ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Ερωταποκρίσεις για την αστυνομική αυθαιρεσία των μπάτσων στη Σύρο


ΘΕΜΑ : Καταγγελλόμενα σε βάρος αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων.

ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 17302/ 06-04-2009.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Π. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι, από το Τμήμα Ασφαλείας Ερμούπολης, πραγματοποιούνται προληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους δημόσιους χώρους, τακτικά και έκτακτα, στα πλαίσια των υπηρεσιακών δυνατοτήτων, ενίοτε δε και στο λιμάνι της Ερμούπολης, κατά την αποβίβαση επιβατών, για την αποτροπή της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και έλεγχοι για την αναζήτηση και σύλληψη διωκομένων ατόμων. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται πάντοτε στα πλαίσια που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, με ευπρέπεια και σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και εντός του απολύτως αναγκαίου χρόνου. Σε καμία περίπτωση δεν γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι σε φοιτητές ή άλλες ομάδες πολιτών της περιοχής, ενώ όλοι οι ελεγχόμενοι καταγράφονται από τις περιπολίες (ώρα, τόπος, αποτελέσματα ελέγχου και οι σχετικές αναφορές τηρούνται στην Υπηρεσία). Επιπλέον για οποιαδήποτε προσαγωγή γίνεται καταγραφή στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων, με ακριβή ώρα προσαγωγής και αποχώρησης.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 01-04-2008 έως 31-03-2009, προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ερμούπολης 316 άτομα, εκ των οποίων 7 φοιτητές. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν 4 φοιτητές (1 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 1 για διακεκριμένη φθορά και 2 για παράβαση του ν. 180/1979). Σημειώνεται δε ότι, σε καμία εκ των προαναφερόμενων περιπτώσεων, δεν ελήφθησαν δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς να έχει προηγηθεί τέλεση αδικήματος.

Πέραν αυτών σας πληροφορούμε ότι, κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, όπως κάθε χρόνο, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων αναρτήθηκε πανώ, από ομάδα 30 περίπου φοιτητών, οι οποίοι φώναζαν διάφορα απαξιωτικά συνθήματα. Το αναρτηθέν πανώ διατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης, παρά την πρόσκληση της αστυνομικής δύναμης προς τους φοιτητές να το κατεβάσουν, λόγω του ανάρμοστου για την ημέρα της εθνικής εορτής περιεχομένου του. Στη συνέχεια η ομάδα των φοιτητών κινήθηκε και έφθασε στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου ο Υπουργός Εσωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας έδωσαν συνέντευξη τύπου. Οι διαδηλωτές συγκρατήθηκαν έξω από το κτίριο, όπου συνέχισαν να φωνάζουν διάφορα συνθήματα.

Τα μέτρα τάξεως που ελήφθησαν από την αστυνομική δύναμη κατά τον προαναφερόμενο εορτασμό της εθνικής επετείου στην Ερμούπολη, ως αποκλειστικό σκοπό είχαν τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τα παιδιά, τους γονείς και λοιπούς πολίτες, καθώς και τους επισήμους, αλλά και την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης, ενώ ουδείς φοιτητής συνελήφθη ούτε κτυπήθηκε από αστυνομικό. Συνεπώς τα αναφερόμενα στην ερώτηση περί αυταρχικών πρακτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Με βάση τα προαναφερόμενα και δεδομένου ότι καμία μήνυση, έγκληση ή έγγραφη καταγγελία υπεβλήθη από ιδιώτη ή φορέα της περιοχής για ανάρμοστη ή αντιπειθαρχική συμπεριφορά αστυνομικών, από την Υπηρεσία δεν κρίθηκε αναγκαία η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ (σ.σ. και εισαγγελέας της Χούντας)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


Ανταπάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέση

Αυταρχικές πρακτικές από το Τμήμα Ασφαλείας Σύρου:Η συνήθης διάψευση με τις συνήθεις δικαιολογίες…«Εξ ορισμού» αθώοι οι αστυνομικοί - δεν «συντρέχει λόγος» ούτε καν για έρευνα!

Στη συνήθη διάψευση με τις συνήθεις δικαιολογίες προέβη ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χ. Μαρκογιαννάκης, σε ερώτησή μας σχετικά με πληθώρα μαρτυριών περί συστηματικών αυταρχικών πρακτικών από το Τμήμα Ασφαλείας Σύρου και την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων.

Η κατάληξη της απάντησης του υφυπουργού αναδίδει τυπική γραφειοκρατική λογική και υπεκφυγή: «Με βάση τα προαναγραφόμενα και δεδομένου ότι καμία μήνυση, έγκληση ή έγγραφη καταγγελία υπεβλήθη από ιδιώτη ή φορέα της περιοχής για ανάρμοστη ή αντιπειθαρχική συμπεριφορά αστυνομικών, από την Υπηρεσία δεν κρίθηκε αναγκαία η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης». Δηλαδή, ρωτήσαμε τους δικούς μας, μας είπαν ότι είναι αθώοι, δεν έχει υποβληθεί κάποια μήνυμα, άρα δεν υπάρχει λόγος να ερευνήσουμε κάτι…

Προφανώς για τον κ. Μαρκογιαννάκη δεν αποτελούν επαρκή λόγο για έρευνα ούτε τα δημοσιεύματα του Τύπου ούτε η ανακοίνωση-καταγγελία του Συντονιστικού Σωματείων και Συνδικαλιστών νομού Κυκλάδων ούτε καν η ερώτηση βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου! Διότι προφανώς οι αστυνομικοί του ΤΑ Σύρου είναι «εξ ορισμού» αθώοι… Προφανώς επίσης, με αυτό τον τρόπο ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει επιλέξει αυτή την τακτική της «συμπαράστασης» προς τα όργανα της τάξης σαν μέθοδο ανύψωσης του ηθικού και ενθάρρυνσης για να συνεχίσουν να «εκτελούν το καθήκον τους», με αυτό τον «αποτελεσματικό» τρόπο…

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι το ΤΑ Σύρου έχει υιοθετήσει ένα «στιλ δουλειάς» εξαιρετικά αυταρχικό, το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει μια «παράδοση» στο νησί και που δημιουργεί την αίσθηση της ματαιότητας για οποιαδήποτε νομότυπη μορφή διαμαρτυρίας – αίσθηση που με την απάντησή του επιβεβαιώνει ο ίδιος ο κ. Μαρκογιαννάκης. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν έχουμε έγγραφες διαμαρτυρίες και μηνύσεις: για ποιο λόγο να απευθυνθείς σε ώτα μη ακουόντων για να ανοίξεις «βεντέτα» με τους τοπικούς «Ράμπο» και να διακινδυνεύσεις την …εκδίκησή τους;..

Φαίνεται ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν συνειδητοποιεί ότι τέτοιες συμπεριφορές από όργανα της τάξης μπορεί πρόσκαιρα να εκφοβίζουν, μεσοπρόθεσμα όμως δημιουργούν τους όρους ώστε οι «Ράμπο» να γίνουν ανεπιθύμητοι στο νησί και να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι!

Για τη πληρέστερη ενημέρωσή σας , επισυνάπτουμε την ερώτησή μας καθώς και την απάντηση του αρμόδιου υπουργού.

Αθήνα 20 Μαΐου 2009

5 σχόλια:

  1. Σόρρυ Μαρκογιαννάκη,

    αλλά πριν 2 χρόνια ένα από όργανά σου, μάζεψε εμένα και άλλους δύο επειδή του έκανε ένας "ιου" για τη σειρήνα, κ επειδή δεν το αφήναμε να λέει μαλακίες και να το παίζει μάγκας, το αποτέλεσμα ήταν σύλληψη - ύπνος στο κρατητήριο - αποτυπώματα και φωτογραφίες.

    Λέω ψέμματα μήπως;

    Επίσης, έναν από αυτούς τον έχουν μαζέψει περί τις 30 φορές μέσα. Ψέμματα λέει;

    Επίσης, όποιος έχει μακρύ μαλλί και κυκλοφορεί νύχτα, σίγουρα έχει περάσει απ΄το Τμήμα.

    Η μαλακία είναι ότι ο κόσμος θα πιστέψει πάλι τις μαλακίες του Μαρκογιαννάκη - Παυλόπουλου.
    ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όλα αυτά που αναφέρει ο παραπάνω είναι ψεύδη και ανακρίβειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάντως νιώθω πλήρως ικανοποιημένος από την απάντηση του κύριου αναπληρωτή υπουργού - εισαγγελέα της χούντας-. "Τα μέτρα τάξεως που ελήφθησαν από την αστυνομική δύναμη... ως αποκλειστικό σκοπό είχαν τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τα παιδιά, τους γονείς και λοιπούς πολίτες". Νομίζω ότι χρωστάμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αστυνομική δύναμη. (Αν κοιμόμουν ακόμη στη Σύρο) Θα κοιμόμουν ήσυχος μετά από αυτή τη δήλωση. Αν και ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μα καλά πριν λίγα χρόνια στο σκηνικό με το τζιπ στα Λαζαρέττα δεν υπήρχε μύνηση?
    νομίζω ότι την ίδια εποχή είχε κάνει & κάποιος τουρίστας που τον ξεβρακώσαν στο λιμάνι...
    σίγουρα θα υπάρχουν & άλλες, αλλά μπορεί ο αγαπητός Μαρκογιαννάκης να ρώτησε για τη τελευταία βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έχω να καταγγείλω ότι ο ANtuan ήταν επίσης μαζί μου αλλά μάλλον θέλει να τα διαγράψει απ' τη μνήμη του...χεχεχε....κουβερτούλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή