ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ



ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

http://dpsd.tumblr.com/

http://radioblacksheep.blogspot.com

www.reactfestival.gr




Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Δεν είμαστε μόνοι: Φοιτητικές Αντιδράσεις ανά τον Κόσμο

The Internation Students Movement

http://www.emancipating-education-for-all.org


Ακόμα σφυρίζει στ’ αυτιά μου το σπαραχτικό ξέσπασμα του de Profundis σ’ ένα του σχόλιο, για το ότι κανείς δεν αντιδράει πια που η Παιδεία κατάντησε κι αυτή εμπόρευμα σαν όλα τ’ άλλα.

Δεν έχει όμως και πολύ δίκαιο γιατί στη χώρα μας είναι ακόμα φρέσκος ο απόηχος των καταλήψεων τόσο στα σχολεία όσο και στα πανεπιστήμια, όπως και των κινητοποιήσεων για το άρθρο 16 και τις διασταλτικές ερμηνείες του. Ανεκδιήγητο φρούτο αυτός ο Στυλιανίδης, απ’ όπου κι αν πέρασε «έγραψε» και ...εσχάτως καταχρέωσε(!)

Πέρα όμως απ’ τα δικά μας, τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, μιας και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό; Δεν θυμάμαι να σας έχω μιλήσει ποτέ για τον προστάτη άγιο των blogs, και συγκεκριμένα για τον Άγιο Φανούριο τον site-ο-βρέτη, ο οποίος σαν μια άυλη και κατά πολύ ανώτερη εκδοχή του ψαχτηριού της google, μπορεί να μαντέψει οποιαδήποτε σκέψη σάς τυραννά και να σας φανερώσει τον κατάλληλο διαδικτυακό τόπο με τις απαντήσεις. Και επιπλέον, το service είναι δωρεάν όλες τις ώρες του 24ώρου, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι πιστεύετε στις δυνάμεις του και ότι τού φτιάχνετε που και που και καμιά φανουρόπιτα τού καψερού και λιγωμένου φτωχοδιάβολου.

Έκανα όλη αυτή την εισαγωγή για να σάς εξηγήσω το θαυμαστό τρόπο με τον οποίο μού αποκαλύφθηκε την περασμένη νύχτα, σαν σε όνειρο, ολοζώντανη μπροστά μου αυτή η μοναδική ιστοσελίδα με καταγεγραμμένες σε ημερολογιακή βάση όλες τις κινητοποιήσεις παγκοσμίως για την προστασία της Παιδείας.

Με μια ματιά ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε καθόλου μόνοι και ότι από το Βορά έως το Νότο και από τη Δύση ως την Ανατολή όλο και κάποιοι φοιτητές διαδηλώνουν, όλο και κάποιοι φοιτητές καταλαμβάνουν. Μέχρι τώρα απ’ τις αρχές του έτους μέτρησα περίπου 50 κινητοποιήσεις.

Κοινοί τόποι συνάντησης, οι αυξήσεις των διδάκτρων όπου υπήρχαν ήδη, η προσπάθεια επιβολής νέων και οι περικοπές στη χρηματοδότηση.

Στο Μπαγκλαντές διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις των διδάκτρων, όπως και στην Αγγλία, στο Ho Chi Minh City στο Βιετνάμ, στη Μανίλα, στο Ν. Δελχί.

Στην Αμερική, στο Vermont, στο Λος Άντζελες, στην Πομόνα, στο Ορλάντο, στη Νέα Υόρκη με συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών, στο Ώστιν, στη Μιννεάπολη, στο Φοίνιξ οι φοιτητές ξεσηκώνονται για τις περικοπές στη χρηματοδότηση. Στη Λεττονία 10,000 δάσκαλοι βγήκαν στους δρόμους επίσης για περικοπές στα κονδύλια των σχολείων και τους μισθούς, στο Περθ της Αυστραλίας για τον ίδιο λόγο.

Στη Βαρκελώνη το πανεπιστήμιο παρέμεινε υπό κατάληψη για 118 μέρες, ενώ στην πορεία που ακολούθησε την άλλη μέρα με κεντρικό σύνθημα την αλλαγή της εκπαιδευτικής πολιτικής, συμμετείχαν 50,000 άτομα. Στο Ελσίνκι φοιτητές κατέλαβαν κτήριο διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει δίδακτρα. Στο Δουβλίνο διαδηλώνουν 120,000 ενάντια στην επανεισαγωγή διδάκτρων.

Στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις στη Γαλλία, στις 5 Φεβρουαρίου, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.

Στη Ζιμπάμπουε ξεσηκώνονται ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να απαιτήσει τα δίδακτρα σε δολάρια, στη Λαχώρη ενάντια στις αυξήσεις, στο Τορόντο απεργεί το βοηθητικό προσωπικό και οι μεταπτυχιακοί, ένας τραυματίζεται σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Και ακόμα είμαστε στην αρχή.

Αγαπητέ de Profundis αναθαρρήσατε λιγάκι μετά απ’ όλα αυτά;


(αναδημοσίευση από http://e-cynical.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου