λεει στην ουσια φευγει απο τη δικαιοδοσια-διαχειριση του πανεπιστημιου.συγκεκριμενα αναφερθηκε οτι θα αποκοψουν το συγκεκριμενο κτηματικο κομματι(κυλικειο -μπροστα αυλη-παλιο κτιριο που δεν χρηματοδοτειτε η επισκευη του ενω εχουν γινει ερευνες) απο το πανεπιστημιο με αλλα λογια αρση ασυλου. Εγινε ξεκαθαρο οτι δεν εχουν καμια πρόθεση να συγκρουστουν με εισαγγελικη εντολη προκειμενου να υπερασπιστουν τα κεκτημενα του πανεπιστημιου.
    Η καταληψη φυσικα θα συνεχιστει. Τώρα μες στη βδομαδα που ερχεται Πέμπτη θα κάνουμε συναυλια για το άσυλο κ παρασκευοσαββατοκυριακο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή