ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Επιθέσεις στην Πανεπιστημιακή μονάδα της Ρόδου

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,
Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Βρίσκομαι στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να σας «εισαγάγω» στην νέα ακαδημαϊκή χρονιά με ενημέρωση σχετικά με δύο αποτρόπαια και πρωτοφανή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμβάντα, καθώς εκτιμώ ότι αυτά αποτελούν βιαιότατες επιθέσεις όχι μόνον κατά πανεπιστημιακών χώρων και προσώπων, αλλά και κατά των ακαδημαϊκών θεσμών και του ίδιου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και άρα χρίζουν πολλαπλής και συλλογικής εγρήγορσης και αντιμετώπισης.

1. Τo πρωί της Τετάρτης 26/8, με το άνοιγμα του Πανεπιστημίου διαπιστώθηκε η βίαιη παραβίαση του κτιρίου Κλεόβουλος κατά την προηγηθείσα νύχτα, με σπάσιμο τζαμιών, με ενδείξεις απόπειρας διάρρηξης του γραφείου της Περιφερειακής Διευθύντριας κας Βασιλάκη, και με διάρρηξη του γραφείου της Κοσμητείας και των γραφείων της Αντιπρυτανείας. Σχετικά με τις εκτενείς βιαιοπραγίες και φθορές που επέφεραν οι εισβολείς ιδιαίτερα στα γραφεία της Αντιπρυτανείας, και το οποίο και προφανώς αποτελούσε και το επίκεντρο της εν λόγω επίθεσης, σας αποστέλλω ενδεικτικά δύο μόνο ψηφιακές απεικονήσεις που περιγράφουν το συμβάν από μόνες τους!



Βεβαίως η Πρυτανική Αρχή έπραξε άμεσα τα δέοντα, όπως και θα πράξει είμαι σίγουρη και στη συνέχεια, ώστε να διερευνηθεί από όλα τα αρμόδια όργανα η βίαιη και παράνομη αυτή στοχευμένη παραβίαση και καταστροφή όχι μόνον τμημάτων του ενός εναπομείναντος κτιρίου της πανεπιστημιακής μονάδας της Ρόδου, αλλά και η συμβολικά προσβλητική κατάληψη και βεβήλωση του ιδιαίτερου γραφείου μου, καθώς οι ασελγείς εισβολείς προφανώς έμειναν ώρα σε αυτό, πίνοντας, καπνίζοντας και πετώντας τις στάχτες τους πάνω σε επίσημα πανεπιστημιακά έγγραφα και στα ελάχιστα προσωπικά στοιχεία των συρταριών μου –βλέπε οικογενειακές φωτογραφίες...





2. Το βράδυ της Τετάρτης, 26/8, και αφού είχε παραδοθεί στην τοπική εφημερίδα Δημοκρατική, απεστάλη σε fax του ΠΑ στη Μυτιλήνη το παρακάτω τρισέλιδο λιβελογράφημα.


epistoli_DAP


Yπογράφουσα είναι η «Γραμματεία Πόλης ΔΑ-ΝΔΦΚ Ρόδου», η οποία είμαι σίγουρη ότι δεν εκπροσωπεί με την ενέργειά της αυτή το σώμα των δημοκρατών φοιτητριών και φοιτητών της πανεπιστημιακής μονάδας της Ρόδου και δεν έχει καμία ενδοπανεπιστημιακή εξουσιοδότηση και για τη σύνταξη του βέβηλου και ψευδέστατου αυτού σπιλογραφήματος, αλλά εκθέτει τον εαυτό της ως μια ισχνή, εμπαθή και σκοπίμως ψευδολογούσα ομάδα, η οποία όμως, προωθώντας τα όποια άνομα συμφέροντά της, προφανώς δεν κατανοεί ότι πλήττει παράφορα κάθε αρχή ακαδημαϊκότητας και δημοκρατικότητας της ελληνικής κοινωνίας.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, συνεργάτες/ιδες και φοιτητές/τριες,
Προς αποφυγήν περαιτέρω ενασχόλησης με την "επιστολή" αυτή, πρέπει εδώ να επισημάνω ότι οι αναφορές σε θέματα που αφορούν το «παλαιό κυλικείο» και ιδιαίτερα στη δική μου προσωπική ή θεσμική εμπλοκή με αυτά, αποτελούν σκόπιμη διαστροφή της πραγματικότητας και μόνον μια γελοία πρόφαση για την εξαπόλυση της συκοφαντικής, προσβλητικής και άκρως απειλητικής επίθεσης της «αυτόκλητης Γραμματείας» κατά του προσώπου μου. Και αυτό προφανώς ελλείψει των όποιων στοιχείων σχετικά με πραγματικές ενέργειες ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Αντιπρύτανης κατά τα τελευταία τρία χρόνια, που θα μπορούσαν να επισημανθούν και να αποτελέσουν πραγματικό αντικείμενο ευπρόσδεκτης κριτικής. Το ότι αποτελούν πρόφαση για σκόπιμη διαβολή και αήθη προσωπική επίθεση καταδεικνύεται –ωσάν να χρειαζόταν!— όχι μόνον από το γεγονός ότι ουδεμία εμπλοκή έχουν μέλη της Πρυτανικής Αρχής και εγώ προσωπικά στην κατανομή και χρήση των χώρων κάθε μονάδας, αλλά ιδιαίτερα από το ότι το σύνολο της νόμιμης και δημοκρατικής εκπροσώπησης των φοιτητών/τριών μας στα συλλογικά όργανα γνωρίζει ότι εγώ προσωπικά έχω δημόσια και επανειλημμένα τοποθετηθεί κατά της παραχώρησης του παλαιού κυλικείου στους φοιτητικούς συλλόγους για λόγους που αφορούν στην ασφάλειά τους κατά την επιτέλεση των ---επί τετραετίας!!—αναμενόμενων έργων ανακατασκευής του παρακειμένου κτιρίου Β. Ακόμα δε πιο τραγική επιβεβαίωση της σκοπίμως ψευδούς έγκλησής μου είναι το γεγονός ότι σε μια από τις τελευταίες συνεδρίες της Κοσμητείας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, εγώ προσωπικά εισηγήθηκα την --λόγω της κατάληψης-- ανάκληση της παραχώρησης στους φοιτητικούς συλλόγους και τη διακοπής της παροχής ρεύματος στο υπό κατάληψη κτίριο!!!

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, συνεργάτες/ιδες και φοιτητές/τριες,
Δυστυχώς, μια δεκαετία μέσα στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με επικίνδυνες φασιστοειδείς μειοψηφίες που συνεχίζουν, με λόγο και πρακτικές της μεταπολεμικής εποχής, να προσπαθούν να ανατρέψουν τις αρχές και τα ιδεώδη εκείνα της Δημοκρατίας που με τους κοινωνικούς και πολιτικούς μας αγώνες εδραιώσαμε στη χώρα μας μετά τη Μεταπολίτευση. Οι βίαιες επιθέσεις σε πρόσωπα και περιουσίες, καθώς και οι φραστικές ύβρεις και απειλές αποτελούσαν ανέκαθεν μεθόδους εκφοβισμού των πολιτικών αντιπάλων των ακροδεξιών μειοψηφιών. Τα ασύστολα ψεύδη και η διαστροφή της πραγματικότητας αποτελούσαν πάντα στοιχείο της αντι-δημοκρατικής προπαγάνδας. Η εκτόξευση λεκτικών και άλλων απειλών κατά των «αντιφρονούντων» και των πολιτικών αντιπάλων αποτελούσαν πάντα τρόπο έκφρασης φασιστοειδών ομάδων κρούσης. Η πρακτική του «παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας» είναι η μόνη πρακτική που μπόρεσαν ποτέ να αναλάβουν οι φασίστες.

Το ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλα αυτά τα στοιχεία μέσα στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα σήμερα δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει και να μας οδηγήσει όλες και όλους σε εγρήγορση και ενεργή αντιμετώπισή τους, με όλα τα διαθέσιμα θεσμικά μέσα, καθώς αναδεικνύουν αδρά τον κίνδυνο εκτροπής από τη δημοκρατική νομιμότητα.

Όσον αφορά σε εμένα προσωπικά, το δημοκρατικό μου ήθος, που σμιλεύθηκε μέσα από την εθνική τραγωδία της χούντας και της αναγκαστικής μετανάστευσης και η διαχρονική έμπρακτη προάσπιση των αρχών και των θεσμών του Πανεπιστημίου και του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, δεν μου επιτρέπουν να καμφθώ από τις παραπάνω πρόσφατες ενέργειες, παρότι αυτές αποτελούν ρητή απειλή προς το πρόσωπό μου, ως ακαδημαϊκού και ως πολίτη, που μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας μας, με θάρρος και παρρησία ασκεί το θεμελιώδες δικαίωμα του «Εκλέγεσθαι». Αντιθέτως με ενδυναμώνουν ώστε να συνεχίσω να αντιπαλεύομαι τις απειλές αυτές με όλα τα νόμιμα και θεσμικά μέσα και ταυτόχρονα να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στα κοινά, τόσο εντός, όσο και εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ακαδημαϊκώς αγωνιστικά,
Χρυσή Βιτσιλάκη


Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη
Αντιπρύτανις Οικονομικού Προγραμματισμού & Ανάπτυξης
Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών
Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ρόδος 85100
Τηλ: 00.30.22410.99135
Fax: 00.30.22410.99196
email: vitsilaki@rhodes.aegean.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτες οι φωτο μου θυμιζουν εκεινο το trend στα κουρεματα , το επιμελως ατιμελητα ... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή